НА ЖИВО от 10:00 ч.:
Среща на бизнеса във Варна и региона

Къде да отидат украинските бежанци

България трябва бързо да намери нов подслон за близо 60 хил. бежанци, които сега са в хотели по морето, както и да помисли за бъдещата им интеграция

България реши да разчита на комбиниран модел - ще продължи да настанява бежанците в хотели, но и във ведомствени бази
България реши да разчита на комбиниран модел - ще продължи да настанява бежанците в хотели, но и във ведомствени бази
България реши да разчита на комбиниран модел - ще продължи да настанява бежанците в хотели, но и във ведомствени бази    ©  Reuters
България реши да разчита на комбиниран модел - ще продължи да настанява бежанците в хотели, но и във ведомствени бази    ©  Reuters
Бюлетин Войната в Украйна Войната в Украйна

Научавайте всичко най-важно. Обобщение на случващото се и последствията от него за хората, бизнеса, икономиката и политиката.

Темата накратко
 • България трябва бързо да намери нов подслон за близо 60 хил. бежанци, които сега са в хотели по морето, както и да помисли за бъдещата им интеграция.
 • Задачата изисква размах и мащаб, а действията на държавата засега изглеждат хаотични и напасвани "в движение".
 • Добрата новина е, че част от хотелите избраха да продължат да приютяват украинци, което значително облекчава задачата.

Преди близо три месеца България се отвори за над 100 хиляди бежанци от Украйна - безпрецедентен по мащабите си поток за страната поне в рамките на последния век. Бягащите от войната срещнаха ценна подкрепа от десетки хиляди хора, които им предложиха храна, грижи, дом, но срещнаха и начумерени лица, които ги гледат изпод вежди и (в два случая) забиват кирка в капака на колите им. Държавата и бизнесът пък подходиха по-скоро прагматично - хотелиерите приеха 60 хиляди души в празните по това време черноморски обекти, а държавата пое сметката.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  drakon avatar :-(
  Vassil Stoychev
  • + 1

  "Бягащите от войната срещнаха ценна подкрепа от десетки хиляди хора, които им предложиха храна, грижи, дом, но срещнаха и начумерени лица, които ги гледат изпод вежди и (в два случая) забиват кирка в капака на колите им. "

  И защо никой от журналистите от Икономедия не се поитересува от гледната точка на онези с кирките?! Да, трябва да помогнем на бягащите от война, но в същото време - как и с колко държавата помага на крайно бедните и инвалидите у нас? Не трябва един човек дошъл вчера от някъде си да има повече права и за него да се полагат повече грижи от тези към нашите граждани. Без значение от образователния им статус и етнос. Това е пътя към превръщането ни в нормална европейска и най-вече социална държава. И това, че сме щели да се изложим пред чужденците няма абсолютно никакво значение !!

  Нередност?
 • 2
  hou1510481221539200 avatar :-|
  Stoyan Dimitrov
  • + 1

  До коментар [#1] от "Vassil Stoychev":

  кога ще отвикнете от представата за държавата майка, която държи една торба с пари и дава на когото колко реши? Това ли е начинът, по който "нормалните европейски държави" функционират? Няма пари за бедните и инвалидите, защото е в реда на нещата да криеш данъци, да вземаш заплата на ръка или да не плащаш и мизерните пари за здравни осигуровки, които се изискват. После държавата ходи и запушва дупки с пари, които изобщо не им е там мястото и тя самата изобщо няма откъде да си набави. Проблемът да няма за този и онзи не са ви бежанците, а че още живеете в комунизма. И Вие твърдите, че това бил пътят. Първо пробвайте да разберете как се става от тези нормалните европейски държави, щото и там парите не растат по дърветата.

  Нередност?
 • 3
  dobadoba avatar :-|
  dobadoba

  До коментар [#2] от "Stoyan Dimitrov":

  Stoyan Dimitrov, и в коя европейска държава настаниха укрите в 5(ПЕТ) звездни хотели? Има ли такава?..

  Нередност?
 • 4
  drakon avatar :-|
  Vassil Stoychev

  В коментара Ви има два аспекта - 1. икономически. Защо няма пари държавата - ами може би защото дава златни мини на концесия срещу 0,75% от добива ( такъв грабеж няма и в Африка) или пък защото субсидира ЧАСТНИ инвеститори в маришките Тецове всяка година от бюджета ( от данъците ни ) с по 650 милиона лева. Дори не ми се смята колко МИЛИАРДА са изтекли по тая схема. Или защото прави експерименти с хибридни дълговия инструменти ( и от тях навътре с 1 милиард лева),или разни безумни концесии ( като тази на софийското летище) или пък строи транзитни тръбопроводи за милиарди, които НИКОГА няма да се изплатят. И въобще не съм отварял и дума за корупцията. България НЕ Е толкова бедна държава колкото я изкарвате. У нас труда е унизително НИСКО заплатен. И дори хипотетично работещите да започнат да си плащат данъците на ония 20-30% това нищо няма да промени. При либералния капитализъм има два модела за развитие на страните европейски и американски. Тридесет години пробвахме американския модел - резултата 1,5 милиона избягали накъдето им видят очите още 1милион умрели без да има кой да ги замени. По статистиките сме сравними с държави с гражданска война, като Либерия. Явно е, че пътя е европейския модел на социална държава

  Нередност?
 • 5
  drakon avatar :-|
  Vassil Stoychev

  Вторият аспект е човешкия 2. солидарност и емпатия. Солидарността не може да има работно време - защото бедните трябва да ядат поне два пъти на ден ( иначе спада имунитета) и поне веднъж на три дни белтъчна храна ( иначе страда опорно-двигателния апарат). Солидарността не можете да я изолирате и във времева рамка - кампанията Българската Коледа е хубава, а през останалото време - какво правим? За много българи е невероятно, че в България продължава да има хора, които гладуват. Или че има хора, които не могат да си позволят да заплатят лечението си и за това просят по улиците. Често спирам да си говоря с просяците - направете го и Вие - много е отрезвяващо. И трябва да има жизнен минимум под който държавата да се намеси. Вие можете ли да живеете на месец със 150 лева, дори и на село? Защото това,че и по- малко отделя държавата за инвалидите. А сред тях има хора, Киро наистина не могат да работят дори и да им се иска.

  Нередност?
 • 6
  hou1510481221539200 avatar :-|
  Stoyan Dimitrov

  До коментар [#3] от "dobadoba":

  От това излиза, че държавата им плаща петзвездни нощувки. А това не е вярно... Такива фишеци, хвърлени в пространството, за умни хора ли са?
  Не знам къде Полша прибра толкова бежанци, но имам кого да питам. Знам за Германия - докато 2015 вие псувахте Меркел, а немалко българи пренасяха нелегално мигранти и пълниха гушки, в Германия се намери място за над милион бежанци от коренно различна култура. Не им го намери дАржавата, а всяка община сама осигури солидарно каквото може. След като противно на очакванията тези бежанци не сринаха държавата и не обявиха халифат, а немалка част се върнаха, друга част живее и работи нормално. тези места сега са на разположение на украинците. Затова не се налага да ги слагат вече по хотели, но през 2015 и това го имаше. В България никой не смее да намери трайно решение за такива случаи. Отговорете си сам защо е така. Малко помощ - погледнете себе си, не държавата.

  Нередност?
 • 7
  hou1510481221539200 avatar :-|
  Stoyan Dimitrov

  До коментар [#5] от "Vassil Stoychev":

  Ако искате да си кажете каквото ви е на сърце, ок. Но това с нищо не отговаря на моя коментар. Точно обратното.

  Нередност?
 • 8
  drakon avatar :-|
  Vassil Stoychev

  До коментар [#7] от "Stoyan Dimitrov":

  Съжалявам, явно Вие не сте разбрали моя коментар. Икономическата система/модел у нас е тотално счупена, щом не може да осигури условия за нормално възпроизводство и развитие на населението и държавата. Държавата ни към момента е много лошо управлявана и всички ние сме крадени безобразно - има примери за резултатите при добро управление с безкомпромисна защита на националния интерес - Унгария, Чехия,Полша.Завоят към по-добра защита на националните ресурси и интереси, по-голямо преразпределение съчетано с регионална децентрализация е неизбежен.Алтернативата е поредната национална катастрофа - предизвикана от поредното малоумие с цел кражби - примерно присъединяването към Еврозоната през 2024 г. И в основната си част аргументацията Ви си е чиста неолиберална пропаганда. Жалко е, ако не го съзнавате.
  ПС. Живял съм при две различни системи на два континента. И съм работил за големи западни компании (в България), както и за малки наши и съм запознат как се създава добавената стойност и там и тук.

  Нередност?
 • 9
  egd16397354491093252 avatar :-|
  Atanaska Ivanova
  • - 1
  • + 1

  Няма смисъл да обсъждаме икономическите беди на България, те са резултат от това, което сме правили преди, за да сме на това дередже сега. Четете много внимателно статията - всички средства, които България ще похарчи за помощ на бежанците идват от пари на ЕС, не от собствени средства от бюджета на България. Просто едни пари няма да потънат в частни джобове както обикновено, в случая, затова ли е цялата дандания?

  Нередност?
Нов коментар