Все по-размирен свят: 15% от глобалното население живее близо до военни конфликти (инфографика)

Броят на живеещите в радиус до 50 км от военен конфликт е нараснал повече от два пъти за последните 30 години и достига 1.2 млрд. души през 2020 г.

Бюлетин Войната в Украйна Войната в Украйна

Научавайте всичко най-важно. Обобщение на случващото се и последствията от него за хората, бизнеса, икономиката и политиката.

Почти 1.2 млрд. души (или около 15% от населението на света) през 2020 г. са живели близо до (на максимум 50 км отстояние) зони и територии с военен конфликт. За сравнение - през 1990 г. техният брой е бил около 555 млн. души, или над два пъти по-малко. Тенденцията за все по-размирния свят разкрива доклад на "Програма на ООН за развитие". Тя е още по-драматична по отношение на децата, защото конфликтите са по-чести в страни с по-младо население. Около 200 млн. деца са живеели в конфликтни зони през 1990 г., докато през 2020 г. те вече са 452 млн. (или 19% от всички деца по света).

Докладът сочи, че през 2020 г. 4.5 млрд. души - малко над половината от населението на земята, са живеели в страни, на териториите на които не се е развивал военен конфликт. Това, оказва се, не е достатъчно, за да се категоризират тези хора като "обитаващи безопасно и спокойно място", защото много от държавите пък граничат с региони, раздирани от политически и военни разпри от десетилетия насам, свидетелства докладът.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар