Украинският президент Зеленски изненадващо посети освободения Изюм още в сряда, макар че градът се намира на километри от новата фронтова линия и е в обсега на вражеската реактивна артилерия.
Украинският президент Зеленски изненадващо посети освободения Изюм още в сряда, макар че градът се намира на километри от новата фронтова линия и е в обсега на вражеската реактивна артилерия.    ©  Reuters

Войната в Украйна: Руското поражение край Харков може да прерасне в разгром

След паническото оттегляне от Изюм армията на Путин е изгубила половината от най-елитната си танкова бригада. Ще има проблем и да укрепи нова фронтова линия по границата на Луганск

Украинският президент Зеленски изненадващо посети освободения Изюм още в сряда, макар че градът се намира на километри от новата фронтова линия и е в обсега на вражеската реактивна артилерия.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
 • Украинската контраатака е толкова успешна, защото всички чакаха първи удар в Херсон.
 • Все още е рано да се каже дали това ще е повратната точка на войната.
 • Отстъпилата в Луганск руска армия е уязвима за атака по южния и югоизточния фланг.

Въоръжените сили на Украйна успяха да нанесат на Русия най-съкрушителния удар след провала на блицкрига срещу Киев от февруари и март и последвалото отстъпление заради неуспешния опит за обсада на украинската столица. В резултат на шестдневна светкавична контраофанзива, която хвана окупаторите неподготвени, украинската армия успя да отвоюва цялата Харковска област. Според президента Володимир Зеленски, който в сряда сутрин изненадващо се появи в освободения град Изюм на километри от новата фронтова линия, става дума за над 8000 квадратни километра територия, освободена от началото на септември, а според украинския посланик в САЩ Оксана Макарова - за над 300 населени места, обитавани в момента от над 150 хил. души.

Масираната украинска атака в Харковска област най-вероятно е толкова успешна, тъй като всички, включително и стратезите на руския президент Владимир Путин, предполагаха, че основната контраофанзива ще бъде в Херсонска област на другия край на Украйна. В резултат на тези погрешни очаквания руската армия пребазира голяма част от своите сили и бойна техника на южния фронт. И сега нямаше как бързо да ги върне след няколко седмици системни украински удари по стратегическата транспортна инфраструктура и мостовете на големите украински реки с високоточни далекобойни ракетни системи HIMARS.

Какви са мащабите на проблема за Путин

Все още е рано да се каже дали контраофанзивата в Харковска област ще прерасне в повратна точка на войната. Със сигурност обаче събитията от миналата седмица прехвърлиха стратегическата инициатива в ръцете на Киев, шокирайки и до голяма степен хвърляйки в паника руския политически и управленски елит. Поражението за пореден път подрони доверието в способностите на генералитета. Според неофициална информация то е довело до блокаж в изпращането на някои новосформираните доброволчески батальони, които всяка руска област трябваше да изгради и които трябваше да бъдат обединени в новия 3-ти армейски корпус. Показателно е, че за първи път от началото на инвазията през февруари Москва открито признава, че е понесла поражение в Украйна, коментира авторитетният американски отбранителен тинк-танк Institute for the Study of War (ISW). Това не се случи нито при отстъплението от Киев през пролетта, което беше представено като решение за приоритизация на "освобождението" на Донбас, нито при оттеглянето от Змийския остров, което бе наречено "жест на добра воля". Политическата риторика в руската столица от последните дни подготвя почвата за прехвърляне на цялата отговорност за актуалния провал от президента Путин към неговите военни съветници и Министерството на отбраната, които уж системно подавали подвеждаща информация за ситуацията по фронтовете.

След началото на контраофанзивата в Харковска област руската армия, съсредоточена около стратегическия град Изюм, спешно беше принудена да се евакуира в северната част на Луганския регион, за да избегне обкръжаване. Паническото изтегляне я принуди да изостави голяма част от своето въоръжение и боеприпаси, които в момента ще бъдат използвани за подсилване на въоръжените сили на Киев. Според различни източници пленената бойна техника ще бъде достатъчна за оборудването на поне още една механизирана бригада, а може би дори на бронетанкова. Така парадоксално Русия може да се превърне в най-големия нетен донор на тежко въоръжение за Украйна след САЩ.

"Шах" с танкове

От стратегическа гледна точка обаче по-голям проблем за Кремъл е, че изненадващият щурм е довел до загубата на поне половината от най-доброто руско танково военно формирование. Става дума за 4-та гвардейска танкова дивизия, част от елитната 1-ва гвардейска танкова армия на Руската федерация. Нейната задача е била да отбранява Москва в случай на война с НАТО. "Възстановяването на тези бойни способности ще отнеме години", коментират от британското министерство на отбраната в своя регулярен разузнавателен брифинг. По неофициална информация при атаката срещу Изюм Русия е изгубила минимум 90 модерни танка Т-80У, които са били унищожени или пленени.

Това не е първото поражение на въпросната танкова бойна част в рамките на настоящата война. Тежката бронирана дивизия участва и в злополучния щурм на Киев от началото на годината, понася щети в рамките на бойните действия, след което е изтеглена и пребазирана в Харковска област, без ресурсите й да бъдат попълнени и възстановени. През последните седмици важни елементи от въпросната танкова бригада и по-специално 147-ми артилерийски полк са изпратени на южния фронт за подсилване на отбраната на Херсон, откъдето в момента няма как бързо да бъдат върнати.

Къде ще е следващата контраатака

След шест дни остра фаза на контранастъпателната операция в момента армията на Киев консолидира своите завоевания в Харковска област. Активни бойни действия продължават да се водят в района на градчето Лиман, където руският генерален щаб се опитва да укрепи южния фланг на своята отстъпваща армия. Въпросното населено място в момента е ключово, защото през него украинската армия би могла да проникне дълбоко на изток и дори да се опита да си върне агломерацията Северодонецк - Лисичанск, единственото по-мащабно руско завоевание от май насам. Така силите на Киев отново биха излезли в гръб на напусналата преди няколко дни Изюм отстъпваща и деморализирана армия на Путин. При подобно развитие на ситуацията окупационните сили може да бъдат принудени дори да отстъпят на север към Русия, изоставяйки напълно и две трети от Луганска област. Освен това украинската армия е успяла да си осигури "предмостие" за евентуална бъдеща нова атака отвъд стратегическия язовир "Оскол" в района на селището Борова.

Завладяването на Лиман е важно и от гледна точка на военната логистика, тъй като оттук минава жп линията между Харков и украинската отбранителна линия между Сиверск, Соледар и Бахмут. В момента Кремъл е концентрирал там най-мощния си удар, изпращайки елитни бойни части и наемници от частната военна компания "Вагнер". Ако Киев си върне контрола над Лиман, армията му по-бързо и лесно може да прехвърля боеприпаси и подкрепления към най-проблематичния фронт в момента.

Любопитно е също така как ще се развие контраофанзивата на южния фронт, където Русия хвърли основните си резервни сили. По всяка вероятност украинската армия ще продължи да парализира транспортната инфраструктура с ракетни удари, изолирайки окупационните военни формирования от западната страна на река Днепър. Малко вероятно е в този район да се стигне до директна масирана офанзива заради равнинния терен на Херсонска област, който обрича атакуващата страна на тежки жертви в жива сила и техника.

По-вероятно е армията на Киев да се опита да пробие Запорожкия фронт, като по този начин се опита да отреже сухопътния коридор от Русия към Крим и Херсон. Според твърденията на руските военни блогъри най-вероятните направления за подобни украински атаки са от селището Въгледар към Волноваха и Мариупол или пък от Орихив към градовете Токмак и Мелитопол, които са най-големите центрове на украинското партизанско движение в южната част на страната. Ако подобна операция бъде извършена успешно (особено по втория маршрут), това ще доведе от "отрязване" на руските войски в Херсон, а също така най-вероятно и до ново изолиране на анексирания полуостров Крим.

6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  mathoptimist avatar :-@
  mathoptimist
  • - 2
  • + 12

  Слава на Украйна!

  Нередност?
 • 2
  crusible avatar :-?
  crusible
  • - 6
  • + 8

  Четейки хвалебствените слова на Капитал със здравословна доза скептицизъм, няма как да не отбележа, че тази победа макар да звучи гръмко - 6000км2 отвоювани, в крайна сметка беше най-лесната възможна на картата на военните действия. Истинският удар би бил, ако направят нещо подобно в района на Херсон или разцепят руската армия при Мариопул.

  При всички случаи, стискам палци да успеят!

  Нередност?
 • 4
  kgoranov avatar :-|
  Климент Горанов
  • + 7

  До коментар [#2] от "crusible":

  Въобще не бе лесна тази акция, В район близо до границата с Русия и немалко Руски сили.
  Пробив към морето трябва да е много добре обезпечен за да не се окажат пробилите сили в обръжение

  Нередност?
 • 5
  evpetra avatar :-P
  evpetra
  • + 3

  Ало, какво стана с референдумите?

  Нередност?
 • 6
  bat_plamen avatar :-?
  bat_plamen
  • - 1
  • + 4

  Разгром на руските "освободители" звучи прекрасно в моите уши!Русия дефакто вече загуби тази война, защото няма как да се възстанови от понесете както военни , така и икономически щети!

  Нередност?
Нов коментар