🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Украински военнослужещи изтеглят с трактор пленен руски танк в района на град Изюм, Харковска област
Украински военнослужещи изтеглят с трактор пленен руски танк в района на град Изюм, Харковска област    ©  Reuters

Войната: Украйна подготвя терена за нова атака към северен Луганск

Армията на Киев е напът да обкръжи руските сили в ключовия транспортен хъб Лиман

Украински военнослужещи изтеглят с трактор пленен руски танк в района на град Изюм, Харковска област    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Руските окупационни сили в Украйна вече не могат да се похвалят с единственото си по-значимно стратегическо достижение от началото на инвазията - контрола над цялата Луганска област, постигнат с цената на четири месеца кръвопролитни позиционни битки и десетки хиляди убити и ранени руски войници. Според информация, официално потвърдена вчера и от двете враждуващи страни, армията на Киев вече отново владее селището Билохоривка, което е част от гореспоменатия доскоро контролиран от руснаците сепаратистки регион.

По този начин контраатакуващите украински бойни части излизат само на около 10 км от агломерацията Лисичанск-Северодонецк - единствените големи населени места, завладени от Москва във втората фаза на войната след позорното оттегляне от неуспешната "обсада" на Киев. По неофициална информация украински разузнавателни групи и специални части вече изпълняват бойни мисии в предградията на Лисичанск.

Така че изобщо не е случайно, че самопровъзгласилите се проруски сепаратистки администрации на т.нар. Донецка и Луганска "народни републики" отправиха в понеделник отчаян апел към Москва за светкавично организиране на "референдуми" за присъединяването им към Руската федерация. Същото във вторник направи и колаборционистката власт на южната окупирана област Херсон, както и назначените от Москва управници на част от Запорожкия регион. Надеждата на въпросните марионетни "правителства" е формалното анексиране да има възпиращ ефект за Киев, който да замрази контраатаката си под угрозата конфликтът да ескалира в официална война, всеобща военна мобилизация в Русия и евентуално непровокирано използване на оръжия за масово поразяване от страна на Кремъл. Марионетните власти в окупираните територии по-късно днес обявиха, че планират да организират референдумите светкавично в периода 23-27 септември.

"Разузнаване с бой" по целия източен фронт

За момента обаче всички тези (про)руски заплахи не дават желания от Кремъл резултат. Въпреки че видимо забави темпото на своята контраофанзива през последните вече близо 10 дни, украинският генерален щаб продължава да поддържа умерен натиск по цялата линия на съприкосновение с формированията на руската армия, безразборно отстъпила към северната част на Луганска област. Така генералите на Зеленски се опитват да й попречат да изгради нова стабилна фронтова линия и търсят пробойните в нейната все още неукрепена отбрана, откъдето биха могли да направят бърз пробив, подобен на превземането на Балаклия.

В момента армията на Киев запазва относителна оперативна тишина за контранастъпателните си действия след отвоюването на Харковския регион. Косвените индикатори обаче сочат, че нейните предни сили вече оперират доста по-навътре от предполагаемата нова фронтова линия по оста север-юг, следваща поречието на река Оскол и едноименния язовир. Според анализите на щатския тинк-танк Institute for the Study of War украинските въоръжени сили са разположили артилерийски позиции в района на селището Дворична, откъдето имат огневи контрол върху последната логистична жп-връзка между северен Луганск и територията на Русия.

Най-интензивните сражения продължават да се водят около стратегическия град Лиман - приблизително в района, където се събират границите на Харковска, Луганска и Донецка области.

Освен това войските на Киев са установили плацдарми по източния бряг на река Оскол в района на селището Борова и източната половина на Купянск отвъд разрушените мостове. Последното е оспорвано от руските военни блогъри, чиито фронтови кореспонденти обаче мимоходом отбелязаха вчера, че последното безопасно селище преди фронта е Киселивка, а то се намира на цели 20 км навътре в окупираните територии и на средата на пътя до град Сватове - следваща стратегическа цел на евентуална нова украинска контраатака.

Нови ракетни удари по руските бази

В понеделник също така армията на Киев е нанесла ракетни удари срещу руска база имменно в Сватове, както и срещу Новоайдар, който се намира още по-навътре в територията на Луганска област. По неофициална информация на украински източници в едното укрепление армията на Кремъл е загубила около 70% от личния си състав, а в другото - около 50 единици бойна техника. На южния фронт удар на реактивни ракетни системи HIMARS е потопил военен ферибот, превозващ бойни машини и войници през река Днепър в района на Нова Каховка. Въпросните твърдения обаче все още не са потвърдени от независим източник.

Най-сериозните и интензивни сражения обаче продължават да се водят около стратегическия град Лиман - приблизително в района, където се събират границите на Харковска, Луганска и Донецка област. Това е и единственото населено място, където отстъпващата руска армия успя да се окопае и вече около 10 дни организира сериозен отпор. Градът е важен от стратегическа гледна точка, защото е гара-разпределителна между гореспоменатите три региона на Украйна. Също така е и изходна точка за пробив по южния фланг на отстъпващата руска армия към Северодонецк, а после - евентуално и към границата с Русия на изток за отрязване на връзката между регионалната столица Луганск и северните части на едноименната област.

В момента украинската армия постепенно, но последователно се опитва да обкръжи руснаците в Лиман, като до момента доказано е отрязал пътищата им за придвижване на юг, запад и северозапад. Така че, ако искат да избегнат пълно обграждане, войските на Кремъл (съставени основно от лугански доброволци и запасняци) или трябва да получат подкрепления (което не се случва повече от седмица), или да се изтеглят на изток/североизток през следващите часове. Последното също ще е трудно и най-вероятно ще ги вкара в капан, тъй като пътищатa за оттегляне вече са под огневия контрол на украинската далекобойна артилерия и ракетни системи. По неофициална информация през изминалата нощ украинската армия е започнала щурм на Лиман, изходът от който обаче все още не е известен.

3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  svetlozar_savov avatar :-|
  SS
  • - 9

  Тия кръстове на булдозера по скоро подхождат за погребална агенция , че след всяко контранастъпление бъка от безименни разчленени трупове ! Жалко за всяка нация бодро крачеща към скотобойната ...

  Нередност?
 • 2
  evpetra avatar :-|
  evpetra
  • + 11

  Украинците са неудържими! Слава на героите на Украйна!

  Нередност?
 • 3
  bat_plamen avatar :-|
  bat_plamen
  • + 6

  Пожелавам бързо и разгромен успех на славната украинска армия!

  Нередност?
Нов коментар