Загиналите в бой руснаци автоматично ще получават опрощаване на греховете, обяви руският патриарх Кирил няколко дни след обявяването на "частичната" мобилизация
Загиналите в бой руснаци автоматично ще получават опрощаване на греховете, обяви руският патриарх Кирил няколко дни след обявяването на "частичната" мобилизация    ©  Reuters

Войната | Мобилизацията не може да спаси Путин преди края на зимата

Армията на Украйна разполага с поне 4-5 месеца, в които вероятно ще запази стратегическата си инициатива на фронта

Загиналите в бой руснаци автоматично ще получават опрощаване на греховете, обяви руският патриарх Кирил няколко дни след обявяването на "частичната" мобилизация    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
 • Привикването на запасняци едва ли може да промени ситуацията "на терен" преди февруари.
 • Мобилизирани са главно руснаци на средна възраст, които не са пипали оръжие от десетилетия.
 • Механичното запълване на руски бойни части, воювали седем месеца без почивка, няма да ги "съживи".

През последните четири седмици руската инвазия в Украйна по нищо не прилича на това, което някак привикнахме да виждаме в края на пролетта и през цялото лято. След отстъплението от Изюм армията на Путин вече е принудена да води отбранителна война срещу мотивирани украински сили, които продължават да се придвижват напред по цялата фронтова линия от Херсон на юг до Харков на север, коментира във вторник говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър.

На практика в момента единственото място, където силите на Кремъл опитват да атакуват, е районът на град Бахмут в Донбас. "В района на Донбас руснаците, използвайки елементи от наемническата група "Вагнер", по същество се опитват да завземат територия - в някои случаи видяхме придвижване напред с няколко стотин метра, но нищо, което бих счел за значимо", уточнява ген. Райдър. За сметка на това в сряда сряда украинската армия почти напълно успя да обкръжи стратегическия железопътен хъб Лиман, където са съсредоточени последните боеспособни остатъци и резерви на отстъпилата от Харковска област руска армия.

На пръв поглед неочакваният обрат на фронта принуди Кремъл да изиграе (пред)последните си козове. След като през март се провали да завземе Киев, а след това - и Донбас, след като войските му се изтощиха и започнаха да губят почва под краката си, руският президент Путин най-накрая обяви уж "частична военна мобилизация", която трябва да събере под бойните знамена поне 300 хил. запасняци. На пръв поглед звучи страховито, но всъщност става дума за мъже на средна възраст, които вероятно не са пипали оръжие от десетилетия.

Паралелно Москва организира мними референдуми за анексиране на окупираните части на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област, които завършиха с почти "севернокорейски" резултат в полза на руския аншлус. Вероятно ни делят дни, а може би дори часове от момента, когато президентът Владимир Путин ще обяви поглъщането на завладените територии от Руската федерация. В по-лошия сценарий официално ще обяви война на Украйна, а в по-малко лошия - ще преформатира "специалната военна операция" в "антитерористична".

"Закърпване" на окупационните сили

На практика свикването на запасняци най-вероятно няма да промени много ситуацията "на терен", освен че ще виждаме все по-истерично размахване на "ядрената карта" от страна на Кремъл. Няколко дни след обявяването на решението за мобилизация стана ясно също, че първата партида от призовани руснаци ще бъдат хвърлени директно на фронта без предварителна подготовка и със стара, ръждясала екипировка. Това ги обрича да са нищо повече от пушечно месо пред дулата на калените в 7-месечна война и силно мотивирани украински ветерани.

И тъй като бойният потенциал на повечето руски части в Украйна вече е спаднал на около 70%, дори на 50% в резултат на многомесечни сражения без възможност за ротация, най-непосредственият ефект от мобилизацията ще бъде просто запълване на дупките с негодни за фронта запасняци. Това ще доведе създаването на голям брой още по-зле функциониращи заместващи формирования, които само ще съхранят числеността на руското военно присъствие. Показателно е, че през март руската армия имаше предимство в съотношение 12:1 срещу Украйна по направлението в посока Киев, отбелязва в свой коментар авторитетният британски отбранителен тинк-танк The Royal United Services Institute (RUSI). В Северодонецк обаче то вече спада на 7:1. A след поражението в Харковска област най-вероятно вече е в полза на украинците.

Също така през последните месеци руските бойни части успяваха да бавно да напредват единствено с помощта на мощна артилерийската поддръжка, която в момента все по-често отсъства. В момента оръдията на окупаторите са в пъти по-неефективни заради постоянната заплаха за техните складове с боеприпаси, които са постоянно обстрелвани с прецизни ракети благодарение на системите HIMARS. На сцената отново се появиха украинските ударни дронове и авиацията, след като САЩ предоставиха на Киев противорадарни ракети HARM, с които руската противовъздушна отбрана често бива "ослепявана" в подходящия момент.

Протакане на войната

Изпращането на запасняци и наборници в големи количества обаче може да помогне за стабилизирането на руските отбранителни линии, увеличавайки нивото на ресурсите, които Киев трябва да ангажира, за да постига пробиви. Независимо от това зачисляването на немотивирани и недостатъчно обучени аматьори във вече деморализирани военни части, и то през есента и в началото на зимата, е малко вероятно да промени хода на бойните действия в краткосрочен и средносрочен план.

Оценявайки настоящата стратегия на Путин по първите ходове, не е много вероятно Кремъл да се опитва да изгради мобилизационни сили, способни да победят украинската армия. По-вероятната цел е да се компенсират руските загуби на фронта и след това конфликтът да се проточи и след 2023 г., смятат отбранителните анализатори на института RUSI. В момента Украйна вече е твърде зависима от западните доставки на боеприпаси и международната финансова подкрепа, така че протакането е в неин ущърб.

Вероятно Кремъл се стреми към победа с надеждата, че мобилизацията ще проточи конфликта достатъчно дълго, за да сработи неконвенционалната стратегия, комбинираща икономическа война, политическа дестабилизация, заплахи за ескалация и кампании за влияние в Европа и САЩ. Очакването е всичко това да накара съюзниците да принудят Киев да преговаря. Перспективата за дълъг конфликт, който значително изчерпва западните военни резерви и финанси, би трябвало да изглежда привлекателна и за Китай.

Решението на Путин за военна мобилизация ще има кратко-, средно- и дългосрочни ефекти. За да ги разберем обаче, трябва да си дадем сметка колко време ще е нужно на запасняците, за да станат полезни, и колко дълго ще се подготвя Украйна за подобен сценарий. Опцията за използване на наборници и призоваване на запасняци беше дискутирана в Москва още през март. Ако руският президент беше направил този ход в началото на май, по всяка вероятност новите бойни части щяха да са готови в момента и можеха да бъдат хвърлени на фронта, още докато украинската армия е разсредоточила своите сили в Харковска област, опитвайки се да стабилизира контрола си над новозавзетите територии.

А ако Кремъл се милитаризира "на чисто"

Много по-опасна за Киев и Запада е перспективата Русия все пак да реши да сформира "на чисто" нови бойни части от мобилизираните новобранци. Ще минат обаче няколко месеца, докато Москва събере новите попълнения, да ги превърне във военни формирования с поне базово ниво на подготовка, да обнови изваденото от складове бойно оборудване и да го разпредели на правилните хора. Допълнителна пречка ще бъде обстоятелството, че Русия вече е изпратила в Украйна много от своите военни инструктори, които могат да тренират запасняците. А руските новобранци обикновено се обучават в самите бойни части, които обаче също вече са на фронта.

Проблем ще е и създаването на система за командване и контрол, способна да организира офанзивни операции. Става дума за намирането на качествени младши офицери, голяма част от които или вече са в Украйна, или са убити и ранени в първите седмици на хазартния блицкриг срещу столицата Киев. При това положение първите нови бойни формации от запасняци ще бъдат готови не по-рано от февруари догодина, прогнозират от британския институт RUSI.

Също така мобилизационните бойни части първоначално най-вероятно ще бъдат оборудвани с архивни оръжия от времето на СССР. Руската индустрия все още не е готова да обслужва военновременните нужди дори на съществуващата (полу)професионална армия. С течение на времето обаче, ако Кремъл управлява компетентно своята промишленост, тя ще концентрира своите усилия върху ограничен брой бойни системи и ще започне да стабилизира доставките. Също така е възможно Иран и Китай да подпомогнат въоръжаването на новите формирования в периода до пролетта - част от оборудването и на двете държави вече се използва в Украйна, като впечатление правят новодоставените ирански дронове камикадзе.

От гледна точка на Запада съществува риск настоящата мобилизация да бъде посрещната с ирония и самодоволство, имайки предвид настоящата плачевна ситуация с руската армия "на терен" - особено след лавината от видеа на беловласи, мизерстващи и алкохолизирани запасняци, както и клиповете с първите уплашени военнопленници, прибрани в казармата буквално преди няколко дни. Като се абстрахираме от комичната опаковка на мобилизацията обаче, всичко това означава, че новите модерни украински маневрени сили трябва да бъдат обучени и оборудвани, така че да бъдат готови преди началото на пролетта.

Необходима е също трансформация на западната отбранителна промишленост, за да може тя да произведе достатъчно военно оборудване и боеприпаси през 2023 г. в условията на все по-мащабен конфликт. Това е важно, както за задоволяване на нуждите на Украйна, така и за укрепване на възпиращия потенциал срещу други потенциални глобални заплахи. Защото не само Китай, но и по-малки регионални силови играчи могат да се изкушат да използват момента, докато Западът е ангажиран в Украйна.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  scuby avatar :-(
  scuby
  • - 4
  • + 1

  Интересно е да видим как руснаците губят Отечествена война, а след мобилизацията тя стана такава. Такова нещо историята не помни, но разбира се Капитал и останалата проамериканска пропаганда се опитва да ни убедят в обратното. Да се надяваме да поживеем, което вече не е много сигурно и да видим!

  Нередност?
Нов коментар