🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
По време на форума във Вилнюс беше обявено, че страните от Г-7 създават специална правно обвързваща рамка за сключване на двустранни междудържавни споразумения, по линия на които Украйна да получава военна и финансова помощ, разузнавателна информация, както и друга конкретна подкрепа, в случай че Русия реши отново да нападне
По време на форума във Вилнюс беше обявено, че страните от Г-7 създават специална правно обвързваща рамка за сключване на двустранни междудържавни споразумения, по линия на които Украйна да получава военна и финансова помощ, разузнавателна информация, както и друга конкретна подкрепа, в случай че Русия реши отново да нападне    ©  Reuters

Войната | Вместо покана за НАТО Украйна получава защита по "израелски" модел

Най-богатите държави от Г-7 обещаха дългогодишна военна подкрепа за Киев, за да се брани по-ефективно по пътя към членство в алианса

По време на форума във Вилнюс беше обявено, че страните от Г-7 създават специална правно обвързваща рамка за сключване на двустранни междудържавни споразумения, по линия на които Украйна да получава военна и финансова помощ, разузнавателна информация, както и друга конкретна подкрепа, в случай че Русия реши отново да нападне    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато е стягал багажа си за провелия се през седмицата най-висш лидерски форум на НАТО във Вилнюс, президентът на Украйна Володимир Зеленски едва ли наистина се е надявал, че страната му ще получи моментална покана за пълноправно членство в западния отбранителен съюз. Това, от което той все пак наистина се нуждаеше, беше някакъв силен позитивен сигнал, който да мотивира украинския народ и да вдигне морала му в навечерието на дългоочакваната, но развиваща се с потискащо бавна скорост контраофанзива срещу руските окупатори. За жалост още първият ден на съюзническия форум във Вилнюс до голяма степен не оправда тези големи надежди на украинския държавен глава.

"Ние напълно подкрепяме правото на Украйна да избира собствените си мерки за сигурност. Бъдещето на Украйна е в НАТО... Ще бъдем в състояние да отправим покана към Украйна да се присъедини към алианса, когато съюзниците се съгласят и бъдат изпълнени условията", неясно записаха в комюникето от срещата лидерите на съюзническите държави, без да дават на Киев някаква ясна перспектива - нито като време, нито като изисквания. В документа все пак беше записано, че "Украйна става все по-оперативно съвместима и политически интегрирана с алианса и постигна значителен напредък по своя път на реформи", но се уточнява, че външните министри от страните в НАТО регулярно ще оценяват напредъка по линия на демократичните реформи и преструктурирането на сектора за сигурност.

За да ускорят процеса по интеграция на Украйна в НАТО, лидерите на алианса все пак взеха решение да намалят бюрокрацията и да премахнат изискването за преминаване през т.нар. Membership Action Plan - серия от специфични стъпки, през които всеки кандидат за член до момента трябваше да премине. Изпълнението им обикновено отнема поне няколко години. Освен това лидерите на алианса взеха решение за сформиране на специален съвет "НАТО - Украйна". Това е съвместен административен орган, където съюзниците и Киев ще могат да обсъждат проблеми "като равен с равен". Съветът трябва да действа и като механизъм за консултации в случай на кризи. До голяма степен това е приемник на съвета "НАТО - Русия", който беше замразен през 2014 г. след анексирането на Крим и беше разпуснат след пълномащабната руска инвазия в началото на 2022 г.

Мираж ли е членството в алианса

Суровата реалност обаче е, че в момента в алианса цари разделение по темата за евентуално приемане на Украйна дори в неуточнено бъдеще. Големите западни съюзници начело със САЩ и Германия по-скоро се притесняват, че твърде конкретната реторика по въпроса може да се изтълкува от Русия като ескалация и да въвлече НАТО в директна война с Кремъл. Съюзниците по източния фланг са на другия полюс и приемат бързото приемане на Украйна като гаранция за собствената си сигурност и изграждането на по-надежден щит между тях и неоимперските амбиции на Путин или негов евентуален приемник. До момента като че ли първият лагер в алианса натежава и колкото да се казва, че "бъдещето на Украйна е в НАТО", никой не смее дори да прогнозира кога това бъдеще може да настъпи и при какви условия, дори войната да е приключила благоприятно за Киев.

Реакцията на украинската страна на всичко това беше бърза и болезнена. "Безпрецедентно и абсурдно е, когато не е определена времева рамка нито за поканата, нито за членството на Украйна. Докато в същото време се добавят неясни формулировки за "условия" дори за поканата на Украйна", коментира Зеленски в своя Twitter акаунт във вторник. "Изглежда, няма готовност нито да се покани Украйна в НАТО, нито тя да стане член на алианса", добави той. И доста остро заключи: "Това означава, че е оставена възможност да се пазари членството на Украйна в НАТО при преговорите с Русия. А за Русия това означава мотивация да продължи своя терор."

Макар реториката на Зеленски в случая определено да беше радикална и излизаща отвъд рамките за западния дипломатически тон, тя в никакъв случай не беше израз на неуважение или незачитане на досегашната многомилиардна военна помощ, която Киев получава и без която най-вероятно не би спрял армиите на Путин. На практика тя по-скоро беше смел, дори леко безразсъден, опит за кризисна дипломация в последната секунда - историята на НАТО показва, че има случаи, когато лидерите на алианса са склонни да променят важни решения в последния момент. Този път обаче "моралният блъф" на Зеленски по-скоро не проработи, а още на следващия ден той драстично промени тона и лексиката си.

"Разбираме, че някой се страхува да говори сега за нашето членство, защото никой не иска световна война, което е логично и разбираемо. Искам всички да разберат, че сме цивилизовани и адекватни хора. Украйна се бие и наистина разбира, че не може да бъде член на НАТО, докато войната продължава на наша територия. Това е абсолютно ясно", коментира украинският президент по време на съвместно изявление с генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг. И добави: "Вече можем да чуем някои уверени твърдения кога ще бъдат изпълнени условията. Моето разбиране е, че това ще стане, когато има сигурност на наша земя, на наша територия." Според Зеленски поканата за влизане в НАТО би била като кандидатурата за членство в ЕС - "просто сигнал", който не значи членство, но дава сериозна мобилизация на украинците. А също така е и сигнал към Русия.

"В Европа се води пълномащабна война и няма безрискова опция, няма безрискова опция и за съюзниците от НАТО. Но най-големият риск е, ако президентът Путин спечели. Защото тогава посланието е, че когато използва военна сила, когато наруши международното право, когато нахлуе в съседна държава, тогава той получава това, което иска. И точно затова е толкова важно съюзниците от НАТО да подкрепят Украйна", допълни го и Йенс Столтенберг.

Оръжия - в изобилие и (почти) до безкрай

И все пак дипломатическата совалка на Зеленски във Вилнюс не беше външнополитически студен душ и открит урок по западноевропейско лицемерие. Президентът на Украйна получи сериозни дългосрочни гаранции в сферата на сигурността, просто те не идват под формата на "защитния чадър" на прословутия член 5 на НАТО за взаимна защита и ангажимент, че съюзнически войници директно ще се притекат на помощ.

На практика Украйна най-вероятно ще получи военна подкрепа по модела, който САЩ правят това по отношение на Израел. По принцип Вашингтон няма формален ангажимент да изпрати свои войски при нападение срещу еврейската държава, но от десетилетия безвъзмездно я оборудва с най-модерните си оръжия. За настоящия 10-годишен период САЩ планират да отпуснат на Израел въоръжение на стойност 38 млрд. долара.

Нещо подобно в момента се случва и по отношение на Украйна. Този път обаче Вашингтон не действа самостоятелно, а сформира своеобразна "коалиция на желаещите" по темата в лицето на най-богатите западни държави от групата Г-7. Тук попадат водещи европейски икономики като Германия, Франция, Великобритания и Италия, чиято сигурност е пряко пострадала от руските неоимпериалистически амбиции. В групата влизат също така отвъдморски съюзници като Канада и Япония, а в недалечно бъдеще може да се присъедини и още един неевропейски близък партньор в лицето на Австралия, както и други страни извън групата Г-7 .

По време на форума във Вилнюс беше обявено, че страните от Г-7 създават специална правно обвързваща рамка за сключване на двустранни междудържавни споразумения, по линия на които Украйна да получава военна и финансова помощ, разузнавателна информация, както и друга конкретна подкрепа, в случай че Русия реши отново да нападне. "Нашата подкрепа ще продължи дълго в бъдещето. Това е силна заявка за нашия ангажимент към Украйна. Ще бъдем на разположение толкова дълго, колкото е необходимо", обяви президентът на САЩ Джо Байдън в сряда съвместно със Зеленски и лидерите на Г-7.

Преглъщайки разочарованието си от липсата на времеви хоризонт за членство в НАТО, Зеленски определи резултата като "значителен успех". Последва и вълна от ангажименти за военна помощ от страна на държави като Великобритания, Германия, Франция, Австралия и други. Стана ясно, че 11 държави, оглавявани от Нидерландия и Дания, са подписали с Украйна меморандум за сформирането на авиационната "коалиция F-16" и че обучението на първите пилоти ще започне през август в Румъния, където ще има специален тренировъчен център.

"Можем да кажем, че резултатите от срещата са добри, но ако имаше покана, те биха били идеални", уж на шега обобщи Зеленски. Което трудно прикриваше фрустрацията му, че докато Западът жонглира с дипломатическа лексика, сънародниците му плащат всяко забавяне с кръвта си.

5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 6
  • + 7

  Трябва доста да си напрягаш фантазията, за да потърсиш във Вилнюс нещо, което да наречеш "успех"...
  От сърце на украинците бе обещано още от същото - железа срещу кръв, за да се поддържа този прокси конфликт, докато САЩ измисли как да си го приключи.
  Въпреки, че сега това изглежда налудно, когато му дойде моментът, отново ще четем подобни, изжулени от премятане, словесни тетриси - мир, свободен избор и пр.

  А военните гробища? А некролозите? А черните забрадки?

  Сред потупванията по раменете във Вилнюс темата за човешките загуби се избягва. ВСУ се топи с темпове, на които никоя армия не може да издържи, закичена с митологията, че я чака победа.
  Контанастъплението би следвало да отвори очите и на най-ментално промитите, за да видят, че оръжията от предишни поколения, които Нато прехвърли от своите скрап депа в Украина не могат да обърнат една съвременна война, когато ползващата ги армия не е подготвена.

  Тази война все повече заприличва на гигантска месомелачка, в която изчезва цяло едно поколение украински мъже.

  Формулата на Ердоган, че при мир няма да има победители и победени дава възможност на западната пропаганда да започне отсега да обработва публиката си в тази насока.
  Защото мир ще има. Трябва да има.
  И то час по-скоро!

  Нередност?
 • 2
  svetlozar_savov avatar :-P
  SS
  • - 5
  • + 3

  Намери глупак да ти свърши работата = извади кестените от огъня с чужди ръце !

  Нередност?
 • 3
  kuranakyumura avatar :-P
  kuranakyumura
  • - 4
  • + 2

  Доста звучен шамар за Зеленски - британците го укротиха с израза "Ние не сме Amazon", като ревеше за още помощ.
  Относно т.нар. "израелски модел" за гаранциите за сигурност има два елемента, на които не се набляга толкова в статията:
  - Гаранциите за сигурност ще важат, когато Украйна спечели войната. Казано иначе, Киев се хвърля на мечката и ако победи - я подкрепяме, ако загуби ще се опитаме да спасим каквото е останало. Дотогава ще е "бой до последния герой".
  - Сравнението с Израел свършва в момента в който се припомни, че Тел Авив разполага с ядрени оръжия. Гаранциите за сигурност от страна на САЩ са по-скоро военно, промишлено и дипломатичесно сътрудничество, а не толкова пряко военно разгръщане. В Украйна този модел е измиване на ръцете на Запада.

  Нередност?
 • 4
  viliyo avatar :-|
  Viliyo
  • - 3
  • + 2

  Картината не изглежда добре за руснаците. Киев е далеч, а оръжията за Украйна се увеличават експоненциално.
  Време е Путин да кляка.

  Нередност?
 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 3
  • + 4

  P.S. Шапка свалям на автора!

  Трябва наистина сериозен пропаганден талант да донесеш от девет дерета вода, за да одърдориш безнадеждността на Вилнюския съмит като небивал успех.

  Просто Нато не само нищо не реши за Украина, защото сам се заключи в стая без изход с една година приказване за някаква украинска победа, която и сам едва ли мисли за реалистична.
  Затова, като клиент, който не разбира менюто, си поръча за десерт още от същото: въоръжение... Което - видимо от катастрофалната "пролетна контраофанзива" - също нищо не променя. Не схванаха ли натовските стратези, че с 3-4 седмици обучение за воюване с абсолютно непозната техника и въоръжение, просто пращат на фронта украинци-самоубийци?

  Цената на живота на украинците им е последна грижа. Но ако касапницита продължи със същия темп, скоро няма да има кой да върти ръчките. Какво ще прави Нато, тогава?

  Това няма как да не се вижда от мъжете в скъпи костюми във Вилнюс, но за тях унищожаването на Украина е просто съпътстваща жертва при някакви техни теоретични постановки за запазване на господството.

  Обидно несериозна е зорлем нарисуваната, и трябващо да звучи окуражаващо, аналогия на Украина с Израел!
  Нищичко общо нямат!
  Израел от две столетия има огромно, изключително богато и изключително влиятелно лоби в САЩ, което насочва външната политика независимо от това коя партия е на власт.
  Украина не само няма лоби, а тя е просто онзи, който трябва да им извади кестените от огъня.
  И, моля, израелските политици идват от окопите, а не от сериалите.

  И последно - приобщаването на Япония, Кория и Австралия към милитаристичния съюз предизвика доста гневна и категорична декларация от Китай по повот опита на САЩ да възпламенят по обикнатия начин - с проксита - и АТР. За което тук не е останало място, заради ураджийството, от което страдат всички текстове по темата тук.

  САЩ суицидно блъска Русия и Китай един към друг. Всячески, непрекъснато и безотказно! Сякаш не виждат катастрофата на военните си мераци в Украина, та се опитва да ги проектира и другаде!

  САЩ се държат като пациент с ясното съзнание, че е в термална фаза, на който му се ходи в ада сам...

  Нередност?
Нов коментар