🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войната | Украйна пробива първата отбранителна линия на Русия на южния фронт

Селището Роботине е освободено, а украинската армия продължава настъплението си на югоизток

Контролът на селото вече е в украински ръце след седмици на сражения.
Контролът на селото вече е в украински ръце след седмици на сражения.
Контролът на селото вече е в украински ръце след седмици на сражения.    ©  Reuters
Контролът на селото вече е в украински ръце след седмици на сражения.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Украинските сили пробиха първата линия на руската отбрана в ключов периметър в южната част на фронтовата линия, което е несигурен знак, че контраофанзивата на Киев може би набира скорост. Заместник-министърът на отбраната Хана Маляр заяви в понеделник, че украинските войски са освободили напълно селището Роботине в Запорожка област и се придвижват "на югоизток... въпреки ожесточената съпротива на врага".

Миналата седмица украинските военни съобщиха, че силите им са издигнали националния флаг в Роботине, но са останали под обстрела на руските сили, които са изградили редица силно минирани отбранителни линии по южния фронт.

Дългоочакваната контраофанзива на Украйна след пълномащабното нахлуване на Москва в страната през февруари 2022 г. започна преди почти три месеца. Усилията бяха съсредоточени върху достигането на южното крайбрежие и прекъсване на сухопътния мост, свързващ превзетите от Русия територии с окупирания Кримски полуостров.

Напредъкът обаче е бавен, което създава напрежение между Украйна и западните й съюзници, отбелязва Financial Times.

Официални представители на САЩ обрисуваха мрачна картина на контранастъплението и изразиха песимизъм, че Киев ще успее да си възвърне значителни територии, преди влажната есен да затрудни маневрите или бойната мощ да отслабне.

Според докладите на военното разузнаване на Украйна армията е пробила първата линия на защита след селището и напредва към следващата. "Роботине е освободен. Нашите сили напредват на югоизток от Роботине и южно от Мала Токмачка", обяви заместник-министърът на отбраната Хана Маляр по телевизията. Отвоюването на селото е от голямо значение за украинската армия, като това реално е първата стъпка от достигането на Азовско море.

Говорител на министерството на отбраната заяви, че Русия преразпределя силни части от своята 76-а въздушно-щурмова дивизия, за да подсили района. Украйна също използва специални сили в боевете около Роботине, включително войски от своя 73-ти център за специални операции. Александър Щупун, говорител на местните украински отбранителни сили, заяви в неделя, че Украйна е "напреднала в района"... около Роботине" и че руската армия премества подкрепления от други части на фронта, за да подсили отбраната.

Но всеки по-нататъшен украински напредък ще бъде труден заради взаимосвързана система от окопи и тунели, която позволява на руските военни да преместват войски, оръжия и боеприпаси около фронтовата линия. Противотанковите ровове и минните полета увеличават трудностите, пред които са изправени войските на Киев.

Руски военни блогъри също отразяват случващото се в региона, като от техните постове се разбира, че украинската армия напредва и в други региони. Блогър, наречен Рогозин на фронта, който е свързан с руската 58-а армия, каза, че е имало струпване на вражески бронирани машини. "Врагът събира сили за решителен удар. Трябва да стигнат до Върбове, след това до Токмак", пише той.

Друг руски блогър каза, че това е критичен момент на бойното поле, добавяйки, че руските сили трябва да задържат позициите си поне още месец и половина, за да се опитат да напреднат в друга зона на фронтовата линия и да се опитат да променят ситуацията на бойното поле.

Украинската контраофанзива продължава вече близо три месеца, като целта на Киев е достигането именно на южната част на завзетите от Русия територии и Азовско море. Ако това се случи, това би позволило разрушаването на моста, който свързва Крим с Русия. Това сериозно би попречило на бъдещи руски нападения, като мостът реално е най-ефективният начин за преместване и доставка на бойни машини и оборудване.

15 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  kuranakyumura avatar :-?
  kuranakyumura
  • - 5
  • + 11

  „Пробива“ е доста победоносно, но „достигна“ е по-реалистично. Роботине все още е с оспорван контрол в южната част, но дори да кажем, че е взето напълно, това не е първата основна отбранителна линия на руснаците. Тя е не само зад него, но и зад следващото село – Новопрокопивка. Самата руската линия е на по-високо. ВСУ достигна първата отбранителна система на изток от Роботине, тъй като минават по едни ниски ниви, но руските позиции са по-нависоко. Но тази част беше в обсега на силите на Киев отпреди месец, когато безславно затъна украинска бронирана машина в противотанкова траншея на първата линия.

  В статията се споменава, че тепърва предстоят истинските руски укрепления макар и с половин уста. Слонът в стаята се нарича Токмак, като градчето е превърнато в крепост. Основните укрепления го обгръщат на 360 градуса и са разположени извън него, за да попречат на украинците просто да го прескочат и да се опитат да прекъснат снабдяването към Токмак. Разполагането на 76 ВДВ дивизия тепърва предстои, защото не е потвърдена от руска страна. Но нейната поява тук е логично – десантчиците са изключително ефективни за окопна война, като ще се ползват за контраатаки на загубени траншеи по-натам.

  Изпускат се два ключови момента – изтощението на силите на ВСУ и подвитата опашка на Залюжни след срещата му с американски и британски генерали. Украинците вкараха в бой последните си резерви на фронта, като едиствено 13 йегер бригада беше разположена в Суми да варди самотно оголения североизточен фланг. Вчера за първи път покрай унищожени украински бронирани машини имаше и такъв цивилен пикап. Това показва, че натовските консерви почват да свършват, съветските също са кът. Последният призив на Зеленски за нова мобилизация (при вече мобилизирани към 900 000) показва, че и месото привършва. САЩ вече признават официално за големи украински жертви (над 120 000), но все още прикриват истинските мащаби, които са 2, а ако не и 3 пъти по-зле. Естествено тези числа се приписват на руснаците, но не в Русия свършват местата в гробищата.

  След срещата със Залюжни, Западът май накара Киев да смени тактиката и вместо да атакува на три места по равно, както прави досега, да избере едно на юг и там да се концентрира. Това е логично, предвид потенциалните жертви от над 50 000 за последните 3 месеца и изчерпващият се механизиран и офанзивен капацитет. По мои оценки, ВСУ ще успее да събере от трите сектора около 20 бригади или 50 000, които да се опитат да направят пробив. Предвид голямото значение, което се придаде в медиите на Роботине, най-вероятно ударът ще е в тази посока. А това е най-укрепеният сектор на руснаците. Така, украинците може и да успеят да достигнат Токмак, но оттам насетне – „каквото сабя покаже“. Лошата новина е, че ако Роботине е на ръба за превзимане, то далеч по-важното село Клищивка под Бахмут най-накрая премина във временен контрол на ВСУ. Изтеглянето на офанзивата от сектора, може да лиши Киев от потенциална тактическа победа и да „спаси“ провалената си офанзива.

  Във всички случаи в момента, Украйна и Запада се опитват да рециклират каквото могат от „контрата“. Защото подкрепата срещу тази абсурдна война ще изстине много бързо, а изборите в САЩ чукат на вратата.

  Нередност?
 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 5
  • + 10

  Не разбирам патоса, след като случващото се за всеки нармален човек е просто месомелачка! Готвената половин година от целокупния Запад прословута контраофанзива на ВСУ за три месеца успя единствено да премине сивата зона (и то само на 2-3 отделни участъци!) до първата отбранителна линия на противника, жертвайки за това повече от 50 000 млади мъже и стотици бронирани машини.

  И за да може интелигентният читател да не бъде къпан единствено от душа на пропагандата, а и да приземим патоса, давам линк към гл.т. за ситуацията на един от сериозните руски военни блогъри - Борис Рожен. Коментарите са дадени по часове. Неговият е от преди 2-3 часа- от 11,50 ч.

  https://svpressa.ru/war21/article/385203/

  Нередност?
 • 3
  coffee.bean avatar :-|
  coffee.bean
  • - 5
  • + 4

  Развенчава се митът за непобедимата съветска армия. И след като загина Пригожин, положението съвсем ще се "сговняса". Дали ще им останат и 10% от украинската територия. Вместо мощна атака на Киев, ще се приберат с наведени носове. Паркетните генерали на Путин, не са влизали в нито една битка, освен бюрократичните битки, които водят в своите кабинети.

  Нередност?
 • 4
  weiss avatar :-|
  Weiss
  • - 4
  • + 4

  За всеки случай:
  честота 149.200 позивна "Волга"

  Нередност?
 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 5
  • + 4

  Да обясня енигматичния пост на weiss:
  Неотдавна телеграм канала "Месть" отправи предложение към войниците от ВСУ да използват на радиостанциите си честотата 149.200 с позивна "Волга" , за да се предадат доброволно в плен.
  Предложението работи.

  Стига смърт. Тази война трябва да спре!

  Нередност?
 • 6
  crusible avatar :-|
  crusible
  • - 6
  • + 4

  Войната трябва да спре, да, но при връщане на първоначалните териториални граници на Украйна! Много е забавно да гледам руските подлоги на какви пацифисти се правят, след като стана ясно, че иначе непобедимата руска армия съумя да стигне до околовръстното на Киев и то за съвсем малко време и то в момент, в който Украйна още не беше получила тежки оръжия от Запада.

  А по отношение на статията, за истински пробив и дума не може да става на този етап.

  Нередност?
 • 7
  b.davidkov avatar :-|
  masay
  • - 2
  • + 6

  До коментар [#6] от "crusible":

  И? И довършете си изречението! Руската армия се изтегли от "околовръстното на Киев", за да се покаже готовност за преговори за спиране на войната. Такива преговори преди това се водеха в Беларус, а в момента на изтеглянето - в Истанбул.
  При тогавашните нагласи Украйна щеше да си е цяла, с автономия на Донецката и Луганската република. Но се намеси премиерът Борис Джонсън... Наистина ли не си спомняте нищо?!
  Западът мир не иска. Той иска Русия размазана, без значение какво това струва на Украйна. Е, струва едно мъртво поколение, една разрушена страна и 1/3 от населението й - в емиграция.

  Нередност?
 • 8
  ymx16743151421159545 avatar :-|
  ken libidibi
  • - 4

  До коментар [#1] от "kuranakyumura":  120000 души са предполагаемите според западни източници жертви от началото на войната, а не през последните месеци, и не украинските, а руските. Предполагаемите украински жертви са 70000 човека:

  "Russia’s military casualties, the officials said, are approaching 300,000. The number includes as many as 120,000 deaths and 170,000 to 180,000 injured troops. The Russian numbers dwarf the Ukrainian figures, which the officials put at close to 70,000 killed and 100,000 to 120,000 wounded."

  Нередност?
 • 9
  ymx16743151421159545 avatar :-|
  ken libidibi
  • - 5
  • + 2

  До коментар [#7] от "masay":

  Това е лъжа, защото още в началото Русия призна независимоста на така наречените ЛНР/ДНР, и значи не е ставало въобще въпрос за запазване на целостта на Украина.

  Нередност?
 • 10
  ymx16743151421159545 avatar :-|
  ken libidibi
  • - 4
  • + 1

  До коментар [#1] от "kuranakyumura":

  Що се отнася до унищожената техника- това са най-вече бронетранспортьори и джипове. Оценките за танковите загуби са съвсем други. Заглавие във Форбс отпреди няколко дена:
  "За 13 седмици Украина е загубила само 5 от 71 танка "Леопард 2""

  Нередност?
Нов коментар