Докторите настояват за по-малко пациенти в болниците

Личните лекари искат заплащане на прегледите на децата

Иван Маджаров, председател на БЛС
Иван Маджаров, председател на БЛС    ©  Надежда Чипева
Иван Маджаров, председател на БЛС
Иван Маджаров, председател на БЛС    ©  Надежда Чипева

За пръв път Българският лекарски съюз настоява за намаляване на количеството лекувани в болниците пациенти за сметка на качеството. Съсловната организация на лекарите предлага на здравната каса в Националния рамков договор за обема и стойността на лечението, което ще бъде заплатено през следващата година, да се увеличат средно с 10-15% цените на 220 от общо 300-те клинични пътеки, като в същото време намалее приемът в отделенията.

Освен това БЛС подкрепя личните лекари в искането им да няма освободени от потребителска такса категории пациенти. В момента децата не плащат никаква такса и докторите настояват родителите им да плащат по един лев за посещение, а НЗОК да доплаща 1.90 лв. за всеки от малките пациенти.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  studentka avatar :-|
  studentka

  Здравната каса не плаща за медицински услуги на деца и юноши, но една потребителска такса мигновено ще създаде интерес у лекарите към детското здраве? И това гениално решение отне 19 години да бъде формулирано??? Що за здравни политики? За какво плащаме здравни осигуровки, ако не те не поемат дори имунизацията на практически бъдещето на държавата. Супер сбъркана система.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#1] от "studentka":

  Моля да ми кажете само още едно безплатно нещо, освен воденето на детето си на доктор, което ви се е случило от началото на годината.

  После, като му го заведете, педиатърът преглежда ли го? Дава ли му някаква диагноза? Предписва ли му терапия? С една дума - получавате ли здравна услуга? Тя защо трябва да бъде безплатна?

  Плащате си осигуровките? Моля и да си погледнете фиша от заплатата. Там е отразена частта от удръжката ви за НЗОК. Максималната е 96 лв на месец. Какво смятате, че в здравеопазването струва 96 лв?

  ОПЛ получава от НЗОК по 1 (един) лв на месец за всеки записан пациент. Ако са 2000 - 2000 лв. Много ли са? Махнете наема, консумативите, покупката на касов апарат, програмите на НАП, висенето по опашки в РЗОК, осигуровките, данъка. Остават 1000 лв. За толкова работи касиерка в Лидл. Пробвайте другия път да си заведете кашлящото дете при нея - тя има същия икономически интерес да го лекува...

  А доводът с "бъдеще на държавата" е толкова тъп, че не ми се отваря дума.
  Това е все едно правителството да задължи майсторите да ремонтират безплатно германските коли (щото се обичаме с Меркел).
  Идиотси звучи дори на вас, нали?


 • 3
  mould avatar :-|
  mould

  1. Всички лекари и сестри в държавни или общински болници (и ако има други обществени такива) да бъдат на пълен работен ден 8ч. и да нямат право да работят на друго място. Ако не им харесва да се пренасочат към медицински заведения които биха приели начина ом на работа или по-скоро съществуващият хаос в споменатите по-горе болници. Познавам лекари от държавни болници работещи на 4, 5 и повече места. Представете си ефективността им! Попитайте примерно лекар от болница Токуда дали може да си помисли нещо подобно.

  2. Всички общопрактикуващи лекари да минат на пълно работно време от 8ч. Едно време участъковите лекари се редуваха в едни и същи кабинети и това налагаше смените им сутрин и следобед. Те посещаваха наистина болни по домовете. Колко от сегашните джипита го правят? Единици. Аз лично съм взимал джипито на неподвижния ми баща с кола от кабинета за да го закарам при него и освен това съм плащал за това. В противен случай са затруднени с транспорт или имат други спешни случаи.

  Има още хиляди детайли от ежедневната работа на лекарите и сестрите с които може да се продължи, но трябва да се започне с някои от тях и стъпка по стъпка да се коригира съществуващата хаотична здравеопазващата система.

  Разбрах, че проблема не е в системата. У нас действа същата Бисмаркова система която действа и в Германия. Факта е, че там тя работи, а у нас не. Всичко опира или до наложена дисциплина или до съвест. В Германия е второто, а у нас това не работи и следва да бъде наложена дисциплина.

  Ще ви дам само един пример за Германия. Когато детето ми беше тежко болно и се лекуваше там бях до него от 6:30 ч до 20 ч. всеки ден, а съпругата ми денонощно. Завеждащият клиниката професор в огромна държавна болница идваше по същото време като мен и го виждах, че е в болницата когато си тръгвах. Този всеотдаен специалист не получаваше повече за това, че е толкова отдаден на работата си. Същото правеха и неговите колеги.

 • 4
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho

  До коментар [#2] от "D-r D":

  А как в Западна Европа, здравната вноска стига почти за всичко ?

 • 5
  surg avatar :-|
  Buryan Kirov

  До коментар [#4] от "kapitalcho":

  Мнооого просто, разликата между средната цена на кл. пътека у нас и в Франция ,Германия и средно за Европа е около 16,7 пъти, а САЩ и Канада до 33-37 пъти, страни като Австрия, Холандия и др. съизмерими с България имат бюджет за нацията си към 20-30 пъти пъти по голям отнашият, Австрия имя 11.6 за 2014 % от GDP но и 84 г продължителност за живот срежу 74 у нас....и то за жените само....защо ли...

 • 6
  surg avatar :-|
  Buryan Kirov

  това за намаления брой прием пациенти по болниците е пълна шашма, досега 10 приети по 1000 лева, а после 8 приети по 1200 лева само и само да се поберем в същият бюджет.....
  Според НСИ от 2010 у нас има 40.7% инфлация, реално е повече , а цените които всички казват че са 50-70 % от реалните харчове не са пипани изобщо от тогава дори да ги удвоят те ще са 8-12 пъти по низки от тези в ЕС....
  е, народа иска здарвеопазване за един лев и получава точно такова после бил недоволен....
  Най големият проблем които сега се отрича и избягва е липсата на лекари у нас , която и сега е ужасна а след 5-10 г ще чудовищна...

 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#4] от "kapitalcho":

  Първо: там здравната вноско изобщо не е 8% и държавата не плаща само половината и от нея за пенсионерите, децата и учащите до 18 г, студентите, докторантите, затворниците, безработните, настанените в лудници и т.н, които са 1/2 от населението.
  За всичко останало много ясно ми е написал Бурян.

  Поздравявам го за лаконизма, защото аз щях да пища по темата две педи.

 • 8
  antipa avatar :-(
  D-r D

  Хора, лекарите верно свършват. С нищо не можеш да примамиш 25-годишен/на в Кула, Смядово или Драгоман при положение, че го канят на интервю в Дармщадт, Аахен, Ковънтри,..

  Събирайте билкови рецепти или търсете телефони на баячки...

 • 9
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho

  До коментар [#5] от "Buryan Kirov":


  До коментар [#7] от "D-r D":

  Това го знаем-малко ни е БВП-то, оттам и малко пари за всички.
  Какво е решението с наличния ресурс?

 • 10
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#9] от "kapitalcho":

  Ами няма решение. И никъде по свето го няма, защото безсмъртните свършиха с Ахил.

  Модерното здравоепазване е много скъпо нещо - и като апаратура, и като квалификация. Опираме да старата истина - който има пари ще живее по-дълго от този, който няма...
  Казвам го с мъка.
  Знам случаи на уникални диагнози и хората си умират, просто защото парите, които би струвало лечението им (никой не гарантира, че то ще има успех), те не могат да ги изработят и за 10 живота.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал