Д-р Асен Келчев: Съхраняването на аортната клапа чрез аортна пластика е моя отдавнашна мечта

Началникът на отделение по кардиохирургия към "Аджибадем Сити клиник - Сърдечно-съдов център" пред "Капитал Здраве"

Д-р Асен Келчев, началник на отделението по кардиохирургия към УМБАЛ "Аджибадем Сити клиник - Сърдечно-съдов център"
Д-р Асен Келчев, началник на отделението по кардиохирургия към УМБАЛ "Аджибадем Сити клиник - Сърдечно-съдов център"
Д-р Асен Келчев, началник на отделението по кардиохирургия към УМБАЛ "Аджибадем Сити клиник - Сърдечно-съдов център"    ©  Надежда Чипева
Д-р Асен Келчев, началник на отделението по кардиохирургия към УМБАЛ "Аджибадем Сити клиник - Сърдечно-съдов център"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Във втория конкурс на вестник "Капитал" и биофармацевтичната компания AbbVie "Иновации и добри практики в здравния сектор" участваха общо 52 проекта, а в конкурса бяха представени най-големите университетски държавни и частни болници в София, Пловдив, Варна, Русе и др. Сред финалистите в него са авторски колективи, лекарски екипи, неправителствени организации и обединения на специалисти.

Конкурсът ни запозна с изключителни достижения на медицината и фармацията в България. Благодарим на участниците в конкурса, че са тук и имат силата и способностите да лекуват и помагат така. Журито беше изключително затруднено в определянето на победителите и това се случи с изключително малки разлики между проектите. Смятаме, че обществото трябва да познава още по-добре какво се случва в българското здравеопазване, голямата хирургия, голямата наука и медицината на бъдещето. Затова ще обобщим постъпилите проекти и те ще бъдат представени на читателите на вестник "Капитал" в отделно издание.Първо място

Победител в конкурса е д-р Асен Келчев, завеждащ отделението по кардиохирургия в УМБАЛ "Аджибадем Сити клиник - сърдечно-съдов център", и неговият екип с клапносъхраняваща операция на бикуспидна аортна клапа. Бикуспидната аортна клапа е най-честото вродено сърдечно заболяване, което засяга 2% от човешката популация. Обикновено аортната клапа има три платна, при бикуспидната са две, което пък предизвиква увреждане на клапата – тя може да не се затваря ефективно, което да доведе до връщане на кръв в сърцето и да стимулира уголемяването му или пък да се получи стеноза – стеснение на клапата заради натрупвания на калциеви отлагания в нея. До момента златен стандарт и обичаен начин на лечение е замяна на собствената клапа с механична протеза. Уникалността на операцията е в това, че не се използва клапна протеза, а се ремоделира собствената клапа на пациента. Направената операция за подсилване на аортния корен в комбинация с направената ремоделираща пластика на платната на аортната клапа е иновативна за България.

Техниката се прилага от малко хирурзи в Европа, предимно с огромен опит, тъй като изисква много точно геометрично виждане и оценка за постигане на траен хирургичен резултат. За целта се използва специфичен инструментариум, определящ дълбочината и доброто затваряне на аортните платна.

Досега са оперирани десет пациенти. "Аджибадем Сити клиник - сърдечно-съдов център" започва програма по рутинно прилагане на техниката с цел запазване на биологичните клапи на пациентите.

"Проектите бяха много разнообразни и качествени. Те всяка година стават все по-добри. Пожелавам на всички да продължават със същото вдъхновение и догодина да имаме още по-добри проекти, защото това е в интерес на българските пациенти. Искам да определя и формулата за успех, която прозвуча днес от всички наградени: ще бъдем успешни, когато работим с професионализъм, визионерство и най-вече в екип. Успех!", пожела д-р Даниела Дариткова, която връчи първата награда.

"За мен е огромна чест да получим тази награда. В "Аджибадем Сити клиник – сърдечно-съдов център" се стараем да въведем всички иновативни технологии в кардиоторакалната хирургия. Операцията, която извършихме заедно с проф. Руджеро де Паулис, е черешката на тортата. Тя до момента не се извършваше често в България, имаше опити. Затова и поканихме проф. Де Паулис – за да имат пациентите сигурност в ефективността на операцията. Тази интервенция е златен стандарт в световната кардиохирургична практика и България има нужда от нея. Да си на първо място не означава, че си най-добрият. Всички, които се качиха днес на сцената, са допринесли за развитието на медицината в България, за което им благодаря. Нека пламъкът в техните очи да продължи да грее, както грее в моите очи, за да може след време да имаме абсолютно съпоставима със световните практики здравна система в България", каза д-р Келчев.

Д-р Асен Келчев е завършил медицина с отличие в Медицинския университет - София, през 2004. Има две специалности - "Кардиохирургия" и "Съдова хирургия", както и магистърска степен по здравен мениджмънт. В периода 2004 – 2007 г. работи като ординатор в Клиниката по кардиохиругия в УМБАЛ "Света Екатерина". От 2007 до 2018 г. е част от екипа по кардиохирургия в "Аджибадем Сити клиник болница Токуда" под ръководството на доц. Димитър Николов. От месец май 2018 г. д-р Асен Келчев е назначен за началник на отделението по кардиохирургия към УМБАЛ "Аджибадем Сити клиник - сърдечно-съдов център".


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.