Д-р Стоян Пеев: 30% от всички аномалии в детска възраст са в областта на пикочно-половата система

Завеждащият отделението по детска урология на УМБАЛСМ "Пирогов" пред "Капитал Здраве"

Д-р Стоян Пеев, завеждащ отделението по детска урология на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов"
Д-р Стоян Пеев, завеждащ отделението по детска урология на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов"
Д-р Стоян Пеев, завеждащ отделението по детска урология на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов"    ©  Надежда Чипева
Д-р Стоян Пеев, завеждащ отделението по детска урология на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов"    ©  Надежда Чипева
Във втория конкурс на вестник "Капитал" и биофармацевтичната компания AbbVie "Иновации и добри практики в здравния сектор" участваха общо 52 проекта, а в конкурса бяха представени най-големите университетски държавни и частни болници в София, Пловдив, Варна, Русе и др. Сред финалистите в него са авторски колективи, лекарски екипи, неправителствени организации и обединения на специалисти.

Конкурсът ни запозна с изключителни достижения на медицината и фармацията в България. Благодарим на участниците в конкурса, че са тук и имат силата и способностите да лекуват и помагат така. Журито беше изключително затруднено в определянето на победителите и това се случи с изключително малки разлики между проектите. Смятаме, че обществото трябва да познава още по-добре какво се случва в българското здравеопазване, голямата хирургия, голямата наука и медицината на бъдещето. Затова ще обобщим постъпилите проекти и те ще бъдат представени на читателите на вестник "Капитал" в отделно издание.Второ място

Носители на приза са проф. д-р Диян Енчев, завеждащ секцията по травматология на университетската болница за спешна медицина "Пирогов", и д-р Стоян Пеев, завеждащ отделението по детска урология в "Пирогов", и техните екипи. Наградата е за най-сложната урологична операция, която се извършва на бебета на двумесечна възраст. Екстрофията на пикочния мехур е най-тежкото вродено заболяване в урологията. В този случай детето се ражда без затворен тазов пръстен, без част от предната коремна стена, пикочния мехур и половите органи. Ако не се оперира, детето ще бъде с постоянно изливане на урина на коремната стена, неправилна стойка и походка.

Лекарите формират смесен екип от детски уролози и травматолози за лечение на децата с тази аномалия в най-ранна възраст – през първите два месеца от раждането на детето. До момента са оперирани 12 деца, като при тях са направени и допълнителни операции за изграждане на половите органи и корекция на изпускането на урината на 3-4-годишна възраст.

От името на проф. Енчев наградата прие проф. д-р Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". Наградата връчи д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

"Благодаря на журито, което ни е оценило така високо. Аномалията, за която говорим, е най-тежката в детската урология и изисква задължително участието на интердисциплинарен екип. Благодарение на възможността да съчетаем нужните специалисти в "Пирогов" децата имат възможността за нормално развитие в бъдеще. Благодаря на проф. Балтов за координационното ръководство и на екипите на детската урология и детската травматология", каза д-р Пеев.

Д-р Стоян Пеев е завършил Медицинския факултет на Медицинския университет - София. През 2001 г. започва работа като лекар ординатор в Центъра за спешна медицинска помощ - гр. София. Шест месеца по-късно е специализант в Секцията по спешна и детска урология на "Пирогов". От 2007 г. е главен асистент към същото звено в университетската болница по спешна медицина. Д-р Пеев е преминал редица курсове и обучения, за да надгради уменията си и да се утвърди като един от добрите уролози в България. През 1999 г. е бил на клиничен стаж по урология в Словакия, по акушерство и гинекология в Испания, по ендоурология в България, преминал е специализиран курс по бъбречна трансплантация при деца и по детска урология и трансплантация в гр. Париж, Франция. От есента на 2018 г. д-р Пеев оглавява отделението по детска урология на "Пирогов".


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове