🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Доц. д-р Мая Аргирова, дм: Пациентите често подценяват изгарянията и се самолекуват

Началникът на Клиниката по изгаряния и пластична хирургия на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" пред "Капитал Здраве"

Доц. д-р Мая Аргирова, дм, началник на Клиниката по изгаряния и пластична хирургия на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов"
Доц. д-р Мая Аргирова, дм, началник на Клиниката по изгаряния и пластична хирургия на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов"
Доц. д-р Мая Аргирова, дм, началник на Клиниката по изгаряния и пластична хирургия на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов"    ©  Надежда Чипева
Доц. д-р Мая Аргирова, дм, началник на Клиниката по изгаряния и пластична хирургия на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Във втория конкурс на вестник "Капитал" и биофармацевтичната компания AbbVie "Иновации и добри практики в здравния сектор" участваха общо 52 проекта, а в конкурса бяха представени най-големите университетски държавни и частни болници в София, Пловдив, Варна, Русе и др. Сред финалистите в него са авторски колективи, лекарски екипи, неправителствени организации и обединения на специалисти.

Конкурсът ни запозна с изключителни достижения на медицината и фармацията в България. Благодарим на участниците в конкурса, че са тук и имат силата и способностите да лекуват и помагат така. Журито беше изключително затруднено в определянето на победителите и това се случи с изключително малки разлики между проектите. Смятаме, че обществото трябва да познава още по-добре какво се случва в българското здравеопазване, голямата хирургия, голямата наука и медицината на бъдещето. Затова ще обобщим постъпилите проекти и те ще бъдат представени на читателите на вестник "Капитал" в отделно издание.Награда за дигитално здравеопазване

Наградата за дигитално здравеопазване отива при един директно животоспасяващ проект.

Това е първото в световен мащаб мобилно приложение, създадено изцяло от лекари, ангажирани с лечението на изгаряния. Приложението се нарича "Какво да правим при изгаряне" и е предназначено както за медицински лица, оказващи първа помощи или транспортиращи пациент с изгаряне, така и за всички потенциални пациенти и техните близки. Приложението е инсталирано над 2500 пъти, като рейтингът му е 4.99 от възможен 5.00. По информация от спешния кабинет на Клиниката по изгаряния и пластична хирургия в "Пирогов" един от всеки 20 преминали пациенти е ползвал това приложение.

По-малко грешки при изгаряне означава по-невидими белези и повече спасени човешки животи. Това е веруюто на автора на приложението доц. д-р Мая Аргирова, началник на Клиниката по изгаряне и пластична хирургия на УМБАЛСМ "Пирогов", и д-р Мартин Мартинов от екипа й.

Проф. Григор Димитров, директор "Осигурителни отношения" в Българската стопанска камара и член на надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, връчи наградата за принос към дигиталното здравеопазване на доц. Аргирова и д-р Мартинов.

"Още преди години оценихме, че трябва да направим нещо в помощ на доболничната грижа при изгаряния и особено при деца. Това е проект на клиниката и особено на д-р Мартинов. Благодаря на ръководството на "Пирогов", което винаги ни е подкрепяло", каза доц. Аргирова.

Доц. д-р Мая Аргирова, дм, е началник на Клиниката по изгаряне и пластична хирургия на УМБАЛСМ "Пирогов". Дългогодишен републикански консултант по термична травма. Има специалност по обща хирургия и пластична хирургия. Професионалните й интереси са в областта на детските изгаряния, пластичната и реконструктивната хирургия. Дисертационният й труд е на тема "Съвременни тенденции в комплексното хирургично лечение на изгарянията в детската възраст". Член е на световни, европейски и български асоциации по изгаряния и пластична хирургия. Има над 70 публикации в български и чужди научни списания.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар