Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
6 дек 2019, 16:40, 1112 прочитания

Проф. д-р Асен Балтов: Ортопедията е най-удовлетворяващата лекаря специалност

Председателят на Българската ортопедична и травматологична асоциация и изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" пред "Капитал Здраве"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Визитка

Проф. д-р Асен Балтов, дм, е изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" от февруари 2017 г. Преди това е началник на Първа травматологична клиника на университетската спешна болница. От 1 април 2019 г. е координатор на Експертния съвет по ортопедия и травматология към Министерството на здравеопазването. Роден е на 19.09.1966 г. в гр. София. През 1984 г. завършва 22-ро ЕСПУ "Г. С. Раковски" - София. През 1994 г. завършва Медицинския университет - гр. София. Две години по-късно започва специализация по ортопедия и травматология към Втора травматологична клиника на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". Работи в спешната болница до декември 2006 г. От края на 2006 до февруари 2013 г. е ординатор в катедра "Ортопедична травматология и Реконструктивна хирургия" – ВМА.

Специалист в областта на оперативно лечение на фрактури и изкълчвания на крайниците и таза; на лечение на политравма и посттравматични увреждания на крайниците; ендопротезиране на стави на горен крайник – рамо и лакът. През юни 2016 г. придобива степен професор. Към момента председателства за втори мандат Българската ортопедо-травматологична асоциация, чийто член е от 1997 г. Членува в EFORT – от 2003 г. AO "Алумни асоциация България" – от 2005 г.; Международна Кюнчер асоциация – от 2009 г.; АО "Травма България" – от 2010 г.; АО "Травма Европа" – от 2011 г. Участвал е в над 100 международни конгреса и срещи с международно участие. Владее руски, френски и английски.

Готова ли е здравната система да посрещне иновациите в ортопедията и травматологията?

Да, мисля, че е готова, защото дори и да има нови техники, които навлизат в ортопедията и травматологията, те в никакъв случай няма да бъдат в тежест на здравната система, напротив – ще ни подпомагат както за по-доброто лечение на пациентите, така и за по-бързото им възстановяване, защото когато се използват мининвазивните методи на лечение, те водят до по-леки травми, които се нанасят от хирурга или ортопеда, и съответно – по-бързо възстановяване.


Смятам, че поне в нашата специалност – ортопедията и травматологията, се прави всичко възможно максимално бързо да бъдат обслужени пациентите и да имат достъп до наистина качествена медицина. Имплантологията се разви изключително бързо, навсякъде има възможност пациентите да получат най-доброто. Независимо дали ще бъде в "Пирогов", в Търговище, Бургас или някой по-малък град, навсякъде има развита ортопедия и травматология, независимо от нивото на компетентност на болницата, и колегите знаят какво да правят.

За съжаление не бих казал, че системата е готова да заплати напълно инструментариума и имплантите. Това, за което със сигурност се договорихме със здравната каса, е от 1 декември да започне реимбурсирането на раменните и лакътните протези, което е едно добро начало. Досега се реимбурсираха частично само коленни и тазобедрени стави.

В момента пациентите плащат между 3500 и 5000 лв. в зависимост от това какво е изделието и типът протеза. Това са едни по-бутикови протези, отколкото тези, свързани с тазобедрената и колянната хирургия, и затова тяхната цена е по-висока не само в България, но и навсякъде по света. НЗОК ще реимбурсира 1400 лв. от тази цена и е хубаво, че в страната ще влязат представители на най-добрите световни производители и ще имаме едни наистина иновативни и качествени продукти, които ще ни позволят да подобряваме качеството на живот на нашите пациенти.Дружеството даде и още едно предложение, което беше прието и се надяваме да влезе в сила от следващата година с Националния рамков договор. То е имплантите при метастатични фрактури при онкозаболявания да бъдат безплатни за пациентите. Така ще можем да поемем изключително тежките случаи, които досега не се лекуваха в България, а в чужбина. Например големи туморни процеси в областта на тазобедрената става, на колянната става, изискващи специфични импланти и протези, ще бъдат правени вече в България от наши екипи съвместно с гост-оператори от Германия, така че да запазим този ресурс тук.

Може би отстрани изглежда, че това не е достатъчно, но все пак е някаква първа крачка, за което съм изключително благодарен за съдействието както на надзорния съвет на касата и нейния председател Жени Начева, така и на управителя на касата д-р Дечо Дечев и подуправителя д-р Йорданка Пенкова, които направиха възможно това да се случи.

Най-честото усложнение при вашите операции не е свързано със самите тях, а с тромбозите и белодробните емболии. Често срещани ли са и могат ли да се предотвратят?

Ние имаме консенсус, който беше разработен и досега важеше за антикоагулантите - инжекционната форма, но в момента се разработва консенсус и за пероралните антикоагуланти, тъй като има вече второ поколение перорални антикоагуланти. В това отношение нашите пациенти са пролифактирани. Естествено, има много рискови пациенти, които независимо от профилактика не могат да бъдат покрити 100%. Това са хора с диабет, с хронични разширени вени, пациенти с генетични дефекти, свързани с образуването на тромби. Когато говорим за една планова хирургия, тези заболявания и състояния се изясняват и е много по-лесно да бъдат предвидени и да се вземат мерки. Когато обаче става въпрос за спешен случай, какъвто е една фрактура в областта на таза или тазобедрената става, или колянната става, която е тежка и като интервенция, и като състояние, тогава много трудно бихме могли да реагираме. Взимат се всички мерки – профилактика, покриване с антикоагуланти в подходящи дози, така че да се постигне максималната превенция.

Дружеството организира за пръв път дискусия по етичните аспекти на специалността, какво се случва?

Искаме да наблегнем отново на етичните норми и взаимоотношенията между колеги – както от една болница и клиника, така и между конкуриращи се болници, защото за никого не е тайна, че в момента има огромна конкуренция между болниците за лечение на пациенти, най-вече в София, Пловдив, забелязва се дори и във Варна. Това, че пациентът е избрал да бъде лекуван от един колега, не е лошо. Лошо е, когато някой на гърба на други колеги се опитва да манипулира пациентите и да им обяснява, че техният избор не е правилен. За съжаление такива случаи зачестяват.

Беше демонстриран случай, в който колегите са си свършили много добре работата, но след това друг колега с лекота е изрекъл пред пациентите негативно мнение. Това е довело до много сериозни действия от тяхна страна – те са завели дело срещу операторите. Вероятно ще бъдат оправдани, но въпреки това насаждането у пациентите на съмнения в компетентността на лекарите е проблем за гилдията.

Всеки пациент има право на второ, на трето мнение, но в никакъв случай не може да бъдеш неколегиален и докато се мъчиш да спечелиш пациента, с лека ръка да кажеш, че човекът преди теб нищо не е направил, нищо не разбира, че не е професионалист. Това беше акцентът на тази сесия.

Това се случва заради високата конкуренция в специалността в София и големите градове ли?

Конкуренцията в София наистина е висока, тя вече има над 2 млн. души население, но това, че е толкова силна, не я прави вредна. Тя е много полезна. В крайна сметка болниците, които предлагат качествено и комплексно лечение, не са толкова много. И доказаните специалисти, които могат да поемат тежки случаи, го правят. Сериозните случаи по правило се насочват към големите университетски болници. Има достатъчно лекари и за по-леките случаи.

Не се ли получава обиране на черешките на тортата от болници, които лекуват само по-леки случаи?

Виждали сме много случаи и за съжаление "черешките на тортата" след това идват да се долекуват при нас в "Пирогов". В никакъв случай обаче не смятам, че има ортопед в София, който страда от липса на пациенти.

Имат ли интерес младите лекари към вашата специалност?

Категорично смятам, че нашата специалност е изключително атрактивна и желана от младите колеги, които завършват медицина. Тя е много бързо развиваща се, а нашите пациенти се възстановяват в рамките до 2-3 месеца и може би е специалността, която носи изключително голяма удовлетвореността от работата в сравнение с всички останали. При нас виждаме пациента напълно излекуван след няколко месеца и това е изключително радостен момент и за двете страни.

Нашата специалност си остава мъжка, макар че съвременните оперативни техники позволяват да не се използва толкова много физическа сила при работата. Получава се така, че 95% от травматолозите са мъже и едва 5% са жени. Естествено фината хирургия е област на дамите и по-лесно се възприема от тях – съвсем фините, елегантни техники като хирургията на ръка, на ходило са тяхната стихия.

Интервюто взе Десислава Николова

Здраве

Текстът е част от специалното издание "Здраве". Изданието се разпространява заедно със седмичния "Капитал" в периода 6-12 декември, но може да бъде закупено и самостоятелно тук.

Прочетете

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

При наредена от главния прокурор акция аптеки са глобявани за оставен на пода спирт При наредена от главния прокурор акция аптеки са глобявани за оставен на пода спирт

От Българския фармацевтичен съюз съобщиха, че не са получили никакви насоки и предпазни облекла срещу коронавируса

7 апр 2020, 1461 прочитания

Защо лекарите и фармацевтите влязоха в конфликт за генеричното заместване на лекарства 3 Защо лекарите и фармацевтите влязоха в конфликт за генеричното заместване на лекарства

Първата причина беше липсата на медикаменти в аптеките, след това към нея се насложиха и допълнителни мотиви

6 апр 2020, 2714 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Здравеопазване" Затваряне
Проф. д-р Владимир Ставрев: Вече има второ поколение антикоагуланти, които предпазват пациентите от усложнения

Ръководителят на клиниката по ортопедия и травматология към УМБАЛ "Св. Георги" – Пловдив пред "Капитал Здраве"

Още от Капитал
Пат в туризма

Хиляди туроператори трябва да върнат на клиенти си суми за провалени почивки, които обаче са предплатени към партньори

Може ли България да надбяга вируса

България използва времето, спечелено от социалната изолация, за минимални подобрения в здравната система и планира да въведе софтуер за следене на заразени и нарушители на карантини. Засиленото тестване все още не се случва

Коронабюджет 1.0: Оптимистичната версия

Правителството поиска спешна ревизия на бюджет 2020, която да му даде по-голяма гъвкавост за маневри

Икономика след пандемията

Ясно е, че светът влиза в рецесия, но сега бизнесът трябва се готви за новата нормалност след нея

Инстатерапията на Беловски

Художникът Станислав Беловски смесва световната история и българските теми на деня в колажите си

Новият живот на електронната книга

Извънредното положение срина традиционния модел на разпространение и книгоиздаването търси нови решения

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10