🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Трябва ли държавата да плаща генетичните тестове за рак

Те показват кое е правилното лечение за всеки пациент

Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

През последните години секвенирането от следващо поколение (NGS) е силен инструмент в помощ на онколозите. Тестът позволява идентифицирането на генетични варианти, асоциирани с различни видове карциноми, което насочва вземането на клинични решения при всеки отделен пациент и назначаването на оптималното за него лечение. Клинични проучвания и такива с данни от реалния живот съобщават резултати за по-висока преживяемост и подобрен цялостен отговор към терапията при пациентите, при които е проведен NGS тест. Вече са отбелязват постижения в разработването на медикаменти, които таргетират активиращи мутации, открити чрез NGS. Доживотните ползи, които NGS обещава, са логична причина технологията да стане част от рутинната клинична практика. От друга страна, с увеличаване използването на този тип молекулярна диагностика нарастват разходите за здравеопазване поради увеличена продължителност на таргетно лечение и имунна терапия.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар