Здравеопазването не е разход

България има нужда от система, способна да проследява, обобщава и анализира конкретните резултати от лечението на пациента

В бюджета на здравната каса плащанията за здраве носят бюджетното име "разходи" и много често се споменава как те са нараснали в пъти от създаването на здравната каса през 1999 г. Зад оказаната медицинска помощ и изписани лекарства обаче стоят множество излекувани пациенти, хора, които са преживели години в добро здраве. Затова Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании заедно с Българския лекарски съюз и Българския фармацевтичен съюз започна кампания "Заедно за повече здраве", чиято цел е да покаже какъв е резултатът от вложените средства върху здравето на нацията.

"На здравеопазването у нас трябва да се гледа като на инвестиция в бъдещето на нацията, а не като на разход, тъй като зад вложените средства можем да видим конкретни резултати. Първият от тях е увеличаването на продължителността на живота на българските граждани с две години за последните 10 години", коментира Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал