Гледайте на запис конференцията: "Банките и бизнесът"
Close

Скъпите лекарства в болниците - какъв е казусът

Д-р Дечо Дечев е този, който е трябвало да забележи пръв различните цени, по които е плащала НЗОК за едно и също лекарство и да накаже нарушителя

За да можеш да манипулираш общественото мнение добре, наистина трябва да си добър експерт. Нещо, което не може да се отрече на управителя на здравната каса д-р Дечо Дечев, който от уикенда до момента произвежда шумни скандали за това как управляващите не се грижат за парите на здравната каса, как фармацевтични компании и частни болници злоупотребяват със средствата й и как той е единственият, който може да накара нещата в системата да се случат.

Мандатът на Дечев в касата приключва скоро. И в момента, изглежда, той воюва директно с Кирил Ананиев за поста на министър на здравеопазването и непрекъснато прехвърля отговорността от касата към здравното министерство. Проблемът е, че това се случва с полуистини за тънкостите в лекарствоснабдяването и частните болници, които звучат стряскащо на незапознатите с веригата на доставка на медикаменти.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
13 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  chichka avatar :-|
  chichka
  • - 6
  • + 8

  С тази статия Капитал окончателно ми паднаха в очите!
  Милите невинни частни болници купували лекарството по над 1000 лв от "дистрибутора"! Ами нали този дисткрибутор е собственост на собственика на частната болница!
  След като аз, прост чичка на село мога да науча каква е вносната цена на всяко лекарство.... тези образовани шефове на болници не могат ли? Та нали сина на Ананинев е "кансултант" в Аби..... джам с 25 000 лв базова месечна заплата.
  До месец този Дечев ще го "хванат" с подкуп или наркотици в колата, а може и с пистолет след убийство!

  Нередност?
 • 3
  chichka avatar :-|
  chichka
  • - 2
  • + 2

  До коментар [#2] от "D-r D":

  Тенкю докторе, наздраве!

  Нередност?
 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 6
  • + 6

  До коментар [#3] от "chichka":

  Прекалено дразнещо взе да става, чичка, да се чете тая газета.

  Ако не са грантовете - мъртъвци са с тая "експертиза", дето на 4-5 лелки са им резпределили 10-12 теми, за да обливат публиката с това какво са им КАЗАЛИ да пишат..
  Селска читалищна вечеринка!

  С тоя порой от думи Капитал като с пясък се опитват да засипват огромното лайно, което д-р Дечев посочи.

  Друг е въпросът защо го правят. Според мен от вроден олигархичен лобизъм към "колегите" с частните болници, Оказва се, че е съвсем законно олигархът с една-две-три частни балници да си регистрира 54-55 фирма за търговия с лекарства на едро и да си продава от една на друга лекарства до втръсване, а накрая, с цена, набъбнала няколко пъти, да ги продаде на собствената си болнична аптека, като знае, че НЗОК ще му ги плати на последната цена.

  Защото препаратите са в списъка и макар и с малко са под пределните цени и касата няма основание да откаже да ги плати, Демек - олигарси са се уредили законно да източват обществен ресурс.
  И защото това го правят олигарси, Капитал им клакира.

  А за да отвлече вниманието, лелка на ведомост внезапно вменява на НЗОК контролни функции по отношение натрупаните далавери с надценките от неограничения брой премятане помужду лицензирани търговци. Такова нещо няма.

  Да си отвори Десислава Закона за лекарствените средства в хуманната медицина и пр. нормативна база и да чете кой трябва да контролира тая работа.. Ще чете дръжки!

  Разрешенията за откриване на болници ги прави МЗ.
  Лицензирането на търговците на лекарства - МЗ. Няма огроничение собственик на болници да лицензира неогроничен брой търговци на лекарства на едро.

  Е, стана ли ти ясно, капитане, къде е лайното, което Капитал много се напряга да прикрива?

  Нередност?
 • 5
  qtk06306801 avatar :-|
  Освалдо Риос
  • - 1
  • + 2

  Д-р Дечев удари в десетката /съзнателно или не/ , а от цялата патардия пак се бяга от основното решение , отдавна известно - изписват се /участват в търговете на болниците/ лекарства само по INN , най-ниската цена става валидна за всички тълговски имена в INN-a , прави се национален електронен търг за определяне на тази цена и тя става задължителна за всички болници ползващи обществен ресурс /т.е. плащане от НЗОК/ , без значение дали са частни или държавни. И точка по въпроса!

  Нередност?
 • 6
  chichka avatar :-|
  chichka

  До коментар [#4] от "D-r D":

  + докторе.

  Нередност?
 • 7
  chichi01 avatar :-?
  Чичи (Ice Man's fan)

  Статията е изненадващо добра!
  И описва точно реалностите, а не манипулативните полуистини, които се поднасят на обществеността, която не е длъжна да е експерт във всички сфери, за да може сама да си отсява сеното от плявата!
  Много точно попадение с оссветяването на парите за медицинските изделия! Там абсолютно са заровени много кучета също!

  Нередност?
 • 8
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Драги Чичи,
  В линка, който прилагам, Дневник е публикувал една официална таблица за цените, на които разни болници са купували въпросния препарат и са взели пери от НЗОК..

  В психиатрията има популярен термин за двойнствеността във възприятието на едно и също явление. Капитал пише едно, а Дневник - обратното.
  Дори на мен ми е трудно да се ориентирам кой е носителят на диагнозата шизофрения.

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/01/17/4017800_zdravnata_kasa_obiavi_na_koi_bolnici_kolko_e_plashtala/?utm_source=capital.bg&utm_medium=widget&utm_content=homepage&utm_campaign=owned-media&ref=embed

  Нередност?
 • 10
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До дежурния модератор

  В документите на Иконо, които регулират правилата за писане във форума, които познавам, но отново изчетох старателно, няма определение какво следва да се разбира под "обидна квалификация".

  В този смисъл правото на някой по наряд да налага своето виждане, без да се обосновава, е твърде съмнително, спорно и оборимо.
  Елементарното право е на моя страна и предлагам да прекратим кеча, затова махам метафората и останалите стилистични фигури, щом толкова ви боли от тях.

  Останалото е задълбочен и фактологично издържан коментар по темата и посегателството върху него би било класическа цензура, с която няма да се примиря.

  И така наново:

  (---- изтрито --------)

  .........Годе-долу същте като на Десислава (......изтрито.....) разви и ДПС здравното гуру Хамид Хамид. Всъщност едва ли ДПС си строи тезите по Капитал. По-вероятно е обратното...
  Хамид каза, че частните болници затова били частни, за да не се ограничават да купуват най-хубавите и скъпи легла и дограма за пациентите си. О.К.
  Адмирирам и най-дългокраките сестри да назначават. Но за тези разходи пари от Касата не се теглят.
  А когато, благодарение на лобистката промяна, прокарана именно и от "опозиционната" ДПС , на частните болници им развързаха ръцете да източват касата, защо ли (.....изтрито......) Капитал не
  (------- изтрито ----)

  Нередност?
Нов коментар