Слънчевият витамин
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Слънчевият витамин

Shutterstock

Слънчевият витамин

Недостигът или липсата на витамин D водят до нежелани последствия за организма

Мара Георгиева
6257 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Нарушения на минерализацията на костите и намаляване на костната плътност. Това е крайният резултат от недостатъчния прием или изобщо от липсата на витамин D в организма.

"За съжаление национално представително проучване, проведено в България през 2012 година, констатира, че 76% от българите имат недостиг на витамин D", отбелязва д-р Антон Тирков, експерт "Медицинска информация и обучения" в "Софарма трейдинг".

Защо е важен

Д-р Антон Тирков

Витамин D, известен още като слънчевият витамин, има многобройни роли в организма. "Той помага за поддържане на здравето на костите, зъбите, имунната система, мозъка и нервната система. Оказва влияние при регулирането на нивата на инсулин и превенция на диабет тип 1 и 2, подпомага белодробната функция и здравето на сърцето, влияе благотворно върху процесите, участващи в развитието на рак, оказва благотворно влияние при бременност (намален риск от цезарово сечение и др.), както и при аутизъм, болестта на Алцхаймер и други мозъчни нарушения. Смята се, че витамин D е превантивно средство за някои автоимунни заболявания, високо кръвно налягане, невромускулни заболявания, остеопороза, хронични болки, настинка", изброява д-р Антон Тирков.

"Въпреки името си това не е обикновен витамин, а стероиден хормон, който има способността да влияе на около 2000 гена в човешкия организъм. Важен ген, който витамин D регулира, е например способността на организма да се бори с инфекции и хронично възпаление. Освен това той произвежда над 200 антимикробни пептида, най-важният от които е кателицидин, естествено срещащ се широкоспектърен антибиотик. Това е едно от обясненията защо витамин D е толкова ефективен срещу настинки и грип", обобщава д-р Тирков.

Д-р Петър Димов

Кои са източниците

Добри хранителни източници на витамин D са млякото и млечните продукти, рибата, яйцата (жълтък), гъбите и др. "За разлика от "класическите" витамини, които непременно трябва да бъдат приемани с храната, витамин D може да бъде синтезиран и в организма, като за целта е нужно излагане на кожата на слънчеви лъчи (UV радиация). В процеса на производство участват черният дроб и бъбреците", коментира д-р Петър Димов, дм, главен асистент в катедра "Патофизиология към Медицински университет - Пловдив, медицински и регулаторен консултант - Queisser Pharma Bulgaria LTD.

Според лекарите най-добрият начин за набавяне на здравословни количества витамин D е чрез излагане на слънце всекидневно. "Честото излагане на слънце или друг метод за набавяне на витамина е важно, тъй като витамин D се разгражда бързо от организма и е необходимо постоянно неговото попълване. Тъй като през студените месеци цялостното излагане на тялото на светлина е ограничено, от изключителна важност е да се обърне внимание на здравословно и разнообразно хранене, а при нужда и от суплементация (приемане на хранителни добавки) и солариум. За повечето хора излагане на слънце между 5 и 15 минути 2-4 пъти в седмицата е достатъчно, за да дадат на тялото възможност да произведе необходимите му количества витамин D", обобщава д-р Антон Тирков.

При дефицит

Най-забележими примери при дефицит на витамин D са слаба имунна система, болка и слабост в стави, сухожилия и мускули. Недостиг на витамина се свързва и с някои по-тежки заболявания като остеопороза, диабет и рак, предупреждава д-р Антон Тирков. Според него основните външни симптоми за дефицит на витамин D са болка в костите и липса на мускулна сила. "При някои хора обаче симптомите могат да са по-фини и трудно доловими. Но дори и без осезаеми признаци малкото количество витамин D в организма може да допринесе за развиването или увеличаването на редица заболявания", предупреждава д-р Тирков. И изброява: сърдечносъдови, диабет, рак, когнитивни увреждания при възрастните хора, тежка форма на астма при децата, високо кръвно налягане, акне, различни алергични прояви, автоимунни заболявания. Възможно е също развитие на болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон, деменция, депресия, бъбречна недостатъчност, артрит. Сред ужасните последици от липсата на витамин D са също хронична умора, простуда, различни бактериални и вирусни инфекции, образуване на стоматологични кухини и недобре координирани зъби, развитие на парадонтоза, остеопороза, болка, ревматоиден артрит, рахит, чести спортни травми, хронична обструктивна белодробна болест, туберкулоза, псориазис, изброява д-р Тирков.

"Симптомите на недостиг на витамин D обикновено са свързани с нарушения на минерализацията на костите поради смущения в калциевия метаболизъм, от което следва намаляване на костната плътност. Често дефицитът на витамин D се открива случайно и не е препоръчително да чакаме проява на симптоми, за да вземем мерки. В случай на тежък дефицит при деца може да се развие рахит", казва д-р Петър Димов. И припомня, че типично време от годината за допълване на диетата с витамин D са студените месеци, но предвид че животът на съвременния човек преминава в огромната си част на закрито, е нужна учестена профилактика през цялата година. "Известен факт е, че витамин D подпомага нормалното функциониране на имунната ни система, а този ефект е още по-добре изразен, ако се комбинира с прием на антиоксиданти, например витамин C", съветва д-р Петър Димов.

Рискови групи

Има няколко рискови групи, за които е установено, че е необходимо повишено внимание и допълнителна информираност за витамина, предупреждават лекарите. "Сред рисковите групи са кърмените бебета, защото кърмата е най-добрата храна за новородените, създадена директно от природата, но чрез нея е трудно да бъде предаден витамин D от майчиния организъм. Поради тази причина е важно бебетата да бъдат извеждани на разходки от най-ранна възраст. По препоръка на педиатър често се предписва и хранителна добавка под формата на капки с витамин D", коментира д-р Антон Тирков.

Хората в напреднала възраст също са застрашени. "Те не само прекарват по-малко време на открито, но с годините кожата им не успява да синтезира витамин D така ефективно, както млад организъм. Хората с тъмна кожа също са в рисковите групи. По-големите количества от пигмента меланин в кожата водят до намалената ѝ способност да синтезира витамин D от слънчевите лъчи и поради тази причина препоръчителните стойности за дневно излагане на слънце за тази група са завишени", обяснява д-р Антон Тирков.

Трябва да внимават и тези, чиято работа ги възпрепятства да излизат навън, както и тези, които избягват разходките или носят дрехи, обхващащи цялото тяло. Хора със специфични болести също попадат в рисковите групи. "Витамин D e мастноразтворимо съединение, което означава, че при заболявания с нарушен обмен на мазнините в тялото той не успява да бъде усвоен ефективно. Специално внимание на витамин D трябва да обърнат и хората с наднормено тегло, тъй като по-големите количества подкожни мазнини изискват по-големи количества витамин D", казва д-р Антон Тирков.

Допълнителен прием

С напредване на възрастта или при наличие на някакви заболявания собствената продукция на витамин D обикновено е недостатъчна. "Поради радикална промяна на начина на живот през последния век хората прекарват все по-малко време на открито, което рефлектира върху статуса на витамин D. Поради тази причина допълнителният прием на витамин D е от първостепенно значение", заключава д-р Петър Димов. Той цитира Наредба 1 на МЗ от 2018 г. за физиологичните норми за хранене на населението, според която препоръчителните дози за прием на витамин D за възрастни в България са 15 mcg, или 600 UI (международна единица). "Тези норми обаче са само с профилактична цел, а не при наличие на дефицит", уточнява д-р Петър Димов.

"Според ендокринолози 30-100 ng/ml от витамина са нужни на човека за поддържане на добро здраве. За деца до 1 година 400-1000 UI е препоръчваното дневно количество витамин D за прием на хранителни добавки. За деца от 1 до 18 години - 600-1000 UI/дневно, а за възрастни - 1500-2000 UI/дн.", препоръчва д-р Антон Тирков. Според него при здрави индивиди витамин D може да се приема профилактично в есенно-зимния сезон, а хората с доказан дефицит трябва да го приемат целогодишно, като на 6 месеца трябва се изследва серумното ниво на витамин D и да се прецезира дозата.

"При избор на продукт, съдържащ витамин D от водещо значение е дозировката, както и фирмата производител. Нужното количество витамин D може да бъде прието под различни форми - таблетни, капсулни, дори и като разтворима таблетка", изброява д-р Петър Димов.

Според д-р Антон Тирков най-добър е приемът на витамин D3 в течна форма заради по-добрата усвояемост и възможността за удобно дозиране.

Може ли да се предозира

"Съществуват проучвания, в които при хора са прилагани дози, многократно по-високи от препоръчителните и то за продължителен период от време, без каквито и да било нежелани реакции. В следствие на това можем да допуснем, че приемът на витамин D под формата на хранителна добавка на практика е безвреден", обобщава д-р Петър Димов.

Изследвания и проучвания са установили, че е почти невъзможно да се получи предозиране с витамин D по натурален начин - чрез излагане на слънце или чрез храна. Почти всяко регистрирано предозиране е било вследствие на прекомерен прием на хранителни добавки, предупреждава д-р Антон Тирков. Според него твърде големи количества витамин D могат да причинят "необичайно високо ниво на калций в кръвта, което от своя страна да доведе до гадене, запек, объркване, учестен сърдечен ритъм и дори камъни в бъбреците".

"И все пак - ако се съмнявате, че имате дефицит на витамин D и не сте сигурни дали трябва да го приемате в профилактична или лечебна доза - най-добре е да се консултирате с лекар", съветва д-р Петър Димов.

Нарушения на минерализацията на костите и намаляване на костната плътност. Това е крайният резултат от недостатъчния прием или изобщо от липсата на витамин D в организма.

"За съжаление национално представително проучване, проведено в България през 2012 година, констатира, че 76% от българите имат недостиг на витамин D", отбелязва д-р Антон Тирков, експерт "Медицинска информация и обучения" в "Софарма трейдинг".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK