Полага ли се или не болничен при доброволна карантина заради коронавируса се оказа труден въпрос

Кирил Ананиев

Полага ли се или не болничен при доброволна карантина заради коронавируса се оказа труден въпрос

Пътувалите в области със зараза могат да ползват болничен за домашна изолация, обявиха депутати, след като здравния министър първо обяви, че те трябва да ползват платен или неплатен отпуск

11381 прочитания

Кирил Ананиев

© Надежда Чипева


Как да бъде оформено отсъствието от работа на пристигащите от райони с коронавирус, които ще се подложат на доброволна двуседмична карантина, стана първият проблем, пред който беше изправен кризисният щаб в страната, формиран заради разпространението на вируса.

От седмици властите в страната предупреждават, че пътувалите или оказалите се в контакт със заразени хора ще трябва да остават под карантина. Тези, които имат симптоми на заболяване, ще бъдат изолирани за 14 дни в болници, а останалите следва да останат под карантина в домашни условия също за 14 дни.

Издаването на болнични листове от общопрактикуващите лекари за доброволната карантина обаче се оказа спорен върпос.

Вчера здравният министър цитира Закона за здравето и наредбата за регистрация на заразни болести, според които на пациент под доброволна карантина не се полага болничен, ако не прояви симптоми на заболяване, и така трябва да ползва за престоя у дома от 14 дни платен или неплатен отпуск.

А председателят на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски пък призова работодателите да проявят разбиране към връщащите се от Италия и да не изискват от тях да си пускат отпуск, тъй като става въпрос за извънредна ситуация. Той допълни, че множество работодатели са му се обадили, че са оставили у дома рискови служители, за да не се получи така, че евентуално да заразят колегите си.

Днес обаче депутати в парламента обявиха, че според Кодекса за социално осигуряване осигурените българи могат да ползват болничен за домашна карантина. Първо обаче трябва да се докаже, че те са пътували в области със зараза, а кризисният щаб трябва да измисли начин как да се случи това.

Болничен, но след доказване на пътуване

Според Кодекса за социално осигуряване всички осигурени лица имат право на обезщетение за временна нетрудоспособност, в т.ч. и на болничен лист при карантина, обяви днес в парламента депутатът от ДПС Хасан Адемов. Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ също обяви, че има законови възможности социално осигурените лица да ползват болничен лист при доброволната карантина. Според нея личните лекари могат да издадат такъв, като кодът в международна класация на болестите е от Z 20 до Z 29.

За целта обаче кризисният щаб трябва да реши как съответният личен лекар да получава данни от Гранична полиция, че лицето е пътувало в област, където има зараза.

Специална отпуска?

Платен или неплатен отпуск - това са двата възможни варианта за хора, които се завръщат от държави, засегнати от коронавируса (като Китай или Италия), не показват симптоми, но трябва да стоят 14 дена под "доброволна карантина" у дома, обяви пък вчера здравният министър Кирил Ананиев в отговор на въпроси от журналисти след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). "Не може да се издаде болничен лист, защото няма установена болест и няма нормативно основание да му се даде болничен лист", каза министърът.

Единствените, на които ще бъде издаден болничен, са тези хора, които вече показват симптоми на заболяването и трябва да бъдат тествани за него. "Той ще има болничен, когато се намира в лечебното заведение. Когато е в къщата, никакъв болничен няма да издават (личните лекари - бел.ред.)", казва Ананиев.

Министърът заяви, че първата работа на гражданин, който се връща в България от подобна страна, трябва да е да се обади на своя работодател, за да го уведоми, че трябва да остане 14 дена у дома с оглед неговото здраве, здравето на семейството му и на хората, с които комуникира. В отговор на въпрос от журналисти какво става, ако работодателят откаже да одобри отпуска, Кирил Ананиев заяви: "Представете си, че работодателят не го пусне 14 дена и той отиде на работа в един завод, фабрика или каквото решите. И вътре има 100 души (както на оня круизен кораб) и зарази 100-те души. Какво ще каже работодателят?"

Отпуск обаче няма да има за близките на поставения под карантина. "Те отиват на работа, няма да останат вкъщи", каза министъра в отговор на въпрос дали останалите членове на семейството също трябва да се поставят под доброволна карантина. "Той е вкъщи, изолира се в неговата стая. Не комуникира така, както досега е комуникирал с членовете на своето семейство", казва министърът. Тези "мерки" са разписани в указания за поведение по време на 14-те дни - листовка, която всеки пристигащ на границата получава и трябва да попълни.

Всичко на добра воля?

"Посочете ми държава в Европа и извън Европа, в която да кажете, че регламентират законово реда в този случай. Това е вирус, който се разпространи за отрицателно време и ние се намираме още в пика на заболяването. Гледаме да се справим с медицинската част. А сега започваме да коментираме неща, които наистина са важни за гражданите, но нека да направим така, че да съхраним тяхното здраве най-вече", заяви Ананиев.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева също призна, че организационният аспект все още е неясен, но увери, че детайлите по доброволната карантина ще бъдат обсъдени допълнително със социалните партньори и личните лекари.

Пример от Сингапур

С подобен проблем започват да се изправят и други държави. В Сингапур например здравното министерство е разписало подробни "препоръки" към работодатели по време на доброволната 14-дневна карантина, сред които въвеждането на по-гъвкави форми на заетост, когато работата го позволява (работа от вкъщи). Друг вариант е работодателят да предостави на служителя допълнителни дни платен отпуск, като за това фирмата може да кандидатства за финансова подкрепа. Ако това също не е рентабилно за работодателя, може периодът да се третира като болничен, служителят да кандидатства за платен годишен отпуск или да излезе в неплатен, или други мерки, договорени между фирмата и служителите или от синдикатите.

Същите препоръки са валидни за всички служители, които са косвено засегнати от вируса - грижат се за болен от вируса роднина или за деца, които не ходят на училище, защото учебните заведения са затворени. Властите на Сингапур също подчертават, че не е наложително хората в доброволна карантина да се сегрегират от останалите членове на семейството в жилището, но контактите трябва да са минимални.

Как е по закон

Действително при карантина се издава болничен лист еднолично от общопрактикуващия лекар за срока на карантината. Но за поставяне под изолация трябва да има конкретни основания, които не са твърдения на пациента за престой в Милано за три дни през последния уикенд, коментира адвокат Мария Шаркова, специалист по медицинско право, в блога си.

По думите й, когато съществува заплаха за здравето на гражданите, по закон министърът на здравеопазването може да разпореди задължителна изолация на заразоносители и болни от болести извън посочените в закона и наредбата. Министърът може да разпореди и конкретни действия по регистрация, съобщаване и отчет на заразни болести, като са приложени дефиниции за възможен, вероятен и потвърден случай.

COVID - 2019 не е сред посочените заболявания, т.е с наредба не са въведени дефиниции за действията при него. На страницата на МЗ има дефиниция за възможен и за вероятен случай на COVID-2019, която е приета и от СЗО. "Дефиницията включва освен анамнеза за пътуване в области с настоящо предаване на 2019-nCoV и лицето да има конкретни симптоми (кашлица, зачервено гърло, затруднено дишане), изискващи или не хоспитализация. Следователно само на базата на твърдение за пътуване в области с настоящо предаване на 2019-nCoV ОПЛ трудно би могло да се обоснове издаването на болничен лист за поставяне под карантина.

"Ако някой се постави под такава изолация, това не е карантина по смисъла на Кодекса на труда/Наредбата за медицинската експертиза, затова и от здравното министерство обясниха, че може да се ползва годишен отпуск/неплатен отпуск. Естествено, че това не е най-доброто разрешение, но си представете как всеки, на когото му се почива 14 дни, отиде при общопрактикуващия лекар да иска болничен за това, че е бил в Италия завчера. Ситуацията не е обичайна и е нормално законът да не ни предоставя идеалното й решение", коментира Мария Шаркова.

В обичайна ситуация гражданите, които не спазват карантината, трябва да бъдат глобени от 50 до 500 лв.

Как да бъде оформено отсъствието от работа на пристигащите от райони с коронавирус, които ще се подложат на доброволна двуседмична карантина, стана първият проблем, пред който беше изправен кризисният щаб в страната, формиран заради разпространението на вируса.

От седмици властите в страната предупреждават, че пътувалите или оказалите се в контакт със заразени хора ще трябва да остават под карантина. Тези, които имат симптоми на заболяване, ще бъдат изолирани за 14 дни в болници, а останалите следва да останат под карантина в домашни условия също за 14 дни.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


4 коментара
 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Въпросът изобщо не е труден.

  В съществуващата нормативна база понятие "доброволна превантивна карантина" няма, а и - ако трябва да сме честни - звучи доста налудно.
  Без промени в законодателството няма как да се случи. А пък законодателство, което се сменя като носна кърпа законодателство ли е изобщо?

  Това ОПЛ да се свързва с база данни на Гранична полиция, за да питат за всеки Гошо дали е бил в Италия, Китай, Ю. Корея, Иран и пр държави, за да му даде болничен да се изтяга платено две седмици пред телевизора, е налудно на квадрат и може да го роди само онова желе, дето гербаджиите мислят, че им е мозък.

  Тая "карантина" ще е като постите - ден до пладне: днес на кафе, утре на мач, в петък - на биричка с аверите. Кодош...

  Недоумявам и кой личен лекар ще си сложи главата в торбата да нарущи за своя сметка нормативите, по които касата му диша във врата, само защото видял по новините счетоводителят Ананиев да артикулира такива неща!?

  Короната е уникална и страшна с това, че огромният процент вирусоносители нямат симптоми (оплаквания), но пък са разпространители на заразата.

  Като се прибера ще си изчета пак Чумата на Камю. Гениален роман! При това е като учебник какво трябва да се прави: карантинни лагери. Звучи страшно, фашистки и т.н., но е единственият изпробван и работещ начин за ограничаване на зарази.
  Тъжното у, че след Камю ще трябва са препрочета и Оруел - 1984...
  Натам отиваме...

 • 3
  drakon avatar :-|
  Vassil Stoychev

  Страшни смешки, смешни страшки, за герои без опашки. Това, че по сегашното законодателство при карантина ти се полага болничен е безспорно. Има обаче и един интересен текст в българската конституция - че никой не може да бъде задържан насила, освен в предвидените в закона случаи (по памет). Та, не знам как ще я регламентират и наложат доброволната карантина.

 • 4
  val1320 avatar :-|
  val1320

  Ех,минисртЪре,министЪре!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход