Първи случаи на коронавирус в България: спортните и културни събития се отменят

Правителството забрани всички прояви на закрито, които предполагат събиране на много хора на едно място

Положителните проби за коронавирус в страната вече са четири. Това стана ясно днес на извънреден брифинг на Националният оперативен щаб. Още в събота вечерта медиците съобщиха за два установени случая - един в Габрово и един в Плевен. Бяха взети проби и на всички, които са имали контакт със заразените в отделенията, в които са били настанени - 24 проби в Плевен и 46 теста от Габрово.

В неделя правителството проведе извънредно заседание, на което гласува мерки, свързани със ситуацията. Накратко - забраняват се всички събития на закрито, които са свързани със сибиране на много хора на едно място - кина, театри, спортни срещи. Все още не е ясно дали ще бъде удължена и грипната ваканция на учениците, която е до 11 март - сряда.

Първите случаи

Освен първия установен пациент в Плевен, който е мъж на 27 години, се оказа, че има още един случай на пациент в белодробната клиника на УМБАЛ "Г. Странски". Пациентът е на 61 години с лека форма на белодробно страдание.

В Габрово първата открита пациентка е на 75 години, а другият заразен е медицинска сестра на 40 години от отделението по белодробни болести в габровската болница.

Не е ясен нулевият пациент

Болните бяха открити при рутинно изследване на лежащо болните в белодробни и инфекциозни клиники. Пациентите не се вписват в рисковия профил на пътуващи в чужбина, не са имали и контакт с хора, които са били зад граница, т.е. губи се т.нар. нулев пациент.

Двете отделения, в които са настанени за лечение хората с положителни проби, са поставени под карантина. "Няма основания за паника, защото пациентите са открити в оздравяващия им период - дори и пациентката, която е 75 години, и там нещата вървят в добър вид", коментира ген. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния кризисен щаб.

От щаба обявиха, че медиците в карантинираните болници са изявили желание да продължат да лекуват пациентите. В Габрово ще бъдат доставени защитни облекла, тъй като не били достатъчно.

Извънредни мерки

Пълна забрана на всички културни мероприятия - театрални постановки, кинопрожекции и други, както и на всички спортни събития в цялата страна наложи Министерският съвет след извънредно заседание за допълнителни мерки срещу коронавируса. Първоначално правителството смяташе да забрани събитията само в Габрово и Плевен, но по предложение на министъра на културата Боил Банов забраната важи за цялата страна.

Ето какви са останалите мерки:

 • Учебните занимания в засегнатите градове се отменят. Студентите ще учат само дистанционно. Грипната ваканция за учениците остава до 11 март. Вероятно ще бъде удължена. Отменят се и зелените училища, екскурзии.
 • Забраняват се и посещенията на туристически обекти и въобще туризмът в Габрово и Плевен.
 • Забранява се износът на защитни средства и медицински консумативи - облекла, маски, медицински материали.

Български производители ще започнат спешно производство на маски. България има 250 хил. метра антибактериален текстил, който ще стигне за 3 млн. маски. Защитните облекла за лекарите ще се носят включително и със специализиран транспорт на МВР и хеликоптери, ако няма достатъчно.

Препоръки на Министерството на здравеопазването:

Спазвайте висока лична хигиена - мийте ръцете си редовно. Ползвайте мокри кърпички и дезинфекциращи гелове на спиртна основа.

Избягвайте контакт с болни хора.

Маски е важно да носят болните хора, за да не заразяват околните.

Избягвайте масови прояви и места с голямо струпване на хора.

Не се презапасявайте с храна и лекарства.

Търсете информация от компетентните институции.

Подробна информация и за медицинските специалисти, и за гражданите, можете да намерите на сайта на Министерството на здравеопазването.

Всеки, който има въпроси, свързани с COVID-19, може да ги задава денонощно на информационната телефонна линия на министерството: 02 807 87 57

На сайта на МЗ ежедневно можете да следите и актуалните данни за разпространението на заболяването в световен мащаб.

По време на заседанието на Министерския съвет стана ясно още, че:

 • България разполага със 7000 теста за коронавирус, които са достатъчни;
 • пред всяка болница, особено в пострадалите райони, ще има патрул от двама полицаи, които ще отклоняват желаещите да посетят близките си;
 • в магазините има достатъчно храна и вода за един месец напред, правителството призовава гражданите да не се поддават на паника и да изкупуват големи количества;
 • оперативният щаб ще информира гражданите за начина на предпазване и чрез съобщения на мобилните им телефони;
 • до 12 часа местните щабове ще посочат резервите от легла във всяка болница в България за евентуално лечение на заболели от коронавирус;
 • посланикът в Турция ще подпише договор и още днес към България ще тръгнат 100 хил. защитни облекла и 50 хил. маски.

Габрово и Плевен няма да бъдат карантинирани. Премиерът призова гражданите да бъдат дисциплинирани и да ограничат пътуванията си до двата града само до такива, които са по спешност.

* Текстът е обновен в 13:54 ч.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


19 коментара
 • 1
  b.davidkov avatar :-P
  masay

  Дочакахме! Стадата мисирки ще задръстят ефира с крякане и ще научим и майчиното мляко на болните. Най-сетне България се нареди до цивилизованите държави.

 • 2
  petkata1 avatar :-|
  petkata1

  Не лъжете и не всявайте паника неоснователно - "Данните не са безспорни - към момента е направен референтен тест на Световната здравна организация, като при теста британско производство резултатът е положителен, но при испанския - отрицателен. В момента пробите пътуват към Националната референтна лаборатория и окончателното заключение ще е готово в неделя."

 • 3
  petkata1 avatar :-|
  petkata1

  Току що потвърдиха по телевизията от щаба. Дано се излекуват хората и да не се разпространи.

 • 4
  zun59432773 avatar :-|
  zun59432773

  Прокуратурата да разследва! Всички прокурори в двете отделения!

 • 5
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  "Болните бяха открити при рутинно изследване на лежащоболните в белодробни и инфекциозни клиники. Пациентите не се вписват в рисковия профил на пътуващи в чужбина, не са имали и контакт с хора, които са били зад граница, т.е. губи се т. нар. "нулев пациент"."

  С други думи, тези хора са имали пневмония, но досега се е считало, че е грип.

  А властите от един месец се вайкат относно "изключително тежкия грип" дето тормозел страната. Става ясно, че никой не си е правил труда да провери грип ли е или не.

  И нека бъдем наясно - заразените в градовете с международни летища (София, Пловдив, Варна, Бургас) са в пъти повече отколкото в градчета като Плевен.

 • amidala


  До коментар [#] от "
  Николов
  ":

  Кой си ти, лондонски паникьор? Нямаш ли си брекзит грижи, та си се захванал да ни размахваш пръст от Албиона и да броиш трупове от Сатовча до Тутракан?

 • 7
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  Ангелакова не харесва това.....

 • 8
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  До коментар [#7] от "kratun.ko":

  Туристическият сезон ще бъде много по-слаб тази година.

  Не мисля, че ще се стигне до рецесия. Но спад в ръста на БВП ще има - и то осезаем. Ако имаме 2% ръст ще трябва да черпим.

 • 9
  mwx1583674566641207 avatar :-|
  Baj Mile

  Бе как така е влязъл тоя коронавирус у нас? Нали бяха проверени 17 съмнителни човека на летището и болни нямаше! И анкетни карти се раздаваха който иска да ги попълва. А сме си по принцип толкова дисциплинирана държава.....

  Спокойно без паника - не всички ще умрат. А и сега правителството ще приложи супер ефективната мярка да се пратят СМС-и за корона вируса. И ще има разяснителни плакати. Китай, Корея, Италия и другите направо ахкат ние как се преборваме с вируса а те глупаците милиарди хвърлиха.....
 • 10
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Брифинг посред нощ, актуализирана през час безсмислена информация по медиите , полиция пред болниците...
  Предполагам, ако братската турска армия навлезе при Симеоновград, няма да й се обърне чак такова трепетно внимание.

  Опасен е не вирусът 2019 нКов, а паниката, раздухвана от медиите и безумната здравна политика на Борисов и Со..

  Първите проявления на паниката - напълно безсмисленото изкупуване на кило на антивирусните и симптоматичните препарати от аптеките - да има! - което остави на практика без лечение болните от грип Б - ги видяхме.

  Видяхме и управленската импотентност на правителството, което насред корона амока демонстративно отказа всякакво увеличение на 600-те лева заплата на мед.сестрите, след като лично Борисов ги лъга 3 пъти (!!), че ще ги залее до кръста с пари.

  Кой, умнико, сега очакваш да се грижи за потенциалните болни в инфекциозните отделения? Сестра с надница от 30 лв на ден, която е обливана 24/7 от медиите с хорора, че короната е бетер чумата?
  По нареждане на Борисов през болниците щяло да има милиционери... Дано поне са им дали рисунки на вируса, та да се оглеждат за него. Иначе с едното мръзнене ще си останат...

  Уважаеми читатели,
  Когато удари СПИН-ът, който се разпространява по полов път, вие от страх от заразяване и гарантирана смърт тогава, престанахте ли да правите ония движения?
  Когато от десетилетия насам в края и в началото на всяка година, кипва грипната епидемия, спомняте ли си да сте ходил с маска като извънземен или да сте си променяли кардинално начина на живот?

  И защо сега да го правим?

  На тези от вас, които не са чели "Чумата" на Камю, я препоръчвам. Това е забележително съчинение за фашизма, който авторът приравнява по заразност и смъртност с чумата и разказва как обществото се обединява, за да победи една смъртоносна обществена заплаха. Нищо медицинско няма в романа, въпреки че главният герой е лекар. Това е алегория за силата на обединените граждани.

  Предпазването от 2019 нКов е елементарно. Това е болест на мръсните ръце. Ще го кажа за хиляден път като за идиоти:
  1. мийте си непрекъснато ръцете, с които пипате какво ли не;
  2. не се завирайте зорлем във видимо респираторно болни;
  3. не си пипайте носа, устата и очите, защото грипните вируси проникват през лигавицата. Тъй като това са инстинктивни движения, слагайте си или маска, или санитарни ръкавици, за да не го правите;
  4. не се разхождайте у дома с обувките и дрехите, с които ходите навън, защото вирусът е жизнен по повърхности, които може да сте отрили, около седмица;
  5. Ако ви се занимава - промивайте си един-два пъти в седмицата носната кухина с физиологичен разтвор и правете гаргара с лайка;
  6. И не четете вестници, не гледайте новини.

  Видите ли по телевизора Годжи в генералска униформа, кажете си, че сте цънкал на Шоуто на Слави и сменете канала.

  Хигиената - физическа и психическа - ви гарантира безпроблемност.
  Страдащите от хронични заболявания да им обръщат огромно внимание.

  И помислете - ако се панирате, това как точно предпазва?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход