България е направила около 1000 теста за коронавирус досега

Лекарският съюз настоява държавата да компенсира затворените болници за пропуснати ползи заради заразата

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев съобщи, че в момента България разполага с достатъчно тестове за установяване на коронавируса
Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев съобщи, че в момента България разполага с достатъчно тестове за установяване на коронавируса    ©  Георги Кожухаров
Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев съобщи, че в момента България разполага с достатъчно тестове за установяване на коронавируса
Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев съобщи, че в момента България разполага с достатъчно тестове за установяване на коронавируса    ©  Георги Кожухаров

България е направила около 1000 теста за коронавирус от 1 февруари тази година. Това изчисли доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, с уговорката, че числото на тестваните пациенти се променя постоянно.

Така България подминава по брой тествани държави като САЩ и Япония със средно 150 теста на един милион души население. За сравнение, САЩ при население от 329 млн. души, са направили 1707 теста към 8 март или 5 на 1 млн. души, а Япония - 8411 теста до 4 март при население от 127 млн. души или общо 66 на 1 млн. души.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


4 коментара
 • 1
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Сравненията със САЩ и Япония са нелепи защото последните имат строг карантина - всеки пристигащ от Китай (а от 2 седмици и от Италия) минава през задължителна 14-дневна карантина. Ама тя не е като нашата (псевдо-) карантина в домашни условия, а в помещения с ограничен достъп и 24-часов контрол от страна на властите.

  Така, че по-резонно е да се сравняваме в другите държави в Европа - а ние тестваме в пъти по-малко в сравнение с тях.

  Освен това, отскоро и в ЕС започнаха да прилагат стриктна карантина спрямо идващите от Италия. Не само това - от вчера Австрия въведе забрана за влизане за всички пътуващи от Италия. А Австрия е в Шенген - де факто тя се възползва от клаузата за "опасност за националната сигурност" и едностранно преустанови действието на Шенген.

  Щом Австрия се е решила на такава драстична стъпка ние дето дори не сме в Шенген какво чакаме?

 • 2
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  продължение от #1:

  По примера на астрийците ние би следвало да спрем всички полети и автобусни линии от Италия до БГ.

  За шофьорите на ТИР идващи от Италия би следвало да се въведе задължително тестване.

  Същото би трябвало да се въведе и за екипажите на корабите акостиращи в Бургас и Варна.

 • 3
  ajb03317060 avatar :-|
  ajb03317060

  Защо така ,дами и господа от БЛС?Седмици наред замазвате ,подигравате се и неглижирате исканията на медицинските сестри за достойни възнаграждения а сега дайте да дадете.

 • 4
  jordani avatar :-?
  jordani

  Николов искаш да кажеш, че щом трябва да се сравняваме с другите държави в Европа, те (другите), както и ние имаме проформа карантина?
  Ти да видиш! България като Швеция.
  Ако искаш да пробваш колко е "псевдо" карантината в родината вземи полет от Дялан до София през Доха. Понеже аз чакам един инженер от Китай, ама никак, никак не му се идва.
  После пак пиши....

  Аман от Иванчо Йотовци. Как е Йота на младежки български не знам, извини ме.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал