Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

Частните лаборатории започват бързи тестове за коронавирус следващата седмица

В София засега се извършва PCR тестване само в частната лаборатория "Рамус" - Дружба, но заради наплива има изчакване

Засега в България държавата е тествала в свои лаборатории около 1500 души и официално са открити 43 заболели. В "Рамус" от почти 300 проби 7 са позитивни
Засега в България държавата е тествала в свои лаборатории около 1500 души и официално са открити 43 заболели. В "Рамус" от почти 300 проби 7 са позитивни
Засега в България държавата е тествала в свои лаборатории около 1500 души и официално са открити 43 заболели. В "Рамус" от почти 300 проби 7 са позитивни    ©  Reuters
Засега в България държавата е тествала в свои лаборатории около 1500 души и официално са открити 43 заболели. В "Рамус" от почти 300 проби 7 са позитивни    ©  Reuters

Първа българска частна лаборатория предложи т.нар. PCR тестове за коронавируса, а други очакват да получат бързи тестове в началото на следващата седмица. От февруари държавата е успяла да подложи на изследване едва около 1600 души, най-вече пряко свързани с откритите заболели или с ярки симптоми. По-масовото тестване, естествено при пълни предпазни мерки, би могло да даде по-пълна картина на заразяването. Освен това частният вариант за платежоспособните потребители ще разтовари публичната здравна система. Въпросът за тестовете е дали вносът им е възможен скоро.

От друга страна, е важно в момента, в който има възможност за по-масово тестване, на него масово да бъде подложен първо медицинският персонал, за да може да се предотврати по-нататъшното предаване на инфекцията. Това, разбира се, трябва да стане по решение на кризисния щаб за борба с разпространението на коронавирусната инфекция.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ivanminev avatar :-|
  Ivan Minev
  • + 15

  Пуснете статията да може да се прочете от всички. Не само от абонати.

  Нередност?
 • 2
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • + 2

  Доколко точни са тези тестове за откриване на точно този вирус? Каква е вероятността да обърка вируса с друг коронавирус?

  Нередност?
 • 3
  nll38642138 avatar :-|
  nll38642138

  При тях няма нищо случайно
  Тези от РАМУС са лидери на Балканите ,Та какво остава за BG!

  Нередност?
 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 9

  Присъединявам се към призива на Ivan Minev Капитал да освободи за четене статиите за К-вируса.
  Тази информация може да спаси нечий живот. Или да го погуби, ако няма откъде да ви плати 20 лв.
  Като жест в тази посока поемам ангажимента да търся и изтъквам само положителното в усилията на редакцията и на правителството за справяне с кризата. И да не пиша нищо друго.

  По темата:
  Има два подхода към тестването - ю.корейски и френски.
  При ю.корейския се тества масово всеки повече или по-малко рисков. Май бяха направили 250 хил. теста. Положителното е, че има пределна яснота за разпространението, отрицателното е че е прекалено скъп и не ни е по джоба;
  Френският е много логичен - тества се всеки със симптоми, потърсил помощ. Вече не практикуват профилактично тестване, защото отчетеният като здрав след час може да е заразен.

  В БГ има два вида тестове: недостатъчно прецизен, който е бърз - 10 мин - и евтин - 10 лв, и прецизен - половин ден и 100 лв. Много логично е с първия да се прави скининг на пристигащите по летища, ГКПП, гари и пр. и само положителните проби да се повтарят с прецизния. Същото важи и за
  Термокамерите са абсолютно безсмислени.

  Моля всички, които могат да си останат вкъщи наистина да го направят. Ако не опитаме да променим навиците си за месец-два, може да ни се наложи да ги променим завинаги. Пу! Пу!

  А Капитал моля да издирят епидемиолога д-р Петър Марков и да му дадат трибуна. Определено има какво да каже и знае как да го направи.
  А дотогава (Фрог нюз преразказва интервюто му в 120 минути по бТв):
  https://frognews.bg/novini/petar-markov-lavinoobrazno-shte-narastvat-sluchaite-sedmitsa-dve-shte-nadhvarlim-100.html

  Нередност?
 • 5
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • + 2

  До коментар [#4] от "D-r D":

  Подкрепям искането да се дава по-голяма трибуна на д-р Петър Марков.

  От всички писали и говорили по тази тема той е най-компетентен. Правил е докторантура именно върху вирусната епидемиология в Оксфорд, има маса публикации в реномирани западни журнали на тази тема (https://scholar.google.com/citations?user=4T0SSv4AAAAJ&hl=en&oi=ao) вкл. като съ-автор на проф. Оливър Пайбъс, който е едно от светилата в областта на микробната епидемиология, а от 2 години работи за ECDC - Европейският Център за Контрол върху Заразните Болести. По-добре квалифициран българин по тази тема едва ли ще намерим.

  Тукашните "светила" дето цял месец ни убеждаваха как корона вирусът бил безобиден в сравнение с грипа са просто некомпетентни да се произнасят.

  Нередност?
 • 6
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • + 3

  До коментар [#4] от "D-r D":

  "При ю.корейския се тества масово всеки повече или по-малко рисков. Май бяха направили 250 хил. теста. Положителното е, че има пределна яснота за разпространението, отрицателното е че е прекалено скъп и не ни е по джоба;"

  Защо да не ни е по-джоба? Масово скринване на 10% от българската популация с по-евтиния тест ще ни струва, числом и словом

  7 милиона лева

  Това е 5 пъти по-малко от парите дето Боко даде за стадион на Ботев-Пловдив.

  А тези 7 милиона ще ни стигнат за следващите 6 месеца - щото едва ли ще можем да скринваме повече от 100 хил души месечно.

  Нередност?
 • 7
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • + 3

  Продължение от #6:

  Най-важно от скринването е самата организация на процеса. Това, което в Ю. Корея направиха е, че отделиха скринването от клиничната дейност - над 80% от пробите се взимат извън болниците.

  Това е много важно защото ако се организира неправилно скринването може:

  (1) да претовари болниците
  (2) да внесе допълнителен риск от заразяване

  В Ю.Корея повечето проби се взимат от пунктове разположени на открито в различни места в градовете - обикновено на паркинги. Хората отиват с колите си и дори без да паркират просто спират - взимат им натривка и си тръгват. Целия процес отнема макс. 5 минути. Т.е. могат за много кратко време да се вземат много проби.

  Другото е, че няма нужда от дезинфекция. В клиниките и лабораториите след всеки пациент трябва да се дезинфекцира. Което губи 10-тина минути.

  И понеже вси

  Нередност?
 • 8
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • + 3

  прод. от #7:

  И понеже всичко става на открито риск от заразяване на други лица (или на самите тестващи се) на практика няма.

  Нередност?
 • 9
  smileislife avatar :-?
  SML

  Още една седмица мина, а обещаните достъпни бързи тестове все още ги няма.

  Според този сайт, поне 20 различни производители са получили CE Mark за тестовете си.

  https://www.360dx.com/coronavirus-test-tracker-launched-covid-19-tests

  Нередност?
Нов коментар