Борбата за маски: кои ни предпазват и с какви разполагат болниците

Медицинските маски не ви предпазват, ако сте здрави. Ако пък имате съмнения, че сте болни от коронавирус, свържете се с личния си лекар или се обадете на телефон 112, но избягвайте контакт с други хора

Борбата за маски: кои ни предпазват и с какви разполагат болниците

Масово хората носят медицински маски, които не пазят от заразата, текстилните маски имат ефект само след сертифициране

Мила Чернева
45661 прочитания

Медицинските маски не ви предпазват, ако сте здрави. Ако пък имате съмнения, че сте болни от коронавирус, свържете се с личния си лекар или се обадете на телефон 112, но избягвайте контакт с други хора

© Велко Ангелов


Колкото повече хора се притесняват от настъпващата епидемия, толкова повече стават и тези, които вървят (в екстремните случаи и карат кола) с хирургически маски.

Няма смисъл да носите медицинска или хирургическа маска по улиците, ако сте здрави и искате да се предпазите от коронавирус. Но ако ги изкупувате, може да попречите на гладката работа на лекарските екипи, които са изложени на близък контакт с пациенти, потенциално носещи зараза, или на които им се налага да оперират.

Въпреки изобилието от информация из интернет и традиционните медии продължава да цари объркване по темата за предпазното облекло. Единствените маски, които ефективно предпазват от зараза, са с филтър, тип FFP2, или FFP3 - същите, които се носят и за да се пазите от мръсния въздух.

Този тип маски са нужни на лекарите, за да се предпазват при досег с потенциално заразени пациенти от коронавирус. Засега инфекциозните отделения са приоритет на държавата и тя организира доставките на нужните маски в тях, но и там няма да достигнат, твърдят запознати източници.

"Ако кажа, че на 100% за лекарите са осигурени нужните предпазни средства и облекла - няма да е вярно. Ние правим редица неща, за да може да осигурим необходимите неща за предпазване на медиците, нужната апаратура и техника", каза здравният министър Кирил Ананиев пред bTV в понеделник.

Масово болниците сами трябва да се снабдяват с предпазни консумативи, срещат сериозни трудности, а тежкият недостиг заради ненужно изкупуване усложнява нещата. Приоритет трябва да са именно медицинските лица, за да не се повторят и други от фаталните грешки в Ухан.

Лекарите - с филтри, но недостатъчно

Медицинските екипи трябва да носят маски тип FFP3, тъй като могат да са в близък контакт със заразени и вирусът да премине в организма им през дихателните пътища, обяснява д-р Александър Симидчиев, пулмолог, пред "Капитал".

За инфекциозните отделения в страната има организирани доставки. В УМБАЛ - Бургас, бившата окръжна болница в града, има доставени маски тип FFP3, но те стигат единствено за "първите линии" - спешно, реанимационно и инфекциозно отделение. Това обясни източник на "Капитал", близък до процеса. В болницата обаче има общо 30 отделения и специализираните маски не стигат за всички 1000 души, работещи в лечебното заведение.

В понеделник е пристигнала доставката на маските с филтри и за единственото инфекциозно отделение в област Шумен - на МБАЛ, съобщи за "Капитал" д-р Димитър Костов, директор на многопрофилната болница. За останалото предпазно оборудване са разчитали на собствени запаси и са закупували от търговската мрежа, обясни той.

Хирургическите маски, които не предпазват здравите хора, все пак са необходими в болниците, тъй като може да се наложи да се оперира. Затова и недостигът им от маниакално купуване пречи. Хората обаче започнаха да изкупуват маски, преди болниците да организират доставките по Закона за обществени поръчки, което остави медицинските лица без предпазни средства. В търговете на някои болници е имало единствен кандидат, който обаче се е отказал и не е подписал договор заради поскъпването на стоката му. Ситуацията потвърдиха няколко представители на здравния сектор за "Капитал".

Към понеделник 40 болници са заявили нужда от дарения на предпазни маски, ръкавици, облекла и др. консумативи в кампанията #задоброто и фондация BCause.

На 28 февруари ген. Венцислав Мутафчийски, шефът на кризисния щаб, съобщи, че държавата е успяла да купи 8000 комплекта защитно облекло за лекарите. Първоначално България разполагаше с общо 2600 комплекта

След това Турция дари 20 хил. маски с висока степен на защита и още 500 хил. операционни маски, както и калцуни, ръкавици и предпазни облекла. Военномедицинска академия в края на седмицата ще се договаря с фирми за 25 хил. маски FFP3 и още 20 хил. маски тип N95, както и други необходими консумативи.

Модерните маски от текстил

Носенето на медицински маски от здрави хора е ненужно и може да създаде допълнителни рискове, напомня д-р Симидчиев. Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, обясни пред "Капитал", че след втория час обикновените медицински маски стават тотално пропускливи заради навлажняването от дишането и при говор и трябва задължително да бъдат сменени. При тях също трябва да се внимава с пипането както при текстилните. След употреба трябва да се изхвърлят, за да не създават риск от зараза.

В момента всякакви фирми или шивачи предлагат маски от плат като предпазна мярка за гражданите. Въпреки че могат да се перат, това не значи, че продуктите са ефективни дългосрочно. "За да да сме сигурни, че вършат работа, трябва да се сертифицират, че са антибактериални. Освен това прането променя структурата на плата", уточнява д-р Александър Симидчиев. Маските от плат могат да бъдат ефикасни само ако тензухът е достатъчно гъст и се ползват еднократно - в рамките на три-четири часа, обясни д-р Симидчиев.

Продуктите на поне две български фирми са преминали през сертифициране - "Мак" - Габрово, и "Аполо" - София.

Хората, но и болниците масово се снабдяват с текстилни маски, с които обаче трябва да се внимава. Според проучване на British Medical Journal текстилните маски са свързани със значително по-висок риск от разпространение на инфекции в сравнение със санитарните. Причината е, че те трябва да се поставят и свалят от лицето внимателно, без да се пипа външната им част, а повторната употреба да се случва само след дезинфекция. В противен случай вирусът може да оцелее върху платнената маска и човек да се самозарази.

Накратко - да носите ушити маски, които нямат медицински сертификат, е напълно излишно, а и може да създаде грешно чувство за сигурност.

Какво всъщност помага

По цял ден могат да се носят само респираторните, или т.нар. индустриални маски, които се ползват при мръсен въздух, а и предпазват от бактерии и вируси. Вчера в медиите бяха разпространени снимки на служители на Националната служба по охрана (НСО) с големи гумени маски с два филтъра отстрани (виж снимката). Доста е спорно дали те са най-ефективни за предпазване от коронавируса. Те могат да спрат проникването му, но трябва изключително добра хигиена на ползване - външните части и филтрите да се измиват/дезинфекцират редовно, Преди това обаче филтрите трябва да се свалят - най-добре отново с ръкавици. Именно от този тип са маските, които бяха освободени от резерва, напомня д-р Симидчиев.

Колкото повече хора се притесняват от настъпващата епидемия, толкова повече стават и тези, които вървят (в екстремните случаи и карат кола) с хирургически маски.

Няма смисъл да носите медицинска или хирургическа маска по улиците, ако сте здрави и искате да се предпазите от коронавирус. Но ако ги изкупувате, може да попречите на гладката работа на лекарските екипи, които са изложени на близък контакт с пациенти, потенциално носещи зараза, или на които им се налага да оперират.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


3 коментара
 • 1
  morf avatar :-?
  morf

  Защо постоянно се внушава, че маските не помагат на здрави хора? Разбира се, при продължително носене, вредата може да е по-голяма. Но при обстановка на социална дистанция и карантина, са от полза. Отиваш до магазина, за 30 минути, разбира се. че ще сложиш маска за да предотвратиш зараза от случайно изкашлял се и изкихал се близо до теб. Дори текстилна маска би помогнала в този случай.

 • 2
  murttle avatar :-|
  murttle

  Пишете противоречиви неща, за да оправдаете дефицита на предпазни маски. Как така става, че лекарите ще се предпазят с тях, а за всички останали са излишни!? Трябва да апелирате да се намери начин всички да бъдат снабдени с маски и да се задължат да ги носят на публични места, а не да внушавате лъжи. Значи в Китай могат всички да носят, но ние тук ще разчитаме че няма болни около нас в градския транспорт, на работата и т.н.
  Държавата отказала да участва в обществена поръчка за маски. Идват едни 1,32 милиарда! евро за борба с коронавируса и не може да се отделят от тях някаква част за предпазни средства за гражданите? Хайде стига глупости!

 • 3
  peni_nikol.53. avatar :-|
  Peni Nikol

  В местната болница също не достигат маски и мед. сестрите са принудени да се спасяват поединично. Шивачки от цех и правят на добра воля.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход