Извънредни мерки за лекари, които отказват да лекуват коронавирус

Медици се притесняват да преглеждат заради липсата на защитни облекла и маски, а екипът на Втора градска болница подаде оставка

Извънредни мерки, включително и наказателна отговорност, се предвиждат за лекарите, които отказват да лекуват коронавирусна инфекция. В Наказателния кодекс е предвидено, ако лекарите откажат да лекуват по време на епидемия и извънредно положение, ще бъдат подлагани на пробация за една година и ще бъдат глобявани от 300 до 1000 лева. Промените бяха приети от правната комисия днес и се очаква утре да бъдат гласувани и в залата.

Мерките вероятно идват в контекста на историята с екипа на Втора градска болница, който подаде оставка и отказа клиниката да бъде преобразувана в инфекциозна болница за COVID-19.

Отделно от това са предвидени и наказания за личните лекари. В заповед до районните здравни каси управителят на здравната каса проф. д-р Петко Салчев пък се разпорежда районните каси да уведомят личните лекари, че при отказ да изпълняват задълженията си ще бъдат глобявани по силата на рамковия договор с касата.

Множество лекари се притесняват да преглеждат пациентите заради липсата на защитни облекла и маски. Вчера пред Би Ти Ви здравният министър Кирил Ананиев призна, че все още не във всички инфекциозни отделения са доставени защитни облекла и маски.

Само по двама души на публични места

Председателят на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски ще предложи на правителството да въведе ограничението не повече от двама души да се събират на публични места, а на опашките пред аптеки и магазини хората да се редят на минимум два метра. Мерките са с цел да се ограничи разпространението на коронавируса. Общо 67 заразени с коронавирус са регистрирани до сутринта на 17 март.

Глоби за личните лекари

Според източник на "Капитал" едно от нарушенията е това, че личните лекари не си вдигат телефона, за да бъдат питани за проследяването на техни пациенти под карантина. Има вероятност кризисният щаб да предложи допълнителни мерки за лекарите, които отказват да лекуват болни с коронавирус. Такъв е случаят във Втора градска болница в София, в която персоналът не се чувства подготвен да помага при COVID-19 и подаде оставки.

Заместник-председателят на Българския лекарски съюз по извънболничната помощ д-р Николай Брънзалов категорично отказа 4100 лични лекари да бъдат обвинявани за това, че един не си е вдигнал телефона.

Той разказа за фрапиращи случаи на неразбиране от местните кризисни щабове. В много градове полицаи издирвали личните лекари и ги принуждавали да ходят с тях по домовете и да взимат проби от пациенти с висока температура и съмнения за коронавирус. В същото време личните лекари нямат защитни средства и възможност да си ги закупят и заедно с всички останали свои колеги поставят въпроса от няколко седмици.

Как работят в общите практики

Онези лекари, които не вдигат телефоните си, могат да бъдат издирени чрез мобилните оператори, смята д-р Брънзалов. По думите му той самият работи с кол-център и ако не приеме разговора след четвъртото позвъняване, той се прехвърля в кол-центъра, за да няма невърнато повикване.

"Не мисля, че общопрактикуващите лекари са причина за неовладяване на епидемията. Не могат да се изпратят войници на предния фронт без въоръжение - ние нямаме никакви предпазни средства, маски. Не искаме да са безплатни, искаме възможност да се снабдим на нормални цени и да можем да поставим маска на кашлящ пациент в коридора, за да не заразява околните. Пациентите, които нямат личен лекар, трябва да се обадят при симптоми в РЗИ - тези телефони не са общодостъпни", коментира той.

"Не съм чувал наши колеги да се отказват да работят, но са в пълно право да откажат да ги вдигат от кабинетите да взимат проби незащитени. Ако има нарушения на работата, може да се носи индивидуална отговорност", каза той. Д-р Брънзалов допълни, че има и много пропуски на граничния контрол, тъй като пристигат пациенти с квитанции от хотел в Бергамо, без преди това властите да са уведомили личния лекар за този пациент.

По думите му в момента личните лекари са изправени пред голямо предизвикателство - заради забраната за детски и женски консултации ваксинирането на много бебета ще се забави, а бременните жени всеки ден питат накъде да се насочат, тъй като е забранено да бъдат преглеждани.

Въпреки финансирането от ЕК и държавата здравното министерство събира и дарения

Въпреки отпуснатите над 1 млрд. евро за борба с коронавируса от ЕК и 50 млн лв от правителството и обещанията на премиера, че ще покрие всички разходи за лекарите, здравното министерство обяви дарителска сметка. Чрез нея се твърди, че ще се купуват ключово необходимите за болните респиратори и защитно облекло за медиците.

Онкоболните не могат да чакат

Същевременно здравната каса гарантира на онкоболните пациенти, че тяхното лечение няма да бъде прекъсвано по време на пандемията с коронавирус. В заповедта до районните здравни каси проф. д-р Салчев е разпоредил лечебните заведения, които им оказват помощ, да го правят в пълен обем, както и досега, като спазват противоепидемичните мерки, зададени от националния кризисен щаб.

В България работят около над 40 болници, клиники и онкодиспансери, в които се извършват операции, химиотерапия и лъчетерапия на пациенти с рак. В същото време в болниците са спрени плановите операции, сред които и такива на болни със злокачествени тумори. Болните с рак обаче ще бъдат приемани като спешни, животоспасяващи операции. През последните няколко дни се появиха много примери, на които на такива пациенти им е била изместена операцията, а те не бива да губят време. В България всяка година се разболяват около 36 хил. пациенти.

Със заповедта проф. Салчев спира извършването на рехабилитация.

Без маски

Защитни средства нямат не само лекарите, но и още едни специалисти на първа линия и това са магистър-фармацевтите в аптеките. Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова настоя в писмо до премиера Бойко Борисов да бъде осигурено защитно облекло за най-достъпните здравни специалисти в аптеките.

Искане за защитно облекло отправи и председателят на зъболекарския съюз проф. Николай Шарков.

Отделно от това фармацевтите недоумяват за проверките, които предстоят от прокуратурата.

"Генералът ще отнема лицензи на аптеки, ако отпускат лекарства по рецепта без рецепта, а НЗОК въвежда "облекчена процедура" за отпускане на лекарства без предоставяне на рецепта, не го разбирам. В същото време пациентите с грипоподобни симптоми не ходят на лекар, а се консултират по телефона, а за аптеките, ако им отпуснат лекарствата без предоставена рецепта, им се взема лицензът. 15 проверяващи влизат в аптека и започват проверка, "наредена отгоре". Проверява се всичко, което може да бъде проверено, включително защо не работи крушката в тоалетната, а в същото време аптеките са оставени без маски, дезинфектанти и преградни стъкла", коментира Георги Катинов, магистър-фармацевт, собственик на аптека.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


5 коментара
 • 1
  vzoran avatar :-|
  vzoran

  Има два проблема и основния е липса на предпазни средства и инструкции към медицинския персонал. За това са отговорни правителството и щаба. Провалът им е очевиден. Лекари напускат, няма предпазни средства, няма допълнителни болнични легла и техника, дори канали за финансиране не могат да направят. Към тях ще наложа санкции, когато дойдат изборите.
  Вторият проблем е медицинския персонал, който напуска в критичен момент. Тук единствената санкция според мен е на тези хора да им бъде забранено да практикуват в България и да ги освободят по живо по здраво.

 • 2
  malakai avatar :-|
  Malakai

  До коментар [#1] от "vzoran":

  Те като ги освободят кой ще работи вместо тях? Нали не мислите, че в България им тълпи от желаещи да работят в сферата на медицината?

  По-голяма глупост от мерки за наказание на лекари не бях чувал.

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  85 доктори, сестри и лаборанти от ІІ-ра градска днес подадоха оставки и свръххората от ПГ на Герб им размахаха тояга с новата ал. 4 към чл. 141 от НК за отказ от помощ на болен...

  Лесно е от счетоводител да станеш министър на здравеопазването, но няма как с щракане с пръсти една многопрофилна болница да се събуди специализирана. Освен по документи.
  Инфекциозната болница иска други специалисти, каквито в една градска болница почти няма, От кардиолог, педиатър или лицево-челюстен няма как да направиш анестезиолог/пулмолог/епидемиолог.
  А като слушам колегите от ІІ-ра и нищо друго няма там: нито организация да не се пресичат потоците, нито защитни облекла, нито допълнителни апарати за обдишване...
  Нищо!!

  И като става дума за клинични пътеки, крайно наложително е за гербаджийството да се отвори такава, защото това е тежко необратимо ментално увреждане, което противно на логиката е и остро заразно!

 • 4
  edin131 avatar :-|
  Bai nik


  До коментар [#] от "А каква отговорност се носи за неспазване правилата за защита на лекарите ,никой не идва с маски ,всички искат веднага и безогледно ,лекар съм ,след 150 прегледа на грипоподобни ,вече съм и аз с оплаквания ,които могат да са и корона инфекция ,оказа се ,че няма кой в Северна България да ми вземе проба и да работя спокойно ,другия вариант е да затворя практиката и под карантина всички мои колеги ,в дома ми още 2 ма лекари и ако нямам изсл си престъпник нали ,а ако имам и работя ,пак престъпник- убивам хората ,ейй идиоти ,не си мийте ръцете с докторите ,цялата администрация да се мобилизира и при нас в болниците и поликлиниките. ,няма да ви преглеждаме за пуснатото население неспазващи нищо ,арогантно и бясно ,да ви дезинфекцираме с пръскачки като идиоти и сами коридори ,помещения ,докато 500000 държавна администрация си лежат по домовете и си вземат по 2-3000 заплатки ,не плащат данък здраве ,а аз плащам ,на това отгоре щяли да ни съдят !
  ":

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#4] от "edin drugii":

  Докторе, всичко това си го правил цял живот. Можеш го. Няма как да не се справиш.
  Просто всички трябва да успеем да се абстрахираме от медийното отразяване на к-вируса, натоварено с много отрицателна енергия, което влудява публиката.

  В твоята практика ти си вожда: ти определяш реда. И се грижи за себе си. Аз, например, наредих да извадят забравените кварцови лампи и задължително дезинфекцираме и с тях.

  Всъщност в медицината нищо не е неясно, а не е и невъзможно в днешния дигитален свят, където научните знания са непосредствени и без филтър.

  Можеш, докторе!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход