За маската на един лекар
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи
Голямата епидемия

За маската на един лекар

Доброволец дезинфекцира входа към спешното отделение на университетската спешна болница "Пирогов"

За маската на един лекар

Българската здравна система посреща най-сериозното си изпитание през последните десетилетия в недобра форма

Десислава Николова
14595 прочитания

Доброволец дезинфекцира входа към спешното отделение на университетската спешна болница "Пирогов"

© Георги Кожухаров


Темата накратко
  • Лекуването на усложненията от COVID-19 ще зависи от личния героизъм на лекари, медицински сестри, санитари и доброволци.
  • В навечерието на критичната част от епидемията правителството остави лекарите без почти никакви защитни облекла.
  • Протестиращите срещу лошата организация бяха заплашени с прокурорска проверка и наказателно преследване.

51%

от лекарите в България са на възраст над 55 години и попадат в рисковите групи за тежко протичане на коронавирусната инфекция.

Ако справянето с епидемията от COVID-19 бъде оприличено, както е популярно напоследък, на война, България ще я спечели (ако я спечели), както всички войни в новата си историята - не заради умението на своите политици и генерали, а заради героизма на обикновените войници. В ролята на войниците сега ще са лекарите и те ще трябва да компенсират десетилетия некадърни здравни реформи, масови кражби на различни нива в сектора и почти престъпното пропиляване на ценното време, което България имаше да се подготви. Липсата на достатъчно тестове и на предпазни облекла заедно с хаотичната реорганизация на болничната система през последния месец накара част от лекарската гилдия да настръхне, като личният състав на една цяла болница заплаши с отказ да лекува заразени с коронавирус пациенти. Държавата реагира по възможно най-дърварския начин, като ги заплаши с наказателно преследване.

Това накратко е положението, в което българската здравна система посреща най-сериозното си изпитание за последните десетилетия. В тази ситуация и единственият лъч надежда е тихото геройство на много лекари, медицински сестри, санитари и доброволци. Такива вече има.

"Аз, Диян Енчев, ортопед-травматолог и лекар от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", смятам, че в създадената ситуация каква е специалността на колегите няма никакво значение. Въпреки че ми липсват познания в реанимационното лечение на болните, съм убеден, че моите базови познания ще ми помогнат за кратко време да се включа в битката и да работя като реаниматор на нивото, което е необходимо в момента. Професията лекар налага морални и етични норми и този, който не иска да ги спазва, е най-добре да си хвърли дипломата. Лекарската професия е преди всичко призвание. Този, който не го разбира, по-добре да се дистанцира от нас."

Това е едно от десетките писма, пристигнали в Столична лекарска колегия след отказа на 85 медицински от специалисти от Втора градска болница в София да лекуват коронавирусна инфекция.

На този фон държавата и здравното министерство би трябвало във всяка минута да питат лекарите от какво имат нужда и да полагат всички усилия, за да им помогнат. Това обаче не се случва в нужната степен.

Доц. Христо Шивачев, председател на съвета на директорите на "Пирогов", където се лекуват десет от най-тежките случаи, помоли тази седмица във фейсбук група своите колеги да дарят ненужните им в момента предпазни шлемове на лекарите, които лекуват COVID-19, защото работата с тях е по-сигурна при интубация и инхалация, както и в противошоковите зали. За четири часа в болницата пристигнаха 60 шлема. Не от държавата, а от други лекари.

На фона на множеството медици, които са денонощно в болниците, стотиците доброволци, които помагат, множеството лекари, които работят без защитни облекла, и на другия полюс като че ли остават всекидневните декларации на лекари и болници, които нямат защитни облекла и плахо намекват, че затова се страхуват от заразата.

Полемиката готови ли са лекарите да се грижат за инфектирани пациенти е все по-силна с разрастването на епидемията. Лекарите приеха с полуусмивка заявлението на премиера, че всеки медик на първа линия ще получи 1000 лв. над заплатата. Вместо да даде перспектива за решения на основния проблем със защитното облекло и така да им гарантира безопасност и сигурност, държавата по идея на главния прокурор направи много грешна стъпка - внесе проект за поправка в Наказателния кодекс, с която отказалите да лекуват по време на извънредно положение и пандемия трябва да бъдат наказани с пробация и глоба. Въпреки декларациите, че текстът ще бъде изтеглен между първо и второ четене, горчивият вкус у лекарите остана.

Време за герои

В един немски учебник по спешна медицина е записано правилото - "преди да измериш пулса на пациента, пипни своя собствен пулс", с простия съвет, ако лекарят не е спокоен да лекува по някаква причина, той не бива да го прави.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров коментира, че е нормално всеки човек да се страхува в подобна ситуация.

"Въпросът е до каква степен позволяваме това да повлияе на всекидневните ни задължения. Лекарите и медицинските сестри не са загубили своята мотивация още когато са избрали тази професия, те са знаели, че техният живот ще бъде поставян под риск. Въпросът е обаче той да бъде минимализиран", смята д-р Маджаров.

След масовата оставка на персонала на Втора градска болница в София, която беше нарочена за инфекциозна клиника за лечение на коронавирусни инфекции, пред клиниката влязоха в спор лекари от "Пирогов", свикнали на нечовешко натоварване, и медици от болницата, в която се лекуват предимно леки случаи и които се оказва, че не могат да интубират пациент.

Така професионалната способност и свръхквалификация на лекарите, които всеки ден се срещат с най-тежките случаи във Военномедицинска академия, "Пирогов", Инфекциозна болница, Александровска и другите големи болници, които близо месец се грижат за пациенти с COVID-19, рязко контрастира с останалите им колеги, които изглеждат нелепо заради всяко най-нормално опасение за собствения им живот.Според психолозите е важно да се разбере какво се случва с лекарите в тази ситуация - механизмът за психично самосъхранение, който повечето лекари са изработили, за да не преживяват дълбоко страданията на всеки свой пациент, се пропуква и лекарите демонстрират обикновени човешки реакции. Много от тях си поставят ключови въпроси дали имат сили да направят избор кого да лекуват, както това се случва с колегите им в Китай и Италия, и дали могат да рискуват да се заразят, защото липсва предпазно облекло.

Базово искане - предпазни облекла

В началото на седмицата здравният министър Кирил Ананиев призна пред bTV, че не разполагат с достатъчно предпазни средства дори за първата линия лечебни заведения - инфекциозните отделения на болниците. Числа с какви екипи и маски разполага държавата отдавна не се съобщават. За сметка на това благотворителните неправителствени организации всеки ден отчитат на колко много болници и центрове за възрастни хора са помогнали с маски. Единственото ясно число, посочено до момента от председателя на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски, е, че до края на седмицата ще има доставки на произведени в България 8000 защитни костюма, които могат да се ползват многократно.

"Няма значение кой е виновен за това, но има огромен проблем с липсата на предпазни средства в България. Не можем да ходим на война невъоръжени, а държавата не ни даде оръжие. Разбираме, че няма за всички, но трябваше да се извадят от нафталина инструкции как се стерилизират еднократни облекла, да има яснота кога и какви количества маски и екипи ще дойдат и как ще се изразходват за всички. Нека има приоритети и първи да са болниците и Спешна помощ, но трябва да има график и да бъдат защитени и личните лекари, и фармацевтите", казва Маджаров. Според него всички биха проявили разбиране, ако виждат действия и чуят числа и дати за доставка.

"Когато нямаме яснота и указания какво да правим без маски и защитни облекла, това поражда огромно напрежение", смята председателят на БЛС.

Основен проблем в лекарското съсловие е, че 51% от лекарите в България са на възраст над 55 години и попадат в рисковите групи за тежко протичане на коронавирусната инфекция.

"20% от личните лекари са на възраст над 65 години. Това е най-рисковата група. Ако им се случи нещо, кой ще успокои семействата им? В същото време полицията ги кара по домовете на хората да взимат проби абсолютно незащитени. Те преглеждат незащитени. Когато става въпрос за извънредно положение, трябва да има и извънредни мерки да се запазят лекарите, да им се направи застраховка "Живот" например", смята доц. Киров. Според Андрей Марков, управител на УМБАЛ "Аджибадем Сити клиник" , когато един специалист е екипиран максимално, това, че гледа болен от коронавирус, не се счита за контакт, но когато е с двупластова маска, той е абсолютно беззащитен.

"От един месец гледаме как са екипирани в Китай. В България нито разпределението на защитни средства следва някакви правила, нито имаме информация, че ще получим нещо. Съществува и още един проблем - много европейски държави като Франция и Германия започнаха да предлагат огромни суми на лекари и сестри, за да се борят с коронавируса, и в момента имам пет молби за напускане, за да се пренесат в друга държава", казва той.

Според него много лош сигнал към лекарите е и паническото търсене на апарати за командно дишане през последните седмици, тъй като става ясно, че те няма да могат да спасят всички, ако не се създаде стройна организация.

Когато в самолета падне кислородната маска, инструкциите са да я сложиш първо на себе си, а след това на детето. В момента голяма част от лекарите са в самолет, в който няма маски нито за тях, нито за пациентите. И докато всички възприемат лекарите като хора, положили Хипократова клетва, които са длъжни да се грижат за живота и здравето ни, в момента те очакват от държавата и обществото адекватност - да се погрижим за сигурността на тези, които трябва да ни лекуват.

Темата накратко
  • Лекуването на усложненията от COVID-19 ще зависи от личния героизъм на лекари, медицински сестри, санитари и доброволци.
  • В навечерието на критичната част от епидемията правителството остави лекарите без почти никакви защитни облекла.
  • Протестиращите срещу лошата организация бяха заплашени с прокурорска проверка и наказателно преследване.

51%

от лекарите в България са на възраст над 55 години и попадат в рисковите групи за тежко протичане на коронавирусната инфекция.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Новите визи

Новите визи

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK