За маската на един лекар
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Голямата епидемия

За маската на един лекар

Доброволец дезинфекцира входа към спешното отделение на университетската спешна болница "Пирогов"

За маската на един лекар

Българската здравна система посреща най-сериозното си изпитание през последните десетилетия в недобра форма

Десислава Николова
14540 прочитания

Доброволец дезинфекцира входа към спешното отделение на университетската спешна болница "Пирогов"

© Георги Кожухаров


Темата накратко
  • Лекуването на усложненията от COVID-19 ще зависи от личния героизъм на лекари, медицински сестри, санитари и доброволци.
  • В навечерието на критичната част от епидемията правителството остави лекарите без почти никакви защитни облекла.
  • Протестиращите срещу лошата организация бяха заплашени с прокурорска проверка и наказателно преследване.

51%

от лекарите в България са на възраст над 55 години и попадат в рисковите групи за тежко протичане на коронавирусната инфекция.

Ако справянето с епидемията от COVID-19 бъде оприличено, както е популярно напоследък, на война, България ще я спечели (ако я спечели), както всички войни в новата си историята - не заради умението на своите политици и генерали, а заради героизма на обикновените войници. В ролята на войниците сега ще са лекарите и те ще трябва да компенсират десетилетия некадърни здравни реформи, масови кражби на различни нива в сектора и почти престъпното пропиляване на ценното време, което България имаше да се подготви. Липсата на достатъчно тестове и на предпазни облекла заедно с хаотичната реорганизация на болничната система през последния месец накара част от лекарската гилдия да настръхне, като личният състав на една цяла болница заплаши с отказ да лекува заразени с коронавирус пациенти. Държавата реагира по възможно най-дърварския начин, като ги заплаши с наказателно преследване.

Това накратко е положението, в което българската здравна система посреща най-сериозното си изпитание за последните десетилетия. В тази ситуация и единственият лъч надежда е тихото геройство на много лекари, медицински сестри, санитари и доброволци. Такива вече има.

"Аз, Диян Енчев, ортопед-травматолог и лекар от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", смятам, че в създадената ситуация каква е специалността на колегите няма никакво значение. Въпреки че ми липсват познания в реанимационното лечение на болните, съм убеден, че моите базови познания ще ми помогнат за кратко време да се включа в битката и да работя като реаниматор на нивото, което е необходимо в момента. Професията лекар налага морални и етични норми и този, който не иска да ги спазва, е най-добре да си хвърли дипломата. Лекарската професия е преди всичко призвание. Този, който не го разбира, по-добре да се дистанцира от нас."

Това е едно от десетките писма, пристигнали в Столична лекарска колегия след отказа на 85 медицински от специалисти от Втора градска болница в София да лекуват коронавирусна инфекция.

На този фон държавата и здравното министерство би трябвало във всяка минута да питат лекарите от какво имат нужда и да полагат всички усилия, за да им помогнат. Това обаче не се случва в нужната степен.

Доц. Христо Шивачев, председател на съвета на директорите на "Пирогов", където се лекуват десет от най-тежките случаи, помоли тази седмица във фейсбук група своите колеги да дарят ненужните им в момента предпазни шлемове на лекарите, които лекуват COVID-19, защото работата с тях е по-сигурна при интубация и инхалация, както и в противошоковите зали. За четири часа в болницата пристигнаха 60 шлема. Не от държавата, а от други лекари.

На фона на множеството медици, които са денонощно в болниците, стотиците доброволци, които помагат, множеството лекари, които работят без защитни облекла, и на другия полюс като че ли остават всекидневните декларации на лекари и болници, които нямат защитни облекла и плахо намекват, че затова се страхуват от заразата.

Полемиката готови ли са лекарите да се грижат за инфектирани пациенти е все по-силна с разрастването на епидемията. Лекарите приеха с полуусмивка заявлението на премиера, че всеки медик на първа линия ще получи 1000 лв. над заплатата. Вместо да даде перспектива за решения на основния проблем със защитното облекло и така да им гарантира безопасност и сигурност, държавата по идея на главния прокурор направи много грешна стъпка - внесе проект за поправка в Наказателния кодекс, с която отказалите да лекуват по време на извънредно положение и пандемия трябва да бъдат наказани с пробация и глоба. Въпреки декларациите, че текстът ще бъде изтеглен между първо и второ четене, горчивият вкус у лекарите остана.

Време за герои

В един немски учебник по спешна медицина е записано правилото - "преди да измериш пулса на пациента, пипни своя собствен пулс", с простия съвет, ако лекарят не е спокоен да лекува по някаква причина, той не бива да го прави.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров коментира, че е нормално всеки човек да се страхува в подобна ситуация.

"Въпросът е до каква степен позволяваме това да повлияе на всекидневните ни задължения. Лекарите и медицинските сестри не са загубили своята мотивация още когато са избрали тази професия, те са знаели, че техният живот ще бъде поставян под риск. Въпросът е обаче той да бъде минимализиран", смята д-р Маджаров.

След масовата оставка на персонала на Втора градска болница в София, която беше нарочена за инфекциозна клиника за лечение на коронавирусни инфекции, пред клиниката влязоха в спор лекари от "Пирогов", свикнали на нечовешко натоварване, и медици от болницата, в която се лекуват предимно леки случаи и които се оказва, че не могат да интубират пациент.

Така професионалната способност и свръхквалификация на лекарите, които всеки ден се срещат с най-тежките случаи във Военномедицинска академия, "Пирогов", Инфекциозна болница, Александровска и другите големи болници, които близо месец се грижат за пациенти с COVID-19, рязко контрастира с останалите им колеги, които изглеждат нелепо заради всяко най-нормално опасение за собствения им живот.Според психолозите е важно да се разбере какво се случва с лекарите в тази ситуация - механизмът за психично самосъхранение, който повечето лекари са изработили, за да не преживяват дълбоко страданията на всеки свой пациент, се пропуква и лекарите демонстрират обикновени човешки реакции. Много от тях си поставят ключови въпроси дали имат сили да направят избор кого да лекуват, както това се случва с колегите им в Китай и Италия, и дали могат да рискуват да се заразят, защото липсва предпазно облекло.

Базово искане - предпазни облекла

В началото на седмицата здравният министър Кирил Ананиев призна пред bTV, че не разполагат с достатъчно предпазни средства дори за първата линия лечебни заведения - инфекциозните отделения на болниците. Числа с какви екипи и маски разполага държавата отдавна не се съобщават. За сметка на това благотворителните неправителствени организации всеки ден отчитат на колко много болници и центрове за възрастни хора са помогнали с маски. Единственото ясно число, посочено до момента от председателя на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски, е, че до края на седмицата ще има доставки на произведени в България 8000 защитни костюма, които могат да се ползват многократно.

"Няма значение кой е виновен за това, но има огромен проблем с липсата на предпазни средства в България. Не можем да ходим на война невъоръжени, а държавата не ни даде оръжие. Разбираме, че няма за всички, но трябваше да се извадят от нафталина инструкции как се стерилизират еднократни облекла, да има яснота кога и какви количества маски и екипи ще дойдат и как ще се изразходват за всички. Нека има приоритети и първи да са болниците и Спешна помощ, но трябва да има график и да бъдат защитени и личните лекари, и фармацевтите", казва Маджаров. Според него всички биха проявили разбиране, ако виждат действия и чуят числа и дати за доставка.

"Когато нямаме яснота и указания какво да правим без маски и защитни облекла, това поражда огромно напрежение", смята председателят на БЛС.

Основен проблем в лекарското съсловие е, че 51% от лекарите в България са на възраст над 55 години и попадат в рисковите групи за тежко протичане на коронавирусната инфекция.

"20% от личните лекари са на възраст над 65 години. Това е най-рисковата група. Ако им се случи нещо, кой ще успокои семействата им? В същото време полицията ги кара по домовете на хората да взимат проби абсолютно незащитени. Те преглеждат незащитени. Когато става въпрос за извънредно положение, трябва да има и извънредни мерки да се запазят лекарите, да им се направи застраховка "Живот" например", смята доц. Киров. Според Андрей Марков, управител на УМБАЛ "Аджибадем Сити клиник" , когато един специалист е екипиран максимално, това, че гледа болен от коронавирус, не се счита за контакт, но когато е с двупластова маска, той е абсолютно беззащитен.

"От един месец гледаме как са екипирани в Китай. В България нито разпределението на защитни средства следва някакви правила, нито имаме информация, че ще получим нещо. Съществува и още един проблем - много европейски държави като Франция и Германия започнаха да предлагат огромни суми на лекари и сестри, за да се борят с коронавируса, и в момента имам пет молби за напускане, за да се пренесат в друга държава", казва той.

Според него много лош сигнал към лекарите е и паническото търсене на апарати за командно дишане през последните седмици, тъй като става ясно, че те няма да могат да спасят всички, ако не се създаде стройна организация.

Когато в самолета падне кислородната маска, инструкциите са да я сложиш първо на себе си, а след това на детето. В момента голяма част от лекарите са в самолет, в който няма маски нито за тях, нито за пациентите. И докато всички възприемат лекарите като хора, положили Хипократова клетва, които са длъжни да се грижат за живота и здравето ни, в момента те очакват от държавата и обществото адекватност - да се погрижим за сигурността на тези, които трябва да ни лекуват.

Темата накратко
  • Лекуването на усложненията от COVID-19 ще зависи от личния героизъм на лекари, медицински сестри, санитари и доброволци.
  • В навечерието на критичната част от епидемията правителството остави лекарите без почти никакви защитни облекла.
  • Протестиращите срещу лошата организация бяха заплашени с прокурорска проверка и наказателно преследване.

51%

от лекарите в България са на възраст над 55 години и попадат в рисковите групи за тежко протичане на коронавирусната инфекция.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK