Защо лекарите и фармацевтите влязоха в конфликт за генеричното заместване на лекарства
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Защо лекарите и фармацевтите влязоха в конфликт за генеричното заместване на лекарства

Извънредното положение изправи пациентите и пред липса на някои медикаменти

Защо лекарите и фармацевтите влязоха в конфликт за генеричното заместване на лекарства

Първата причина беше липсата на медикаменти в аптеките, след това към нея се насложиха и допълнителни мотиви

Десислава Николова
7220 прочитания

Извънредното положение изправи пациентите и пред липса на някои медикаменти

© Велко Ангелов


В. приема бизопролол, платен от здравната каса. Това е т.нар. бета-блокер, широко използван в лечението на пациенти с кардиологични проблеми. НЗОК плаща за него най-много 2.05 лв. за необходимото количество за месец, останалата част от цената на опаковката пациентите си доплащат сами. Лекарството има в групата един оригинален продукт и още осем генерични такива.

През последните месеци доставките на всички лекарства за аптеките започнаха да стават нередовни заради кризата с коронавируса. Междувременно пациентите бяха посъветвани да не ходят всеки месец при личните си лекари за рецепти и да ползват рецептурните си книжки като рецепта. Точното търговско наименование на лекарството на В. обаче в момента не е налично. Той се страхува да отиде при личния си лекар, за да не се зарази случайно в медицинския център, докато чака преглед. Фармацевтът обаче не може да му даде едно от другите осем лекарства, защото в рецептата е записано точно определено търговско име, и го връща от аптеката. Ако го направи, ще наруши лекарствения закон и аптеката може да бъде затворена за това нарушение. Началникът на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски изрично подчерта, че ще се отнемат разрешителните на аптеките за продажба на лекарства без съответната рецепта.

Зачестилите подобни случаи доведоха до предложението на Българския фармацевтичен съюз (БФС) магистър-фармацевтите в аптеките да могат да извършват генерично заместване за времето на извънредното положение. Здравното министерство качи за обществено обсъждане проект за промяна в наредба в този смисъл. Предложението срещна изключително острата реакция на Българския лекарски съюз (БЛС) и различни неправителствени организации. В резултат проектонаредбата беше поредният документ заедно с няколко заповеди на министъра, който беше качен и след това свален от сайта на министерството само след няколко часа.

Така на фона на коронавирусната инфекция се появи още един сблъсък между специалистите в здравния сектор за прогенеричната политика, генеричното заместване и предписване на лекарства. Ето и отговорите на част от въпросите, които този дългогодишен дебат отново породи.

Какво представлява генерично изписване и заместване на лекарства?

Генеричното изписване е възможност лекарят да изпише лекарство по неговото международно непатентно наименование. То се прилага най-често ако медикаментът има генерични аналози (след изтичането на патента на оригиналния продукт), в аптеката фармацевтът предлага на пациента избор между всички възможни лекарства с еднакво активно вещество, но на различна цена. В множество европейски държави лекарите получават бонуси, ако изписват лекарства по този начин и пестят средства на здравните каси.

Генерично заместване означава, че ако предписаното лекарство като търговско наименование липсва в аптеката, на пациента може да бъде предложено да получи същия продукт, в същата доза, но с друга марка и производител, еквивалентен на оригинала.

И в двата случая лекарите могат да предпишат рецепта за конкретно търговско наименование с изискване лекарството да не бъде замествано.

Смисълът на това изписване и на заместването отново е да се пестят средства на здравните каси и на самите пациенти там, където има възможност за това.

Има три страни в ЕС, които все още не са приели законодателство за генерично заместване - това са България, Австрия и Малта. Генерично изписване има в над 20 държави в ЕС, като България също не е сред тях.

Какво представлява българското законодателство?

В България цените на всички лекарства според лекарствения закон трябва да бъдат на нивата на най-ниските цени на производител в ЕС, предоставени на съответните здравните каси. Всяко лекарство, покривано от НЗОК, болниците и здравното министерство, всеки момент се сравнява с европейските системи за цени и ако бъде намерена такава цена, тя автоматично влиза в сила.

Отделно от това лекарствата с еднакво съдържание се групират, като здравната каса покрива процент от най-ниската цена. Например, независимо дали лекарството струва 5, 10 или 15 лева, НЗОК покрива само три лева от стойността, а пациентът трябва да доплати останалата част.

В Европейския съюз има силно развита генерична индустрия и генерични компании почти във всяка държава произвеждат най-масовите лекарства.

В България са представени над 100 производителя на лекарства - оригинални и генерични. Ако едно лекарство получи разрешение за употреба от Изпълнителната агенция по лекарствата, то се смята за идентично по състав и действие на останалите аналози в групата.

Защо лекарите не искат генерично заместване?

Според становището на Българския лекарски съюз лекарят е отговорен за лечението на пациента и не може лечението да бъде поверявано на някой друг.

"Възможно е генерично изписване или генерично заместване на лекарства в аптеката, когато е наложително, възможно и необходимо, но не може да се извършва зад гърба на лекуващия лекар", смятат от БЛС. Съсловната организация отбелязва, че допълнителните съставки (наличието на повече от едно активно вещество в комбинираните продукти) и помощните вещества в лекарствата също влияят и трябва да бъдат съобразени.

Лекарите отбелязват, че е абсурдно желанието някой да упражнява административен диктат над лечебния процес и лекарите, налагайки им да предписват лекарствата само по международно непатентно наименование, а решението какво точно лекарство да вземе пациентът да се определя единствено от магистър-фармацевта.

БЛС смятат, че за да има генерично заместване, трябва да бъдат изпълнени три условия - аптеките да не бъдат част от вертикално интегрирана структура производител - търговец на едро - аптека. Второто условие е заместването да става по желание на пациента, но със знанието на лекаря, а третото - заместването да бъде винаги в посока надолу, към по-евтино лекарство, а не към по-скъпо.

Какво мислят фармацевтите?

"При генеричната замяна фармацевтите заменят един предписан продукт с друг лекарствен продукт със същото международно непатентно наименование (лекарствено вещество), същите като предписаната лекарствена форма и количество в дозова единица. Това на практика е спазване на предписаното лечение и не се подменя волята на лекаря. Генеричното заместване е обичайна практика в другите държави, то води до спестяване на значителни публични ресурси, а в условията на пандемията щеше да помогне да се ограничат максимално контактите на пациентите с повторни посещения при медицински специалисти или аптека в търсене на предписания лекарствен продукт, каквито са и указанията на Националния оперативен щаб", коментира в писмо председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова. Тя допълва, че БФС предлага вариант на балансиран подход при генеричното заместване - да не подлежат на генерична замяна определени продукти, например лекарствени продукти, обект на специално лекарско предписание, биологични лекарства, медикаменти след трансплантация на органи, лекарства, предписани на деца, и др.

"Съвременната регулаторна практика се основава на разбирането, че генеричните продукти са еквивалентни на оригиналните. В този смисъл генеричното заместване не е подмяна на волята на лекаря, а изпълняване на неговата воля на възможно най-добрата цена по предложение на магистър-фармацевта и при съгласие на пациента", смята Стоименова.

Според фармацевтите безспорно отговорността за адекватността на определеното лечение е на лекаря, но генеричната замяна не накърнява и не компрометира по никакъв начин тази отговорност. Лекарят е експертът, който диагностицира и лекува, а фармацевтите са експерти по лекарствата, които са учили над 50 дисциплини в областта на фармацевтичните науки, химията и основи на вътрешните болести, патофизиология и патоанатомия.

Какво не казват и двете страни?

Опасенията на пациентите, че понякога им предписват лекарства по маркетингови причини, не са без основания.

Тъй като държавата в лицето на здравното министерство и болниците не разполага с достатъчно средства за следдипломно и продължаващо медицинско обучение на лекарите, отговорността за тяхната непрекъсната квалификация е прехвърлена на фармацевтичните компании.

От около пет години по цял свят, включително и в България, оригиналните компании, а от 2017 г. и генеричните компании оповестяват по какъв начин са подпомогнали лекари, научни дружества, фармацевти и др. - като например заплащат таксите им за участие или организиране на конгреси и други научни събития.

Извън тези средства, които лекарите не получават директно, в таблиците на някои компании могат да се видят и лични консултантски хонорари към например множество лични лекари от цялата страна. Това от своя страна навява съмнение, че някои от тях са стимулирани да изписват точно определени лекарства на фирмата спонсор.

Много от компаниите правят и големи дарения на болниците, с които се лекуват лежащо болните пациенти, като по този начин поставят личния лекар в ситуация да продължи да изписва вече започнатото в болницата лечение.

В сферата на лекарствата без рецепта и хранителните добавки продажбите се движат от аптеките и при тях редовно има промоции, подаръци за клиентите, отстъпки от цената и награди за аптеките, които поръчват и продават по-големи количества, като в тези награди за продалите най-много добавки или сезонно противогрипно лекарство има и екскурзии до екзотични дестинации.

Опасенията на част от лекарите са, че ако бъде разрешено генеричното заместване, бюджетите за обучения, на които те разчитат, за да продължат квалификацията си, ще бъдат прехвърлени почти изцяло като маркетингов бюджет към фармацевтите. Фармацевтите в аптеките са 6000 на брой, а лекарите - 31 хил.

Притесненията от вертикално интегрираните структури във фармацията датират от години и са подклаждани от отделни компании, които се опасяват, че продуктът им може да бъде заменен в аптеката от по-евтин или по-скъп конкурент по маркетингови причини. Иначе в България 75% от продажбите на лекарства, платени от НЗОК в стойност, минават през вериги аптеки. Това не би било възможно, ако аптеките не поддържат цялата гама лекарства, покривани от НЗОК, а само едно от тях. Освен това в договора си със здравната каса аптеките уверяват, че ще поддържат пълната наличност от покрити от нея лекарства и ще ги осигуряват до 24 часа.

В. приема бизопролол, платен от здравната каса. Това е т.нар. бета-блокер, широко използван в лечението на пациенти с кардиологични проблеми. НЗОК плаща за него най-много 2.05 лв. за необходимото количество за месец, останалата част от цената на опаковката пациентите си доплащат сами. Лекарството има в групата един оригинален продукт и още осем генерични такива.

През последните месеци доставките на всички лекарства за аптеките започнаха да стават нередовни заради кризата с коронавируса. Междувременно пациентите бяха посъветвани да не ходят всеки месец при личните си лекари за рецепти и да ползват рецептурните си книжки като рецепта. Точното търговско наименование на лекарството на В. обаче в момента не е налично. Той се страхува да отиде при личния си лекар, за да не се зарази случайно в медицинския център, докато чака преглед. Фармацевтът обаче не може да му даде едно от другите осем лекарства, защото в рецептата е записано точно определено търговско име, и го връща от аптеката. Ако го направи, ще наруши лекарствения закон и аптеката може да бъде затворена за това нарушение. Началникът на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски изрично подчерта, че ще се отнемат разрешителните на аптеките за продажба на лекарства без съответната рецепта.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Безсмислена буря в чаша вода! И, естествено, целта е да се създадеа допълнителна паника...
  Сигурно защото няма кой да мисли. Е, да помогна:

  В такъв случай има изключително прост, адекватен и работещ начин:
  1. Обаждате се по телефона на своя ОПЛ;
  2. Обяснявате му драмата с липсата на предписаното лекарство;
  3. Той преценява от осемте заместителя кое ще ви най-полезно при вашето състояние и ще има най-малко странични действия;
  4. ОПЛ написва рецепта, снима я с телефона си и ви я праща на вайбъра/уатсапа/инстаграма и пр;
  5. Отивате в аптеката и показвате на фармацевта документа от екрана на телефона си.
  Доказано работи!

  Толкова ли е трудно да се помисли, вместо да се прехвърлят тонове безсмислени казуси. Да добавя още един още по-безсмислен: Ами ако аптекарката е върколак?!
  Това сигурно ще е темата на следващата смразяваща измишльотина в Капитал.

 • 2
  qtk06306801 avatar :-|
  Освалдо Риос

  Още две неща не казват двете страни , а именно:
  1. Ако има 10-12 генерика в едно МНН , то по кой точно критерии докторята взимат решение да изпишат по-скъпо при положение , че по дефиниция и закон всички са еднакво качествени , ефективни,безопасни и взаимозаменяеми
  2. Всички търгове и в момента се правят по МНН , всички учебници по медицина и фармация сдържат само имената на молекулите/МНН/ и всички материали ползвани от индустрията за промоция съдържат резултати от проучвания обявявани само по междуналодно непатентно наименование - та какъв е проблема да се изписват лекарствата по каса по МНН , а фармацевтите да дават най-евтиният от всички представители на молекулата?
  Пусти лобистки интереси.........

 • 3
  watmark avatar :-|
  watmark

  Цялата врява е кой да полуза огромните маркетингови разходи на производителите. Те сега отиват при лекарите под форми от пари, екскурзии, обуèния, конгреси... Ако аптеките правят генеричното заместване маркетинговите суми ще минат като натуралрабати. Това ще намали маркетинговите разходи в тази социалистиèска по своята същност регулация на цените. Обачè остават проблемите с жеригте на Софарма и Марешки. Освен това лекарите работят по генерични схем на лечèние. А не по търговски наименования. По това кето изписват лекарите можем да познаем чий реп е минал днес...

 • 4
  lacrima avatar :-|
  lacrima


  До коментар [#] от "
  D-r D
  ":

  По точка 3 - няма разлика в ефекта и страничните ефекти на отделните генерици, така че лекаря няма какво да преценява. Генериците са биоеквивалентни, еднакво действие имат, идентични.

  По точки 4 и 5 - рецептата може да в само хартиена. Всякакви снимки, обаждания, имейли и вайбър и противоречат на закона. Единствения начин е пциентът да се върне за нова рецепта.

  Цялата история няма за цел да предизвиква паника или някакви други задни цели. Резултат е от дългогодишно джафкане между лекари и фармацевти, където първите си мислят че всичко им е ясно (позицията на БЛС по въпроса доказва, че ама изобщо не им е ясно как стоят нещата и що е Хенрик) и всички са им длъжни. Ужасени са лекарите, че може наградите, които получават от фарма бизнеса да се пренасочат към фармацевтите, ако от тях зависи какво ще се купи.

 • 5
  sjkadasdhja avatar :-|
  sjkadasdhja

  Елементарно е. Корупцията в момента е при лекарите - подкупните изписват определени лекарства на определени фирми за определени болести.

  Ако се приеме генерично заместване, корупцията ще премине при фармацевтите. За пари иде реч, иначе съпротивата нямаше да е толкова жестока.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK