Големите въпроси около новата детска болница
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Големите въпроси около новата детска болница

Корпусът на детската болница ще бъде изследван отново

Големите въпроси около новата детска болница

Алтернативата на подписания договор за строителство беше проектът да се забави с години

Десислава Николова
7924 прочитания

Корпусът на детската болница ще бъде изследван отново

© Цветелина Белутова


Темата накратко
 • Въпреки протестите здравният министър подписа договор за строежа на детската болница.
 • Въпросите можеше ли всичко да се случи по много по-добър начин още стоят.
 • Алтернативата беше проектът да се забави с години

Независимо от споровете за броя болници и болнични легла в България, които се оказаха невероятно предимство в COVID-19 кризата, обществото е категорично по един въпрос за нова болница и той е, че трябва да се построи национална детска болница, в която всички специалисти по педиатрични специалности да могат да лекуват.

С това обаче съгласията по въпроса приключват. Идеите къде да се намира болницата, на кой терен и търгът за изпълнител бяха придружени с протести, подписки, скандали между лекари и пациенти, обжалване на всеки етап от процедурата за избор на строител на болницата в съда.

В крайна сметка преди седмица здравният министър подписа договор с избрания изпълнител - консорциум "Детско здраве" на компании от групата на "Главболгарстрой". Това срещна отпор в социалните мрежи и група родители, които настояват за нова детска болница по европейските стандарти, обвиниха здравния министър, че е подписал договора на тъмно, и поискаха оставката му.

Кога дойде решението

Обществото дискутира необходимостта от детска болница през целия преход. Строителството на корпуса на клиниката в София, чиято първа копка е направена преди 40 години, е приключило през 1994 г. По времето на правителството на НДСВ строежът беше обвит в корупционен скандал и така и не се осъществи.

Необходимостта от детска болница се припомня при всеки тежък смъртен случай на дете. Последното решение, че държавата ще има детска болница, дойде в края на 2018 г., когато премиерът се отказа от Правителствена болница и обяви, че тя трябва да се превърне в детска клиника. След това тя остана собственост и база на Софийския университет, а здравният министър обяви търг за избор на изпълнител на недовършената постройка в карето на Александровска болница, която трябва да се превърне в детска болница.

Търгът започна през 2019 г. Процедурата премина през обжалване на тръжните условия и на избора на изпълнител, които бяха отхвърлени от Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд. Решението за избор на изпълнител е от началото на януари, т.е. далеч преди първия случай на пациент с COVID-19 и преди обявяването на пандемия. Според Закона за обществените поръчки здравният министър като възложител е длъжен да подпише в срок от един месец след представянето на изискваните от избрания изпълнител документи договора. В случая министерството не се възползва от допуснатото от КЗК предварително изпълнение, а изчака решението да влезе в сила и тогава подписа договор. "Има процедура, свързана със Закона за обществените поръчки, минаха обжалванията пред КЗК и ВАС, нормално е да започнем. Ние трябва да мислим за децата, не виждам защо да не започваме, ако кризата трае 7-8 месеца, хората чакат - родители, деца", коментира Кирил Ананиев в отговор на въпрос защо е сключил договора по време на извънредното положение.

Защо точно там

Мястото е избрано от здравното министерство след съгласието на консултативния съвет, съставен от педиатри и директорите на основните болници в София заради близостта й до най-големите университетски болници - Александровска, "Пирогов", "Св. Екатерина", "Св. Иван Рилски", ВМА, Инфекциозна болница, "Майчин дом" и сегашните две педиатрични болници.

>"Колкото и спорът за тази сграда на този етап да се отнася до архитектурното наследство, от чисто медицинска гледна точка мястото е идеално. Сградата на детската хематология беше точно на това място и беше съборена, а ние "временно" бяхме настанени в "Царица Йоанна - ИСУЛ" и страдаме от липсата на възможностите на комплекса от болници наоколо. Спокойно може да се ползва централната лаборатория за България например, която се намира в Александровска болница, без да се строи ново свръхмодерно звено само за децата", коментира проф. Добрин Константинов, национален консултант по детска хематология и онкология и началник на Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Според действащия общ устройствен план на София целият район е предвиден за медицински университет и медицински дейности и ако се ползва този терен, не се налага промяна в предназначението му и в подробния устройствен план, което ще бъде дълга процедура. "Всички педиатри, с няколко малки изключения, са на мнение, че в тази сграда могат да се разположат нужните детски клиники. Ние подкрепяме лекарите, те смятат, че 400 легла са достатъчни за нуждите на България", коментира Пенка Георгиева, председател на пациентските организации "Заедно с теб", която е част от инициативния комитет за нова детска болница.

Защо съществуващият строеж не бъде разрушен и на негово място не бъде изградена нова сграда

Краткият отговор е - за да се спести време, а по-детайлният е скрит в Закона за устройството и застрояването на Столичната община.

Според общия устройствен план на София в района не се предвижда ново застрояване с височина повече от пет етажа. Самият терен не разполага с площ за изграждане на застроена площ над 47 хил. кв.м. при сегашната регулация.

Общият устройствен план (ОУП) се одобрява на местно и на национално ниво. Действащият в момента ОУП е одобрен през 2007 г., надграден е със зелената система и транспорта с изменение от 2009 г. и с трасето на трети метродиаметър от 2014 г. с решения на Столичния общински съвет и Министерския съвет.

Промени в плана, което ще отнеме около две години, не могат да се правят за конкретен терен, а за цял район и в него да се разреши високо строителство. Сегашният корпус се третира като заварено положение и може да бъде реконструиран, а сградата - построена на 10-12 етажа.

Колко би се забавило строителството, ако се търси нов терен

Според изчисленията, които правят в здравното министерство, ако трябва да се търси друг терен в близост до големите специализирани болници, той трябва да бъде в централната част на София и да бъде държавен, за да се избегнат процедурите по отчуждаване. Тъй като такъв няма, вероятно трябва да се търси за отчуждаване терен, който да позволи строителство на приблизително 50 000 кв.м и да се отчужди с решение на Министерския съвет, което би отнело няколко месеца. Ако собствениците на земята обжалват предложената сума за обезщетение в съда, процедурата по отчуждаване ще продължи минимум година. Изработване на ПУП за педиатрична болница и приемането му от СОС биха продължили година до влизането му в сила.

Камарата на архитектите настоява за избор на проектант отделно от строителя, което би продължило около две години, ако условията на процедурата и изборът на изпълнител бъдат обжалвани. Едва след това биха започнали да текат сроковете за проектиране, а когато проектът бъде готов, ще има процедура по избор на строител, която също може да бъде обжалвана. Така новата процедура би отнела между седем и десет години, докато се стигне до построяването на модерна детска болница, и то само ако правителството продължава да смята това за приоритет.

Какво ще представлява детската болница

"Вместо да говорим как ще лекуваме децата, в момента в дискусиите малко се прекалява с изискването модерната болница да е слънчева, с тераси и ултрамодерни уреди за игра. Целта на всяка болница е да бъде многофункционална, пациентите да бъдат лекувани възможно най-бързо и да се приберат у дома. Дори от психологическа гледна точка не е добре децата да стоят един месец и да си играят в болница", смята проф. Константинов. Така, докато енергията е впрегната в дискусията за корпуса и колко слънчево ще бъде, Министерството на здравеопазването трябва още отсега да даде отговор кой точно ще работи в новата болница. Съгласни ли са лекарите от сегашните структури в големите университетски болници да се преместят или не, колко точно специалисти са необходими и по какъв начин те ще бъдат мотивирани да работят там.

Мая Пенчева, главен изпълнителен директор на "Главболгарстрой":

Бъдещата сграда ще отговаря на всички нормативни изисквания

От Министерството на здравеопазването оповестиха, че планирате да направите допълнително конструктивно обследване на съществуващата постройка, какво го налага и в какъв срок ще бъдете готови?

За нас този проект е преди всичко ангажимент към обществото и здравето и сигурността на децата ни. Искаме да уверим всички, че имаме една обща цел - изграждането на надеждна и модерна специализирана детска болница, от която обществото ни има огромна нужда.

Предстои да получим от възложителя цялата налична документация за проекта и след това първата задача, с която ще се заемем, е обстойно техническо обследване на конструкцията с вадене на ядки от бетона и предоставянето им на независима лаборатория. В зависимост от резултатите ще се прецени дали и в каква част е необходимо да бъдат изпълнени работи по укрепване на съществуващата конструкция, премахване на компрометирани части и изграждане на нова конструкция. Макар и да не се изисква изрично в процедурата, ще направим това допълнително обследване, за да сме уверени, че ще предложим най-добрите възможни конструктивни и технологични решения.

Независимо от извънредното положение ще направим всичко възможно да спазим всички посочени в договора ни срокове, а именно да приключим с обследването и проектирането в рамките на 12 месеца, а след одобрението на проекта да изпълним строителството за още около 25 месеца.

Спрели ли сте се на архитектурно бюро, с което да работите?

Част от изискванията на процедурата е посочването на конкретен екип от специалисти с опит и референции за изпълнени аналогични проекти, така че компанията ни разполага с ядро от експерти, които ще формират основната част от екипа ни по проекта. Същевременно с цел постигане на максимална функционалност, отговаряща на най-добрите съвременни практики в изграждането на болнични заведения, компанията ни вече е в контакт с няколко водещи български и международни проектантски бюра, с десетки реализирани аналогични проекти, които искаме да привлечем като допълнителна експертиза по отношение на изработването на концептуалния проект, възможни решения за функционалността и визия на сградата. В процес на преговори сме и с водещи експерти, които ще привлечем като част от екипа, който ще работи по проекта.

Към момента обаче процесът на преговори е в началната си фаза и все още не може да се ангажираме с конкретно име, но те ще бъдат публично оповестени в процеса на работа.

Окончателен ли е броят на клиниките в болницата, не липсват ли ключови отделения?

Според заданието са тези, които виждате разписани в процедурата. В процеса на проектиране и одобрени от страна на министерството обаче те ще бъдат окончателно финализирани. Вярваме, че от МЗ ще бъде сформирана работна комисия, включваща действащи педиатри от различни специалности, които ще одобряват проектите за отделните отделения - вид, квадратура, леглова база, необходими кабинети и операционни, и че заедно ще успеем да намерим най-добрите решения за нуждите им.

Как ще решите казуса с височината на таваните, хирургичните зали и т.н.?

Това е въпрос на проектно решение и има няколко възможни подхода. Това, в което трябва да уверим всички граждани, е, че бъдещата сграда ще отговаря на всички нормативни изисквания, в това число и за височина на помещенията, както и на всички очаквания на лекари и пациенти.

Как ще обосновете предложената цена, която в общественото пространство намират за твърде висока?

Категорично не смятам, че предложената от нас цена е висока. Напротив. Стойността на договора ни е 77.8 млн. лв. без ДДС, което е под прогнозната стойност и същевременно най-ниската предложена цена в тръжната процедура. Ценовата ни оферта е следствие от детайлен и продължителен анализ на дейностите по техническата спецификация на възложителя, направен на база богатия опит, който натрупахме в изграждането на аналогични обекти през последните години. Това е цена от малко над 750 евро на кв. метър за напълно завършена високотехнологична сграда с десетки специфични инсталации и изисквания.

Появи се твърдение, че обновяването на строежа би могло да струва 10 млн. лв.

Квадратурата на проекта е около 50 хил. кв.м. Това прави 100 евро на квадратен метър за трифазно проектиране, авторски надзор, пълно изграждане (реконструкция) и всички инсталации на сградата. Сами разбирате, че това е абсолютно нереална стойност. Ако визирате само разходите по санирането на съществуващата конструкция, нашите изчисления показват, че тяхната стойност ще е минимум 10 млн. лв., като в нея не се включват допълнителните конструктивни обследвания.
Темата накратко
 • Въпреки протестите здравният министър подписа договор за строежа на детската болница.
 • Въпросите можеше ли всичко да се случи по много по-добър начин още стоят.
 • Алтернативата беше проектът да се забави с години

Независимо от споровете за броя болници и болнични легла в България, които се оказаха невероятно предимство в COVID-19 кризата, обществото е категорично по един въпрос за нова болница и той е, че трябва да се построи национална детска болница, в която всички специалисти по педиатрични специалности да могат да лекуват.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  baj_ganyo avatar :-|
  Бай Ганьо

  По-добре болница днес, отколкото никаква заради спорове с десетилетия. Отделно кое ще е по-евтино - довършване на тази сграда или всичко наново...

 • 2
  fxt1436429098435720 avatar :-|
  Jones Doe

  Трябва да се чете между редовете. Никой не се интересува от болницата. В статията е написано - в квартала може да се строи до 5 етажа. Ако се събори, ще има нов устройствен план, който ще допуска 10-12 етажа. Така собствениците на парцели наоколо ще реализират инвестиционните си намерения.

  Огледайте се къде може наоколо да се строи, вижте кои са собствениците...

 • 3
  dokoro avatar :-|
  dokoro

  Пълни глупости са писани в статията.
  Защо авторът не погледне сайта на НАГ, последно изменение на ОУП 2009 година.
  Цялата зона на Александровска болница е зона Оо*.
  Околният квартал може и да е на пет етажа.
  За да пише журналист по устройствени въпроси трябва да е малко грамотен.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.