Марешки излезе на фронта срещу проф. Стоименова
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Марешки излезе на фронта срещу проф. Стоименова

Вероятно фармацевтите, работещи в аптеки "Марешки", повече няма да протестират

Марешки излезе на фронта срещу проф. Стоименова

Как беше фалшифицирана декларация от несъществуващия от 2004 г. съюз на фармацевтите

Десислава Николова
12453 прочитания

Вероятно фармацевтите, работещи в аптеки "Марешки", повече няма да протестират

© Фейсбук


Войните във фармацевтичния сектор, в който се конкурират 200 производители на лекарства, около 200 търговци на едро и 4000 аптеки, никога не стихват. След поредния протест на фармацевтите с искане за сваляне на обвиненията от прокуратурата срещу председателя на съсловната им организация проф. Асена Стоименова в битката се включи и собственикът на най-голямата верига аптеки в България - депутатът Веселин Марешки, председател на политическа партия "Воля".

Той обяви в интервю по "Нова телевизия", че няма недостиг на лекарства и че не бива да бъдат впрягани фармацевтите да протестират насила или срещу заплащане. Освен това Марешки си послужи с фалшификация. По думите му срещу протеста се обявил Съюзът на българските фармацевти. Той обаче не съществува от 2004 г.

Междувременно Стоименова получи подкрепата на Националната пациентска организация и на евродепутата Радан Кънев.

Как се фалшифицира

В края на миналата седмица проф. Асена Стоименова беше обвинена от прокуратурата по чл. 326 от Наказателния кодекс: "Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години." Досега той се използваше да се преследват хора, които подават неверни сигнали на тел. 112. В случая според държавното обвинение проф. Стоименова е предала "по друг начин", а именно в интервюта за медии "тревога", а именно, че може да има проблеми с наличността на някои лекарства заради кризата с коронавируса. Това е тема, която се коментира от месеци от Световната здравна организация, Европейската комисия, Европейската лекарствена агенция, както и в България, където заради ниските цени на лекарствата периодично от регистрите отпадат медикаменти.

В първия ден на масовите протести на фармацевтите пред аптеките им в медии, близки до главния прокурор, излезе декларация срещу протестите от името на Съюза на българските фармацевти. Тази декларация не беше получена в останалите медии, вероятно заради фалшификацията, с която са си послужили авторите ѝ.

Преди регистрирането през 2007 г. на Българския фармацевтичен съюз (БФС), който е създадената със закон съсловна организация на фармацевтите (в нея членството е задължително, за да практикуваш, по подобие на съсловната организация на лекарите), организация на бранша беше Съюзът на фармацевтите в България, който се вля в БФС. Паралелно с БФС беше основан и Съюзът на българските фармацевти, в който членуваха фармацевтите от веригата аптеки на Веселин Марешки. Това сдружение, което би трябвало да е изпратило декларацията, обаче не е пререгистрирано в новия електронен регистър, за него няма данни за дейност от 2004 г. насам, а телефонният номер за връзка съвпада с този на партия "Воля", чийто лидер е Марешки.

Защо Марешки е против Стоименова

През последните няколко години прокуратурата неведнъж е съобщавала, че започва проверки както около бизнеса с горива на Марешки, така и на този с лекарства. Собственост на неговото семейство са дистрибуторът на медикаменти "Фармнет" и веригата аптеки "Марешки" с 301 обекта.

Въпреки че тези проверки са започвали шумно и всякакви регламентирани срокове за тяхното приключване би трябвало да са изтекли отдавна, до момента няма никаква информация какво се случва с тях. През 2017 г. Марешки и хора от неговата фирма, в момента депутати, бяха привлечени като обвиняеми за изнудване, но оправдани. Въпреки това проверките продължават и Марешки се оказва в позиция на зависимост от обвинението и има интерес да поддържа линията, зададена от него.

Сред сигналите срещу него са и 49 сигнала, подадени от самата Асена Стоименова от времето, когато тя управляваше Изпълнителната агенция по лекарствата. Преди нея двама поредни директори бяха назначения, близки до Марешки. При встъпването си в длъжност тя уволни редица назначени от тях негови приближени. Ставаше въпрос за инспектори, които преди това са били техници, касиери, склададжии и юристи във фирмите на Марешки и са с екзотична биография като пиколо, касиерка в магазин и др. В резултат на техните проверки, глоби и затваряния на аптеки държавата беше осъдена да плати щетите на множество фармацевти.

Защо фармацевтите протестират

"Призивът за подкрепа на Асена Стоименова дойде отдолу нагоре. Колегите от цялата страна звъняха възмутени и искаха доста по-радикални действия. Управителният съвет единствено предложихме формата на израз на подкрепа по време на почивката с оглед минимална вреда за пациентите", коментира Анжела Мизова, заместник-председател на БФС. По думите ѝ в този разнороден съюз с 6000 членове за първи път има единна реакция, което няма как да стане спуснато отгоре.

"Без вътрешния порив на всеки отделен колега масовост на реакцията е невъзможна. БФС няма нито ресурс, нито някога е имал каквото и да било желание да стимулира някого материално. Повече от смешно е подобно твърдение и аз бих искала да видя доказателства за подобни твърдения, в противен случай го смятам за клевета, а тя се решава в съда", казва Мизова.

Междувременно от БФС съобщиха, че са уведомили за обвинението срещу Стоименова европейската организация на фармацевтите PGEU.

Арестувайте и евродепутатите

Във фейсбук профила си евродепутатът Радан Кънев окачестви обвинението срещу Стоименова като пълен абсурд и произвол, но и нещо по-лошо - пряка заплаха срещу свободата на изразяване на научната общност и съответно - основите на цивилизования начин на живот.

"Само ще отбележа, че тревожните послания, за които проф. Стоименова беше обвинена, са тема на ежедневен дебат в Комисията на Европейския парламент по околна среда и обществено здраве, на която съм член. Ако г-жа Стоименова е извършила престъпление, значи всички депутати от комисията ENVI в ЕП, и особено колегите от ЕНП, които постоянно поставяме въпроса за недостига на ключови медикаменти в ЕС, сме престъпници. Г-н Гешев е добре дошъл да арестува и мен, веднага ще се откажа от имунитет и ще му съдействам със списък на комисията (ако Господ не му го е пошушнал междувременно)", казва Кънев.

Пациентите са обезпокоени

В открито писмо на най-голямата национално представена пациентска организация в България - Националната пациентска организация, се отбелязва, че твърденията, че в България е възможна липса на медикаменти, могат да се срещнат в публичното пространство и от други авторитети в здравеопазването.

"През февруари 2020 г. европейската група, обединяваща производителите на активни съставки - European Fine Chemicals Group, предупреди, че ако ситуацията се превърне в глобална пандемия, повечето страни ще се изправят пред недостиг на основни лекарства в момент, в който ще се нуждаят най-много от тях. На 3 март 2020 г. правителството на Индия ограничи износа на 26 активни вещества и препарати, включително парацетамол и редица антибиотици. Тъкмо Индия е най-големият световен доставчик на генерични препарати, тоест на евтините лекарства, произведени по формулата на оригинали с вече изтекъл патентен срок. Индийската фармацевтична индустрия доставя около 70% от субстанциите за тези генерични препарати от Китай", се казва в позицията. В нея пациентите допълват, че на 8 април 2020 г. европейският комисар по здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакидес посочи, че тази безпрецедентна криза в здравеопазването поставя системите за здравеопазване под огромно напрежение - тъй като запасите от основни медикаменти в много европейски болници са изложени на риск от намаляване.

"Към настоящия момент у нас снабдяването с медикаменти е стабилно и липса на лекарства не се наблюдава, основно поради предприетите от правителството антипандемични мерки, които гарантират до момента ниска заболеваемост и смъртност. Това рязко може да се промени в негативна посока, в случай че в празничните дни около източноправославния Великден българското общество отстъпи от принципите на социалната изолация.

За съжаление ситуацията в България, Европа и изобщо в света е непредвидима, което би поставило в риск производството на съставки за медикаменти, оттам - и на дистрибуцията на лекарства, на която разчитат трети страни, включително и България", се казва в позицията.

Войните във фармацевтичния сектор, в който се конкурират 200 производители на лекарства, около 200 търговци на едро и 4000 аптеки, никога не стихват. След поредния протест на фармацевтите с искане за сваляне на обвиненията от прокуратурата срещу председателя на съсловната им организация проф. Асена Стоименова в битката се включи и собственикът на най-голямата верига аптеки в България - депутатът Веселин Марешки, председател на политическа партия "Воля".

Той обяви в интервю по "Нова телевизия", че няма недостиг на лекарства и че не бива да бъдат впрягани фармацевтите да протестират насила или срещу заплащане. Освен това Марешки си послужи с фалшификация. По думите му срещу протеста се обявил Съюзът на българските фармацевти. Той обаче не съществува от 2004 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  rim avatar :-|
  Рим

  Пази Боже България от екземпляри като комунистите марешки и борисов....!

 • 2
  mironikon avatar :-|
  mironikon

  Той Марешки има залежали лекарства, ще уреди и как да ги препакетира - няма да останем без лекарства......


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.