🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стрес тест за здравната система

Коронавирусната инфекция освети по-ярко проблемните области в сектора

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Ако стабилността на банковата система се измерваше със стрес тестове, чрез които се разиграваха тежки сценарии за финансовите институции, от които се правеха изводи, че те ще издържат или трябва да положат допълнителни усилия да посрещнат евентуална криза, от началото на тази година здравната система е в непрекъснат и непредвиден стрес тест върху всичките си елементи. COVID-19 подложи на изпитание болниците, способността на държавата да управлява пандемия, здравните институции и техния капацитет, всички лекари, фармацевти и медицински екипи.

Пандемията все още не е преминала, но от нея могат да бъдат извлечени много уроци. Нито една здравна система не беше подготвена за подобна реакция. Коронавирусната инфекция демонстрира жизнеспособността и всички изкривявания в сектора. Въпреки тях обаче България успя да се справи с кризата, без да претовари болничната система и без масов леталитет, но с цената на голям процент заболеваемост и жертви от медицинските екипи.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.