Надеждните национални данни са стъпка към навременна диагностика и лечение

Доц. д-р Мария Токмакова, дм, председател на Дружеството на кардиолозите в България

Личен архив
Личен архив
Личен архив    ©  Личен архив
Личен архив    ©  Личен архив
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Доц. д-р Мария Токмакова, дм, е завършила Английската езикова гимназия - Пловдив, и Медицинския университет - Пловдив, през 1995 г. Започва работа като докторант към секция "Кардиология", I катедра по вътрешни болести на МУ - Пловдив, през 1996 г. От 2000 г. е асистент към същата секция, а през 2004 г. е повишена в главен асистент. Има придобити специалности по вътрешни болести през 2000 г. и кардиология през 2003 г., както и образователна и научна степен доктор през 2000 г. и научно звание доцент по кардиология през 2008 г. От март 2008 г. е началник-отделение към Кардиологичната клиника на УМБАЛ "Св. Георги" ЕАД - Пловдив. През 2011 г. има завършена магистратура по здравен мениджмънт към ФОЗ на МУ - Пловдив. От 2012 г. е член на управителния съвет на Дружеството на кардиолозите в България, а от 2018 г. е негов председател.

Доц. Токмакова има редица специализации в чужбина, сред които: специализация в Кардиологичната клиника - Hopital Beaujon, Клиши, Франция, като стипендиант на Европейското дружество по кардиология; едногодишна специализация по кардиология в Brigham and Women's Hospital, Harvard Medical School, Бостън, САЩ, двегодишно обучение по сърдечна недостатъчност в University of Zurich, Цюрих, Швейцария, и др.

Член е на Европейското дружество на кардиолозите (European Society of Cardiology), Американския колеж по кардиология (American College of Cardiology), Асоциацията по сърдечна недостатъчност (Heart Failure Association of ESC), на Съюза на учените в България, на Академичния съвет на МУ - Пловдив, и др.

Ролята на сърдечно-съдовите заболявания като водеща причина за смъртност и мащаб на заболеваемост в България са коментирани многократно. Поради своята медико-социална значимост и в условията на демографска криза тези заболявания трябва да останат позиционирани като стратегически приоритет в здравната политика на страната.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.