🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Предизвикателствата пред регламента за оценка на здравните технологии

Държавите членки подхождат предпазливо към това предложение на Европейската комисия заради твърде многото неясноти и проблемни зони

Предизвикателствата пред регламента за оценка на здравните технологии
Предизвикателствата пред регламента за оценка на здравните технологии
   ©  Shutterstock
   ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Голямата динамика в областта на разработването и внедряването на иновативни лекарствени продукти, насочени към лечение на все повече заболявания, някои от които считани доскоро за нелечими, поставя пред сериозни предизвикателства националните здравни системи. Търсенето на баланс между задоволяване на непосрещнатите до момента медицински нужди и лимитираността на публичните бюджети, предназначени за целите на здравеопазването, изправят държавите членки пред необходимостта да търсят механизми за оценка на потенциалните ползи спрямо вложените разходи за въвеждане на съответните технологии. Именно тук се откроява мястото на Оценката на здравните технологии (ОЗТ), която има своя безспорен принос в процеса на вземането на разумни, информирани и балансирани решения. Някои от държавите - членки на ЕС, имат сериозни традиции в тази област, например Великобритания, Германия, Франция, Швеция и други от тях въвеждат и към момента изисквания за извършването на такава оценка при разглеждане исканията за достъп до реимбурсните системи на иновативни лекарствени продукти. Към момента всяка държава има свои критерии, условия и правила, въз основа на които извършва ОЗТ на национално ниво. Страната ни се нарежда сред държавите, които сравнително отскоро използват този инструмент, като в последните 6 години бяха положени основите и започна изграждането на необходимия експертен и институционален капацитет с оглед извършването на тази дейност.

Едновременно с тези процеси, които протичат на национално ниво в държавите членки, следва да се отбележи, че на равнище ЕС

Сътрудничеството в областта на ОЗТ съществува от 80-те години насам


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар