Щефан Ошман, изпълнителен директор на Merck KGaA, Германия: 5 стъпки за справяне с пандемии

Щефан Ошман, изпълнителен директор на Merck KGaA, Германия: 5 стъпки за справяне с пандемии
Щефан Ошман, изпълнителен директор на Merck KGaA, Германия: 5 стъпки за справяне с пандемии

Светът е изправен пред безпрецедентна пандемия, която ще има широки последствия за всеки един от нас и за обществата, в които живеем. В тази ситуация, "Мерк" прави всичко възможно, за да защити здравето и сигурността на своите служители и техните семейства. Всички ние, 57 000 служители в 66 страни, сме изцяло отдадени на пациентите и изследователите по света, на хората, засегнати от инфекцията и техните близки, както и на лекарите и фармацевтите, които са на първа линия в борбата за преодоляване на пандемията. Чрез предоставяните услуги и продукти, "Мерк" е ангажирана на глобално ниво с борбата за справяне с COVID-19 по много различни начини:

 Ние предоставяме решения на изследователите за откриване и характеризиране на вируси, и за разработването на ваксини и терапии.  Ние гарантираме доставката на лекарствени продукти за пациентите, които се нуждаят от тях, за да поддържаме лекарственото снабдяване, въпреки предизвикателствата на пандемията.

Благодарим Ви, че чететете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

За да видите статията, влезте в профила си или се регистрирайте.

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Светът е изправен пред безпрецедентна пандемия, която ще има широки последствия за всеки един от нас и за обществата, в които живеем. В тази ситуация, "Мерк" прави всичко възможно, за да защити здравето и сигурността на своите служители и техните семейства. Всички ние, 57 000 служители в 66 страни, сме изцяло отдадени на пациентите и изследователите по света, на хората, засегнати от инфекцията и техните близки, както и на лекарите и фармацевтите, които са на първа линия в борбата за преодоляване на пандемията. Чрез предоставяните услуги и продукти, "Мерк" е ангажирана на глобално ниво с борбата за справяне с COVID-19 по много различни начини:

 Ние предоставяме решения на изследователите за откриване и характеризиране на вируси, и за разработването на ваксини и терапии.  Ние гарантираме доставката на лекарствени продукти за пациентите, които се нуждаят от тях, за да поддържаме лекарственото снабдяване, въпреки предизвикателствата на пандемията.  Ние произвеждаме електронни материали, които помагат на хората по света да останат свързани, независимо дали целта е научни изследвания, бизнес или нашия личен живот.  Ние подпомагаме правителствата и здравните системи на местно ниво.  Ние дарихме 2 милиона предпазни маски, включително разходите за поръчка и транспорт на защитните средства, с цел да осигурим едномесечните нужди на повече от 30 000 здравни специалисти.  Ние си сътрудничим с други фармацевтични компании, както и с фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, с цел разработване, производство и осигуряване на ваксини, диагностични тестове и терапии срещу COVID-19.  Ние подпомагаме научноизследователския институтът Jenner към Университета Оксфорд в достигането на началните фази за индустриално производство на потенциална COVID-19 ваксина.  Ние създадохме собствени производствени мощности за дезинфектанти в Дармщадт, Германия, Рио Де Жанейро, Бразилия, Норууд, САЩ и други. В България "Мерк" участва активно в инициативи като член на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България ARPharM. Членуващите в нея компании обединихме усилия в помощ на българската здравна система и българските медицински специалисти в борбата с COVID-19 пандемията. Набираме средства и материали за подпомагане на здравната система. Участваме и в други даритеслки кампании в полза на обществото и с цел овладяване на пандемията. Ние в "Мерк" вярваме, че науката е сила, която носи добро. Ние сме отдадени на човешкия прогрес - сега, повече от всякога. В тези времена на предизвикателства светът може да разчита на нас. В момента светът и неговите лидери са фокусирани върху управление на острата нужда от справяне с кризата, предизвикана от SARS-Cov2. Какво обаче трябва да направим след като кризата бъде овладяна?
Спешно трябва да помислим за следните 5 неща: #1 Като цяло, глобалната общественост не успя да наруши цикъла паника - неглижиране, който характеризира начина на отговор на пандемии. Без съмнение, след кризата със SARS през 2002-2003, беше постигнат значителен напредък по отношение на способностите за отговор на пандемии, като например с научноизследователската дейност, както и процеса на разработване на ваксини. За съжаление, това не е достатъчно. Вече е напълно ясно, че огромните глобални разходи за справяне с пандемията, далеч нахвърлят разходните нужни за успешно предотвратяване на такива глобални пандемии. Едно нещо е ясно - подготвеността за справяне с пандемии е абсолютно задължителна и това се изплаща в бъдеще, не само финансово, а и чрез спасени човешки животи. Няма по-висока цена от тази, която ние всички плащаме в момента, като глобално общество.

#2 Ако искаме да се подготвим сериозно за пандемии, тогава имаме нужда от тясно взаимодействие между властите и компаниите в сектор здравеопазване, научните общности и неправителствените организации. И по-точно, държавният и частният сектор трябва да си сътрудничат, дори още по-задълбочено. Ето защо, подготвеността за справяне с пандемии изисква включващ и устойчив дебат, който да гарантира, че големите рискове, произхождащи от здравните кризи, няма да бъдат колективно неглижирани отново, след всяка такава нова криза.

#3 Отделните страни и регионални съюзи провеждат детайлно планиране за военна отбрана и разбира се, това е правилно. Същите механизми са необходими и по отношение на пандемиите, включително предварителното осигуряване наличието на необходимите ресурси. За да стане ясно - никой не би смятал за приемливо да изпрати войници в битка без амуниции. По същия начин, ние не трябва да допускаме ситуация, в която медицинските и здравните работници да нямат необходимите предпазни средства, когато от тях има най-голяма нужда. Така способността ни за справяне с пандемии трябва да може да разчита на най-добрите системи за анализ на данни, и то в реално време. Високотехнологичните подходи, които отдавна са стандарт в борбата с престъпления и тероризъм, трябва също да бъдат използвани в сферата на здравеопазването - за да защитят всички! #4 Фактът, че настоящата пандемия в момента нанася такива големи щети на глобалното общество, има връзка с политическите и геополитическите промени през последните години. Това, от което имаме нужда повече от всякога, е координиран подход от името на международната общност. В същото време, във времена на едностранни действия, популизъм, намаляващо доверие и спешна нужна от научна експертиза, прилагането на този подход е изключително трудно. Въпреки, че бяха значително отслабени през последните години, многонационални организации са фокус на големи надежди в тези кризисни времена - най-вече Световната Здравна Организация. Тя върши добра работа на глобално ниво, така както и институтът Робърт Кох в Германия. Ние трябва да разширим и насърчим тяхната експертиза. Ето защо, в допълнение към "Отговорността да защитава", трябва да се добави и "Отговорността да предоставя информация", глобално обвързващо задължение за всички свързани институции, за всички членове на ООН да докладват на СЗО за епидемии. И както каза наскоро Карл Билдт, министър-председател на Швеция, "Не може да има повече прикриване на информация".

#5 Кризата, и нашият отговор на нея, ще имат сериозни дългосрочни геополитически и икономически последствия. Светът ще бъде различен след нея, особено от гледна точка на Европа. Вместо непрекъснато съгласуване в близко сътрудничество на общите усилия, страните членки на ЕС взеха собствени мерки на местно ниво без координация или някакво подобие на обща стратегия. И нежеланието да предоставят взаимопомощ в рамките на ЕС, което ние наблюдавахме до скоро, беше не само тревожно, но и ще нанесе поражения върху Европейската идея. Това не поставя в добро положение един ЕС с геополитически амбиции. Като всяка друга криза, и настоящата също предлага и възможности. Дали решително ще се възползваме от тази възможност, за да разрушим цикъла паника - неглижиране? Трябва да създадем стабилна глобална архитектура за подготовка за справяне с пандемии и Европа трябва да бъде един от нейните архитекти. Основите трябва да бъдат положени сега, докато кризата още продължава.

Д-р Ана Цакова, изпълнителен директор на "Мерк България" ЕАД Продуктите на "Мерк" са на българския пазар от дълго време, но първоначално представени от компания посредник. В края на миналата година Мерк България отбеляза своя 10-годишен юбилей от основаването на самостоятелно дъщерно дружество на Мerck KGaA, Германия. С гордост можем да кажем, че за този относително кратък 10-годишен период постигнахме значително развитие на компанията, подобрявайки резултатите си, както като позиция на българския фармацевтичен пазар, така и като корпоративни процеси и развитие на екипа. Компанията ни ежегодно расте с темпове над средните за българския фармацевтичния пазар. Постигането на резултати, инвестирането в развитието на нашите служители и иновациите, които оказват положителна промяна в живота на пациентите, са стълбовете на нашия успех.

We are Merck, a vibrant science and technology company. Науката е в сърцето на всичко, което правим. Тя е движещата сила за нашите открития и технологиите, които създаваме. Всеки ден ние променяме живота на милиони хора към по-добро. Неутолимото ни любопитство и експертният ни подход движат партньорствата ни и дават живот на нови идеи. От усъвършенстването на технологии за редактиране на гени и откриването на уникални терапии за трудно лечими заболявания до разработването на интелигентни устройства - "Мерк" е навсякъде. Вдъхновение за нашия труд е вярата ни, че науката е сила, която твори добро. Ние работим, за да помогнем на хората да живеят по-пълноценно, с повече радост и сигурност. Хората могат да разчитат на нас във всеки етап от жизнения си път - ние помагаме за създаване, подобряване и удължаване на живота. Предоставяме персонализирани терапии за сериозни заболявания. Помагаме на бъдещи родители да осъществят мечтата си за дете. Ние създаваме възможности за научната общност. Нашите инструменти, услуги и дигитална платформа правят научните изследвания по-лесни и по-прецизни, и помагат за по-бързо постигане на пробиви в науката. Нашите решения ускоряват достъпа до здраве, като гарантират точността на изследванията и надеждността на лекарствените продукти. Ние правим света около нас по-светъл. Нашите научни разработки са в основата на технологии, които променят начина, по който възприемаме и показваме информацията. Целим в бъдеще мобилността да стане по-безопасна, домовете и устройствата - по-умни, а технологиите - по-устойчиви. Вярваме, че научните изследвания и отговорното предприемачество са от ключово значение за постигане на технологичен напредък и иновативни научни достижения, които са от полза за всички. Така "Мерк" успява да съхрани своята виталност и бележи успехи от 1668 година досега. И ние ще продължаваме да разширяваме границите на възможното, за да създаваме нови възможности за всеки. Това ни мотивира и вдъхновява. За това работим. Това е нашето бъдеще. Ние сме неутолимо любопитни и отдадени на човешкия напредък!

BG/NPR/0520/0002

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  porsela avatar :-|
  porsela

  Интересно, но .. оправете формáта на текста, трудно се чете..

  Нередност?
Нов коментар