Съдът спря болезнените изследвания за хепатит C

Магистратите постановяват още, че престоят в болница за процедурата, която има извънболнички алтернативи, увеличава риска от заразяване с COVID-19

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

Върховният административен съд (ВАС) спря действието на въведените от здравната каса на 15 август нови изисквания за диагностика на хепатит С, които предполагаха болничен престой и болезнени изследвания, за да могат да получат пациентите лечение. Това стана с мотив, че изискванията могат да доведат до значителни и трудно поправими вреди за пациентите.

До средата на август лечение можеше да бъде назначавано след две кръвни изследвания на цена от 10 лв. След това като основно изследване бе върната стара процедура по болезнена биопсия и престой в болницата по клинична пътека на стойност 1700 лв. пациентското сдружение "ХепАктив" обяви, че ще обжалва в съда тези изисквания като нехуманни и морално остарели. Състав с председател съдия Диана Добрева на 2 септември е спрял действието на новите изисквания на НЗОК до влизането в сила на окончателно съдебно решение. Здравната каса има седемдневен срок да обжалва определението. На първия етап от делото тя не е представила становище в защита на нововъведените изисквания.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал