България е на първо място в ЕС по брой хоспитализации

Сдружение на лекари предлага мерки за намаляването на бройката им

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

България е на първо място по брой лекувани пациенти в болница в ЕС, като лежалите в болнични заведения на 1000 души население превишават с около 50% средния брой в ЕС, съобщават в свой анализ от сдружението "Български лекари за ново здравеопазване". През последните години при 7 млн. души население хоспитализациите са около 2.3 млн. годишно и продължават да нарастват. Анализът допуска, че по-голямата част от тези приеми са излишни, тъй като хроничните заболявания могат да се лекуват ефективно и в доболничната помощ.

Лекарите посочват още, че България е на трето място в ЕС по брой болници за активно лечение. От проучването се разбира, че в страната почти липсват обаче болници за продължително лекуване, долекуване и рехабилитация и за палиативни грижи.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Лекарите, дето са писали тия предложения, сигурно са от Тамбукту или от Кабо Верде.

  Няма български лекар, който да не е пределно наясно, че ударната хоспитализация не се дължи нито на демографската криза, нито на болното население, а има една-единствено причина: изкрънкване на пари! от НЗОК.

  1. Болниците са търговски дружества, предлагащи "здравна услуга", която им се заплаща от НЗОК. Но има НО: касата отпуска лимити за лечение и като свършат - надлимитния прием не го плаща. Лимитите перверзно са изчислени за около половината от възможностите на болниците и приключват в средата на годината. Затова те ударно хоспитализират и в края на годината завеждат дела срещу НЗОК за неплатения т.н. "надлимитен прием", които безотказно печелят и съдът задължава касата да им изплати парите с лихвите. И тя ги плаща;

  2. Има неописуемо голяма разлика между начина, по който работи единствената обществена здравна каса и няколкото здравни каси по допълнително здравно осигуряване(ДЗО).
  ДЗО-то е ситуирано много простичко: на пакети. Срещу определени такси се предлагат определени лимити за здравни услуги. Колкото е по-скъп пакетът, толкова с по-висок лимит и обхват е. Закачката е, че пациентът плаща всичко и събира документи: анамнези, болнични, рецепти, фактури, които след като прегледа, съответната здравна каса му изплаща.

  И няколко несъгласия с изложени от авторката съждения:
  1. Многото БГ болници са количество, но не и качество. Ковид кризата много ясно го показа. Всъщност огромното число огромни общински болници са доведени до състоянието на фелдшерски служби и там няма нужните, за да съществува по документи една болница специалисти, за което МЗ си затваря очите. В Карлово м.г. закриха родилното отделение, в Берковица идват доктори от Монтана за планови операции, в Дулово...
  Я, Десислава, поинтересувайте се, моля, в колко общински болници има инфекциозно отделение. Я напишете и в коя частна болница има инфекциозно отделение, а пулмология?

  2. ОПЛ нямат право да издават направления за образна диагностика, освен за рентген. За платен от касата ЯМР може да издаде направление единствено хабилитиран (доц. или проф) специалист и то, ако не си е изгърмял лимита. Затова обикновено не можете да се доредите за ЯМР, платен от касата;

  3. Доплащането от пациенти за здравни услуги е противозаконно.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход