Бивш служител на Марешки прави лавки за лекарства по селата

Проектът на "Пос Фарма" ще е за 20 млн. лв. със заем от ПИБ. Правителството го подкрепя, макар дистанционният модел да е незаконен засега

Така изглежда автомат за продажба към аптека в Италия
Така изглежда автомат за продажба към аптека в Италия    ©  ShutterStock
Така изглежда автомат за продажба към аптека в Италия
Така изглежда автомат за продажба към аптека в Италия    ©  ShutterStock

След подкрепата за Lafka управляващите от ГЕРБ ще съдействат за създаването и на нов вид "лавки" - този път за лекарства. Министерският съвет гласува вчера да даде финансиране като приоритетен проект на компанията "Пос фарма" за разполагане на вендинг апарати за медикаменти в около 1000 села. Автоматите ще се управляват от кол-център в държавния "София тех парк". Този път зад проекта стои бивш служител на депутатата Веселин Марешки ("Воля"), а миноритарен партньор е свързан с Йордан Цонев от ДПС. Докато вече затворената верига Lafka се свързваше с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Подпомогнатата компания е учредена през миналия юли с капитал от 280 хил. лв. и смята да инвестира 20 млн. лв. в закупуването на сграда и вендинг машини. Средствата ще бъдат от кредит от Първа инвестиционна банка. Проектът се нарича "Виртуален фармацевтичен център за работа с клиенти", а държавата се ангажира с финансова помощ от 357 хил. лв. за обучение и осигуровки на 50-те служители, които ще работят в центъра.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се