Проф. Асена Сербезова: Недостигът на лекарства съществува постоянно при настоящата регулация на фармацевтичния сектор

Председателят на Българския фармацевтичен съюз пред "Капитал Здраве"

Български фармацевтичен съюз
Български фармацевтичен съюз    ©  Български фармацевтичен съюз
Български фармацевтичен съюз
Български фармацевтичен съюз    ©  Български фармацевтичен съюз

Визитка

Проф. Асена Сербезова, дф, е председател на Българския фармацевтичен съюз от февруари тази година. Тя се дипломира от Фармацевтичен факултет, Медицински университет - София, през 1996 г. Магистър по здравен мениджмънт и обществено здраве (Факултет по обществено здраве, МУ - София) и магистър по здравна политика и фармакоикономика (Barcelona School of Management, Univeristat Pompeu Fabra, Барселона, Испания). От 2008 до 2018 г. преподава във Фармацевтичния факултет на МУ - София. През 2018 г. след конкурс е назначена във Факултета по обществено здраве, МУ - София.

Автор и съавтор на повече от 150 публикации в областта на лекарствената политика, управление на качеството в здравеопазването, лекарствена употреба, оценка на здравните технологии и др.

Председател на Комисията по качество на Българския фармацевтичен съюз (2007 - 2010 г.) и заместник-председател на същия за периода 2010 - 2013 г. Член на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти (2013-2014 г.). През периода 07.2014 - 08.2018 г. е изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата към министъра на здравеопазването, член на управителния борд на Европейската агенция по лекарствата, както и член на научния Комитет за оценка на лекарствените продукти за употреба в хуманната медицина (СНМР) към Европейската агенция по лекарствата. Член на Комисията за оценка на здравните технологии (02.2016 - 08.2018 г.).

В момента се случва това, за което вие, СЗО, ЕК и фармацевтичните организации предупреждавахте през пролетта - недостиг на определени лекарствени продукти. Вие получихте обвинение за тази си прогноза, как се развива вашият съдебен казус и какви са механизмите да се преодолее недостигът?


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал