Петър Велков: Системите в страната изнемогват, защото действаме реактивно

Според математика и експерт по управление на кризи е необходим пълен локдаун поне за три седмици, за да бъде прекъснато високото ниво на заболяемост от COVID-19

Петър Велков
Петър Велков    ©  Надежда Чипева
Петър Велков
Петър Велков    ©  Надежда Чипева

Визитка

Петър Велков е математик, преподавател в "Увекинд" и експерт по управление на кризи. Велков активно следи статистиките за COVID-19 в България и други държави, както и последните научни публикации по темата и систематично призовава за по-строги, ясни и научнообосновани мерки за справяне с COVID-19.

"Основният проблем е, че ние управляваме епидемията в страната реактивно. Вместо да управляваме проактивно, превантивно, ние чакаме нещо да се случи и действаме следварително", коментира българския подход към корона кризата учителят по математика и експерт по управление на кризи Петър Велков. Велков, който от началото на кризата в Европа през март следи и утвърдените международно подходи срещу COVID-19, посочва, че България имаше месеци да се подготви и въпреки това абсолютно всички мерки, които се предприемат по време на очакваната втора вълна на вируса през есента, представляват закъснели и половинчати реакции, с които България не може да навакса липсата на превенция и подготовка.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал