Емилио Галиарди, изпълнителен директор на "Servier България": Трябва да инвестираме повече в здравните системи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Емилио Галиарди, изпълнителен директор на "Servier България": Трябва да инвестираме повече в здравните системи

Емилио Галиарди, изпълнителен директор на "Servier България": Трябва да инвестираме повече в здравните системи

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за нейтив пакети.
2594 прочитания

Профил: Емилио ГАЛИАРДИ е изпълнителен директор на "Servier България" от октомври 2019 г. Той има 20 г. международен опит във фармацевтичната индустрия и е заемал редица мениджърски позиции в различни страни в Европа и Латинска Америка. По образование е молекулярен биолог, завършил Университета във Флоренция, Италия; притежава и магистърска степен по финанси. Той споделя своите впечатления от българския фармацевтичен пазар и как Servier като компания се справя с предизвикателствата в бизнеса в контекста на COVID-19 пандемията.

Италианец, който ръководи френска компания в България. Преживяхте ли някакъв културен шок с идването си тук?

- Всъщност произходът ми е от Южна Италия. За тази една година в България открих много прилики по отношение на ценности и традиции. Аз идвам от Матера, която, както и Пловдив, беше европейската столица на културата преди година. Има някаква съдба...

Работили сте в много страни. Колко различна е българската реалност от това, което очаквахте, когато пристигнахте?

- Нямах някакви конкретни очаквания, водеше ме желанието да приема тази професионална промяна, да опозная българската култура, както и пазарните тенденции. България е място, където можеш да постигнеш добър професионално-личен баланс. Социалната среда е приятелска и бих искал да подчертая изключителното ниво на професионализъм, който срещнах тук - както по отношение на качество на работата, така и по отношение на лоялност. За съжаление, пандемичната криза ни ограничава в много дейности и затова не мога да се насладя напълно на това преживяване.

Като мениджър и експерт по молекулярна биология можете ли да обясните защо светът и световната фармацевтична индустрия се оказаха неподготвени за тази атака на COVID-19?

- Това е много сложен въпрос. Самият аз навремето участвах в обучителен курс по управление на пандемична криза, по управление на N1H1. За щастие, този вирус не се предава толкова лесно, колкото COVD-19 и не доведе до глобална пандемия. Факт е, че учените и здравните власти от години са наясно с риска от пандемия. Решенията изискват глобална отдаденост и координация, както и специфични ресурси. Трябва да инвестираме повече в здравните системи, особено в най-бедните региони на света. Трябва да сформираме медицински екипи и да развиваме дигиталните канали за информираност на населението. Ще бъде много трудно да успеем, ако не следваме програма, одобрена и управлявана от властите в световен мащаб.

Как опитът от една пандемия ще промени бъдещето на фармацевтичната индустрия?

- Както в много други бизнес сектори, пандемията ускори промените във фармацевтичната индустрия. Повечето инвестиции в сектора днес се пренасочват към намиране на лечение на този вирус и броят на компаниите, демонстриращи своя ангажимент за производство на ефективни ваксини, е изумителен. Усилията за иновации ще продължат да бъдат важни. Дигиталните подходи, вече внедрени в много компании, ще бъдат част от нашия бизнес модел в бъдеще. Освен това ще трябва да увеличим ангажираността си в лечението на хронични заболявания като диабет или сърдечно-съдова патология - в такава тежка пандемична ситуация виждаме колко крехки са хроничните пациенти.

Факт е, че България е страна със застаряващо и намаляващо население. Това излага ли страната на по-голям риск?

- България е сред лидерите в Европа по отношение на застаряването на населението и страната е изправена пред демографска криза. Тези 2 предизвикателства са изключително взаимосвързани. Първо, застаряващото население ще доведе до повече пациенти, нуждаещи се от здравни грижи. България вече е сред страните с изключително висок процент на сърдечно-съдови заболявания и една от първите в ЕС по честота на инсултите. Нараства честотата и на онкологичните заболявания. Що се отнася до демографските данни, населението намалява по най-лошия начин. През следващите двадесет години България се очаква да загуби 30% от работната си сила. Много лекари и медицински сестри вече са напуснали страната. Този сценарий очевидно прави страната по-уязвима от пандемия като тази, която преживяваме. Необходими са повече инвестиции в здравеопазването, за да се осигурят грижи и задържане или привличане на таланти. Това е един от най-мъдрите ходове, които държавата може да предприеме през следващите години.

Тъй като вашата компания е добре позиционирана в лечението на хроничните заболявания, мислите ли, че имате своята роля в тази криза?

- Както вече споменах, застаряването на населението води до по-голяма честота и тежест на хроничните заболявания. В тази област ние предлагаме широка гама от решения. В лечението на сърдечно-съдовите заболявания сме водеща компания в България, нашата ангажираност в областта на хипертонията е конкретна - с иновативни решения, каквито са и комбинациите от няколко медикамента в една таблетка. Те осигуряват ефективност и подобряват придържането към терапията - нещо изключително важно в страна с висока честота на инсултите, каквато е България. По отношение на диабета имаме дълготрайно партньорство със здравните специалисти и с асоциацията на пациентите. Благодарение на това разработваме проекти, изцяло посветени на пациентите - например обучение на кучета за личен асистент на пациенти с диабет 1. Наскоро няколко такива кучета - асистенти на пациенти с диабет, които усещат и сигнализират за предстоящи хипогликемични кризи, официално получиха своите дипломи и вече служат на своите стопани. Това е само един конкретен пример, който показва нашия ангажимент към българските пациенти и желанието ни да сме полезни в борбата с техните заболявания по много начини.

Servier глобално укрепва имиджа си на лидер и в лечението на онкологичните заболявания, влагайки солидни инвестиции в разработването на такива медикаменти. В този смисъл каква е вашата стратегия в България?

- Servier е независима международна група, управлявана от фондация. Следователно печалбата не се разпределя между акционери, а се реинвестира в научноизследователска и развойна дейност. Тя върви в две направления: по-нататъшно развитие на нашето основно портфолио и инвестиране в онкологията и иновациите. Един такъв пример е много обещаващата UCART-19 клетъчна терапия. Понастоящем в България имаме 3 терапевтични решения за онкологичните пациенти с рак на дебелото черво, неходжкинов лимфом и остра лимфобластна левкемия. Предстои и регистрацията на още един онкологичен медикамент до края на тази година. Отзивите на българските онкологични експерти в това отношение са много позитивни и се надяваме да бъдем полезни на пациентите.

Връщайки се към филиала на Servier в България, компанията има историческо присъствие в страната като една от топ 10 на фармацевтичния пазар. Коя е тайната на вашия успех?

- В България сме от 27 години. Servier открива своя филиал тук още през 1993 г. Вярвам, че нашето успешно развитие се дължи на етичния ни подход и на нашето целенасочено продуктово портфолио със солидни, надеждни и достъпни решения, което е от решаващо значение за региона на Централна и Източна Европа като цяло и в частност за България. Медикаментите ни са насочени към лечението на такива социално значими заболявания като диабет и сърдечно-съдова патология. Но освен това зад решенията ни стои един високообразован и талантлив екип, напълно способен да разговаря равноправно с българския лекар. Всъщност ние продължаваме да инвестираме много в курсове за обучение, за да гарантираме, че човешкият ни капитал остава в челните редици на медицинското познание във всички наши терапевтични области. В допълнение, непрекъснато отделяме значителни ресурси за медицински образователни дейности; каним лидери от световна класа на научни форуми в България, за да споделят те своите идеи с българските лекари. Нашият ангажимент да подкрепяме българските здравни специалисти и пациенти е конкретен, сериозен и устойчив във времето.

Профил: Емилио ГАЛИАРДИ е изпълнителен директор на "Servier България" от октомври 2019 г. Той има 20 г. международен опит във фармацевтичната индустрия и е заемал редица мениджърски позиции в различни страни в Европа и Латинска Америка. По образование е молекулярен биолог, завършил Университета във Флоренция, Италия; притежава и магистърска степен по финанси. Той споделя своите впечатления от българския фармацевтичен пазар и как Servier като компания се справя с предизвикателствата в бизнеса в контекста на COVID-19 пандемията.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.