Мина Енева: Най-големият успех е пациентите с психични страдания да се върнат в обществото
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мина Енева: Най-големият успех е пациентите с психични страдания да се върнат в обществото

Мина Енева

Мина Енева: Най-големият успех е пациентите с психични страдания да се върнат в обществото

Директорът на Защитено жилище "Св. Рафаил" пред "Капитал Здраве"

Десислава Николова
3557 прочитания

Мина Енева

© Капитал


За трета поредна година "Капитал" и биофармацевтичната компания "АбВи" потърсиха иновациите в българската медицина, дигиталното здравеопазване и пациентските организации в своя вече традиционен конкурс.

Журито отново беше изключително затруднено да избере най-добрите примери сред операциите, терапевтичните подходи, преструктурирането на болници и клиники, за да посрещнат предизвикателството COVID-19, сред проектите на пациентските организации.

Резултатите от гласуването бяха изключително близки и така проектите, които се случват за пръв път в България, които спасяват животи и подобряват качеството на живот на пациентите, които са усилие на мултидисциплинарни и мениджърски екипи, почти се изравниха в крайното класиране.

Критериите за оценка на проектите са шест - дали проектът решава конкретен здравен проблем, дали спасява/подобрява ли живота на пациента, използвана ли е иновация, има ли данни за включване на пациенти и отзиви от тях, какво може да бъде научено от проекта и може ли той да бъде повторен.

В основната част на конкурса - проектите на лекарите, тази година не намери място изключителната саможертва на медиците в COVID кризата. За сметка на това класирането показва, че и по времето на пандемията българските лекари не са престанали да откриват нови хоризонти и да бъдат пионери в своята област, като първите две награди са за операции, които са извършени за пръв път в България. За сметка на това пък проектите за дигитално здравеопазване и за дейност на пациентска организация са точно с фокус върху COVID-19 и са били полезни на стотици пациенти в разгара на кризата.

Благодарим на всички участници и разчитаме, че ще имаме възможност да представим на читателите тяхната работа и постижения.

Проект на пациентска организация

Защитено жилище "Св. Рафаил" е създадено по швейцарско-италиански модел. Намира се в уюта и спокойствието на природата край Панчаревското езеро и осигурява място за живеене на пълнолетни хора с психични страдания. В него се провеждат широк спектър от дейности по предварително изготвена програма - включени са спорт, хоби, културни прояви, социални и обучителни занимания, творчески дейности. Програмата се изготвя според индивидуалните потребности и възможностите на потребителите, както и на базата на експертната оценка на екипа.

Целта е в спокойната и уютна атмосфера на брега на Панчаревското езеро всеки от потребителите да намери това, което е ценно за него. За да преоткрият себе си, за да преминат през тежкото изпитание, хората с психични страдания имат нужда от нещо, с което да бъдат ангажирани. Целта на провежданата от специализирания екип работа с потребителите е точно в това - тези хора да възстановяват уменията си, да се чувстват полезни и най-вече - да се реинтегрират пълноценно в обществото.

Екипът на жилището е висококвалифициран и с необходимата експертиза. Специалистите осъществяват професионален контрол на състоянието на потребителите и работят ежедневно с тях за постигане на напредък.

Защитено жилище "Св. Рафаил" е кауза в името на по-доброто качеството на живот на хората с психични страдания, на техните семейства и близки. От фондация "Св. Рафаил" застават зад тази кауза уверени, че психичното здраве в България трябва да бъде припознато като приоритет, а пътят към това минава през структурирането на подходящи услуги, предоставящи 24-часова грижа, професионални рехабилитационни програми, прилагани под вниманието и високопрофесионалните грижи на екип от специалисти.

Визитка

Мина Енева е психолог, ерготерапевт, директор на Защитено жилище "Св. Рафаил" и създател на Център за работа с деца с аутизъм "Тацитус". Жилището осигурява място за живеене и подкрепа за пълнолетни хора с психични страдания и е нова за страната ни възможност за предоставяне на комплексна помощ за тази изключително уязвима група от хора. Мисията на Мина като директор на жилището е да работи за по-доброто качество на живот на хората с психични страдания. Тя е майка на три деца, първото от които е дете с аутизъм. Това е и причината да създаде място, където децата с аутизъм да се чувстват обичани, обгрижвани, да получават индивидуално внимание и обучение. През 2009 г. създава Център за работа с деца с аутизъм "Тацитус".

Вашето защитено жилище отвори врати за пациенти с психични страдания по време на пандемията. Едва ли сте очаквали такъв да бъде стартът на начинанието ви. Какви предизвикателства постави пред вас и екипа ви?

За съжаление живеем в особено време заради пандемичната обстановка. Наистина не очаквахме точно така старта на начинанието ни, но никога не сме се страхували от предизвикателства. Работата ни е кауза и влагаме всички усилия в подкрепа на една от най-уязвимите групи в обществото ни - тази на хората с психични страдания. А те засягат все повече хора и трябва да сме посветени в намирането на съвременни решения и места в грижите за тях. Смятам, че точно такова място е защитено жилище "Св. Рафаил". Екипът ни е висококвалифициран, с необходимата експертиза и бързо се преодоля първоначалното притеснение от ситуацията около пандемията. Работи се с изключително внимание и при спазване на противоепидемичните мерки.

Какви програми прилагате и ползвате ли чужд опит?

Дейностите с потребителите в нашето защитено жилище се извършват по предварително изготвена програма, която е изградена спрямо експертната оценка на екипа ни. Вземат се предвид индивидуалните потребности на нашите потребители, техните интереси, желание и, разбира се, възможностите им. Потребителите ни се включват в социални и обучителни дейности, спортни занимания и различни хобита, индивидуални и творчески занимания, културни дейности и прояви, арт терапия и др. Целта на провежданата от нашия специализиран екип работа е хората при нас да възстановяват уменията си за справяне в ежедневието, да комуникират, да бъдат ангажирани, да се чувстват полезни и да могат да се реинтегрират в обществото. Наскоро се завърнах от Италия, където бях по повод Световния ден на психичното здраве - 10 октомври, и с цел обмяна на опит. Посетих събития, свързани с психичното здраве и защитените жилища за хора с психични разстройства. Запознах се с дългогодишния опит на италианските си колеги и обсъдихме възможностите за съвместна работа, партньорство и провеждане на супервизии с членове на екипа ни.

Какво считате за успех по отношение на вашите потребители?

Когато виждам, че потребителите ни се чувстват добре, че са припознали защитеното жилище като свой дом, а екипа - като свое семейство. Успех е, когато виждаме, че се чувстват спокойни и се включват активно в повече дейности, когато се опитват активно да си изградят среда. Най-големият успех обаче е да се реинтегрират успешно в обществото.

Всеки случай е индивидуален, но какъв период от време е необходим за качествена социална рехабилитация на човек с тревожно или депресивно разстройство?

Трудно е да се каже - наистина при всеки случай е много индивидуално и няма как да се поставят точни срокове.

От какво имат нужда пациентите и техните близки, с които работите?

Пациентите - от защитена, сигурна и предвидима среда, в която се уважава достойнството на човека и се взимат предвид силните и слабите му страни, неговите желания и интереси. Необходима им е атмосфера, напълно лишена от стигма и предразсъдъци, която ги посреща с адекватна и професионална грижа. Много от тези хора имат капацитета и способността да бъдат пълноценна част от нашето общество, просто се нуждаят от подкрепа. За потребителите ни и за техните близки и семейства е много важно доверието в екипа, за да работим в тандем за благото на пациента. Често близките на човек с психични страдания са принудени да вложат цялото си време и усилия в грижа за него, което ги лишава от индивидуалната им реализация и нарушава фамилната динамика. Затова е много важно да се развиват местата за извънболнична грижа за тези хора. Създаването на структурирана сигурна среда с адекватна грижа и навременна помощ е един от вариантите. Колкото повече са възможностите пред тези хора и техните семейства, толкова повече ще се повишава нивото на съпричастност към тях и ще се случи реалната им реинтеграция. Това е и основната ни кауза като фондация "Св. Рафаил" - да подобрим средата и качеството им на живот.

Какви са наблюденията ви като психолог за отражението на кризата върху човешката психика?

Цялостната ситуация и съпровождащата я непредвидимост се отразяват тежко на всички ни. В момент, в който общество е под една или друга форма в изолация, това тежи на всеки от нас. Човекът е социално същество и за него едно от най-важните неща, от които има нужда, е да се социализира.

Като специалист и в областта на аутизма и детската психология какви са оптимистичните и песимистичните ви очаквания за отражението на пандемията върху психиката на децата в "норма" и децата със специални потребности?

Травмите от изолацията при децата ще са сериозни. Песимистичните ми очаквания са, че цялата картина около ситуацията с пандемията ще доведе до тежки несъзнавани травми при децата, ще останат много страхове, с които те няма да могат да се справят и е възможно да дадат отражение в живота им по-нататък. Единственото, което можем да направим ние като възрастни и родители, е да синтезираме информацията, да разговаряме с децата и да им обясним нещата по достъпен начин.

При децата с аутизъм изолацията ще доведе по-скоро до липса на развитие на умения, които са им нужни, за да могат да се интегрират в обществото. Ще се отрази на емоционалното им състояние - като страх, че не разбират правилата, които да следват в тази ситуация, и незнание какво се изисква от тях да направят. Ще ги обърка по отношение на ежедневния им режим и дейностите, с които ежедневно са свикнали, а децата с аутизъм обичат рутината.

Каква е вашата представа за съвременната роля на пациентските организации?

Активни и непримирими в каузите, които следват, и целите, които са си поставили. За нас каузата е психичното здраве в България да бъде припознато като приоритет.

Интервюто взе Десислава Николова

За трета поредна година "Капитал" и биофармацевтичната компания "АбВи" потърсиха иновациите в българската медицина, дигиталното здравеопазване и пациентските организации в своя вече традиционен конкурс.

Журито отново беше изключително затруднено да избере най-добрите примери сред операциите, терапевтичните подходи, преструктурирането на болници и клиники, за да посрещнат предизвикателството COVID-19, сред проектите на пациентските организации.

Резултатите от гласуването бяха изключително близки и така проектите, които се случват за пръв път в България, които спасяват животи и подобряват качеството на живот на пациентите, които са усилие на мултидисциплинарни и мениджърски екипи, почти се изравниха в крайното класиране.

Критериите за оценка на проектите са шест - дали проектът решава конкретен здравен проблем, дали спасява/подобрява ли живота на пациента, използвана ли е иновация, има ли данни за включване на пациенти и отзиви от тях, какво може да бъде научено от проекта и може ли той да бъде повторен.

В основната част на конкурса - проектите на лекарите, тази година не намери място изключителната саможертва на медиците в COVID кризата. За сметка на това класирането показва, че и по времето на пандемията българските лекари не са престанали да откриват нови хоризонти и да бъдат пионери в своята област, като първите две награди са за операции, които са извършени за пръв път в България. За сметка на това пък проектите за дигитално здравеопазване и за дейност на пациентска организация са точно с фокус върху COVID-19 и са били полезни на стотици пациенти в разгара на кризата.

Благодарим на всички участници и разчитаме, че ще имаме възможност да представим на читателите тяхната работа и постижения.

Проект на пациентска организация


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.