Д-р Иван Богданов, дм: Псориазисът засяга до 3.5% от населението
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Д-р Иван Богданов, дм: Псориазисът засяга до 3.5% от населението

Д-р Иван Богданов, дм: Псориазисът засяга до 3.5% от населението

Дерматолог и венеролог в Клиника по дерматология и венерология в "Токуда болница София" пред "Капитал Здраве"

Десислава Николова
5574 прочитания

© Надежда Чипева


Визитка

Д-р Иван Богданов, дм, дерматолог и венеролог. Завършва 1-ви цикъл на медицинско образование в университет "Жозеф Фурие", Гренобъл, Франция, през 2000 г. и медицина в МУ - София, през 2006 г. През 2013 г. придобива научна степен доктор по медицина в МУ - София, с дисертация на тема "Комбиниран климатолечебен метод в терапията на псориазис". Специализира в Университетска болница "Сейнт Луи" - Париж, Франция, и в London Clinic, Великобритания, от 2010 г. е част от екипа на Клиниката по дерматология и венерология в "Токуда болница София".

Председател на фондация "Псориазис", автор на редица научни статии и публикации, съавтор и редактор на книги. Член на Европейското дружество по дерматология и венерология, член на управителния съвет на Българското дерматологично дружество. Член е на комисията по комуникации на ЕАДВ, както и на редакционния съвет на списание Дерматология и Венерология.

Болните с псориазис са сред най-нещастните хора от всички кожно болни. Какво е обяснението за това?

Аз не бих употребил точно тази дума... Някои от пациентите с псориазис може би са, но има и много други, които не позволяват заболяването да доминира над усещането им за щастие и пълноценност. Това, което със сигурност може да се каже, е фактът, че при пациентите с псориазис качеството на живот е сравнимо с това на други хронични заболявания като депресия, инфаркт на миокарда, хипертония, стенокардия, застойна сърдечна недостатъчност, диабет тип 2 или дори някои онкологични заболявания като рак на гърдата. В тесния смисъл на медицинската терминология "качество на живот" е "степента, в която даден индивид може да се радва на важните възможности, които неговият/нейният живот предлага". Донякъде все пак може да се направи аналогия и с дефиницията за щастие, но както и при други заболявания и при псориазиса има спектър на тежестта на болестта. Има леки и едва забележими форми, има и такива, които буквално водят до инвалидизация. Факторите, които оказват най-сериозно влияние върху качеството на живот на тези пациенти, независимо от тежестта на заболяването, са невъзможността за окончателното му излекуване и неразбирането и стигматизацията от страна на околните.

Как се възприемат хората с псориазис в нашето общество?

Въпреки че псориазисът съвсем не е рядко заболяване (в световен мащаб засяга между 1.5 и 3.5 от населението), за съжаление за него се говори малко както от пациентите, така и от лекарите, извън специализираните медицински форуми. Ниската здравна култура и непознаването на същността и етиологията на заболяването са причина за страх от "заразяване" или чувство на погнуса в останалите хора. Заболяването е считано за форма на проказата чак до средата на XIX век и макар незаразният характер на псориазиса да е отдавна известен, псориатичната плака подобно на "Алената буква" на срама от романа на Натаниел Хоторн може да бъде причина за стигматизация. Този дискредитиращ признак, водещ до дискриминация и отчуждаване, е причина за поява на усещане за вина, срам и очакване на отхвърляне. Стресът от тези усещания е причина за обостряне на заболяването, депресивни състояния и силно влошено качество на живот. Усещането за стигматизация се открива у по-голямата част от пациентите с псориазис, като за най-травмиращ фактор те определят вторачването от страна на околните.

Кои са най-честите заблуди, свързани с псориазиса, които ви се налага да изяснявате като специалист?

Много са и за съжаление са широко разпространени. Най-често задаваният въпрос е дали заболяването е заразно. Тъй като основна част от работата на фондация "Псориазис", както и на колегите от Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения е да развенчават такива заблуди, искам още веднъж да използвам възможността чрез вас отново категорично да заявя, че псориазисът не е заразно заболяване. Нито пък е полово предавана болест, защото ми се случвало да чувам и такива неща. Заболяването не се причинява от ниска или недостатъчна хигиена. Заболяването не е наказание свише за някакви прегрешения. Някои от най-прекрасните, слънчеви и позитивни хора, които познавам имат псориазис. Колкото и да не ми се иска, често се налага да обяснявам и че псориазисът е лечимо, но неизлечимо заболяване. В непримиримото търсене на перфектното лекарство често пациентите попадат на шарлатани, които им обещават окончателно излекуване от заболяването. За съжаление въпреки огромния напредък в лечението от последните години към този момент това не е възможно.

Има ли данни колко пациенти в България страдат от това заболяване и как протича тяхното лечение?

Събирането на подобна информация е изключително трудно начинание поради факта, че повечето пациенти с леки форми на заболяването не търсят лекарска помощ. Предполага се, че честотата му е около средната за Европа - между 1,5 и 2% от населението. Много по-интересен е въпросът за тяхното лечение. Псориазисът е заболяване, което често се асоциира с други болести като артериалната хипертония, диабета, затлъстяването, хиперлипидемията, атеросклерозата, чернодробната стеатоза, някои възпалителни заболявания на червата като болест на Крон и хроничен улцерозен колит, депресия и, разбира се, псориатичен артрит, който се среща при около 30% от пациентите с псориазис. Всяко от тези заболявания е от значение за протичането на псориазиса и е фактор при избора на оптимално лечение. Всяко от тези заболявания също налага прием на различни медикаменти, които отново имат огромно значение за протичането и избора на лечение на псориазиса. Други фактори, с които трябва да се съобразяваме, когато лекуваме нашите пациенти, са пол, възраст, различни социални и икономически показатели, психическо състояние, мотивация и склонност за придържане към лечението. Някои от тези фактори са специфични за всяка отделна държава и нейното население, което налага събиране на статистическа информация, но основата на която да бъдат направени съответните препоръки и ръководства за лечение. В повечето държави за тази цел се използват специални регистри, които държавата финансира и които са безценен източник на такава информация. Ние разработваме електронен вариант на такъв регистър от няколко години, следвайки най-новите европейски тенденции. Успяхме да проведем и пилотно проучване, което ни даде много ценна информация, но ни помогна и да видим някои от недостатъците на системата и да вземем мерки за тяхната корекция. Надявам се с помощта на фондация "Псориазис", а защо не и на държавата, скоро да успеем да въведем в практиката един функциониращ вариант на регистъра.

Каква е ролята на пациентските организации и съвместните активности между лекари и пациенти?

Моят учител проф. Николай Цанков често казва, че за да се победи болестта, срещу нея трябва да се изправят лекар и пациент в здрав съюз. Нито един от двамата не може да се справи сам в тази битка. Фондация "Псориазис" бе създадена през 2004 г. точно с тази цел и в нейния управителен съвет има както лекари, така и пациенти. Разбира се, тя няма функцията на пациентска организация, а по-скоро играе ролята на медиатор между лекари и пациенти. Има своята просветителска и организационна роля. Пример за това е книгата "Всичко за псориазиса", която фондацията преиздаде в разширен формат през октомври тази година. Зад гърба си имаме много други книги и образователни материали, кампании, конференции, медийни изяви. Фондацията работи в много тясно сътрудничество с пациентската организация (Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения), като участваме с експертни становища в техни активности, свързани със защита на правата на пациентите с псориазис. Благодарение на това близко сътрудничество спечелихме няколко сериозни битки, с което се надявам да сме направили живота на пациентите с псориазис малко по-лек.

Имат ли пациентите с псориазис някакви специфични нужди?

На първо място според мен стои нуждата от разбиране. Ако повече хора познават заболяването и това, през което преминават хората, страдащи от него, всички останали наши битки биха били много по-леки. Искам повече хора да могат да проумеят, че това не е просто някакво незначително кожно заболяване. Псориазисът е единственото признато за социално значимо дерматологично заболяване в България. Това означава, че отпечатъкът му върху обществото е съществен. Сравнително голямата му честота, влиянието му върху качеството на живот и работоспособността на пациентите го превръща в един проблем с огромни мащаби както в социално, така и във финансово отношение. Една от основните ни задачи е да направим всичко възможно нашите пациенти да получават възможно най-доброто лечение, на което отдавна се радват гражданите на повечето европейски държави. В последните години държавата пое лечението с някои модерни, високоефективни, но и доста скъпи медикаменти за най-тежките форми на заболяването. Критериите за започване на такова лечение са доста по-сурови от тези в останалите държави от ЕС. Голяма част от усилията ни в момента са насочени в посока на изправяне на тази несправедливост.

Друга основна нужда, която се опитваме да задоволим, е нуждата от информация. Опитали сме се да предоставим в достъпен за пациентите и техните близки език цялата информация, от която те имат нужда, за да могат да водят пълноценен живот с това заболяване.

Тази информация те могат да намерят на интернет страницата на фондация "Псориазис", както и в книгата "Всичко за псориазиса", която се разпространява напълно безплатно.

Визитка

Д-р Иван Богданов, дм, дерматолог и венеролог. Завършва 1-ви цикъл на медицинско образование в университет "Жозеф Фурие", Гренобъл, Франция, през 2000 г. и медицина в МУ - София, през 2006 г. През 2013 г. придобива научна степен доктор по медицина в МУ - София, с дисертация на тема "Комбиниран климатолечебен метод в терапията на псориазис". Специализира в Университетска болница "Сейнт Луи" - Париж, Франция, и в London Clinic, Великобритания, от 2010 г. е част от екипа на Клиниката по дерматология и венерология в "Токуда болница София".

Председател на фондация "Псориазис", автор на редица научни статии и публикации, съавтор и редактор на книги. Член на Европейското дружество по дерматология и венерология, член на управителния съвет на Българското дерматологично дружество. Член е на комисията по комуникации на ЕАДВ, както и на редакционния съвет на списание Дерматология и Венерология.

Болните с псориазис са сред най-нещастните хора от всички кожно болни. Какво е обяснението за това?


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.