🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бюджет по време на криза

По време на пандемията големите пробойни в здравната система започнаха да личат повече

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Визитка

Аркади Шарков е макроикономист от ЕКИП с опит в здравните политики за публичния и частния сектор. Знанията му са в областта на здравната икономика, устойчивото развитие и данъчната политика. Той е магистър по публични политики от Университета в Маастрихт и Университета на ООН. Към момента е докторант в СУ "Св. Климент Охридски". Работил е по проекти, свързани с лекарствената политика и оптимизиране на публичните разходи в областта на здравеопазването, както и устойчивото развитие на индустрията в България. Член е на Консултативния съвет към Българския лекарски съюз.

Свиването на икономиките като последствие от пандемията от COVID-19 поставя много от здравните бюджети на държавите под напрежение. За България това означава около 100 млн. дефицит от здравноосигурителни вноски на работещите, както и предвидено повишение с 15% на здравно неосигурените лица в края на 2020 г. Опитът на страната от предишни кризи е, че здравният бюджет е сравнително защитен от "орязване" с оглед на това, че здравето на населението трябва да се поддържа независимо от икономическата обстановка, но е много вероятно преките и косвените ефекти от вируса да доведат до покачване на здравните нужди на населението. Специално в случая на България, която на хартия спада към държавите с горен среден доход, но на практика е по-скоро към средния - здравните разходи ще се окажат по-голям казус в идните години на рецесия.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  fpd1488699386518396 avatar :-|
  Ivan Mitev
  • - 2

  Полезна е истината, че недостатъчното полезно емитиране на лева е съществената причина за проблеми при българското обществено здравеопазване.
  При запазване на недостатъчното полезно емитиране на пари се създават допълнителни проблеми при общественото здравеопазване, т. е. е невъзможно устойчиво обществено здравеопазване.
  Днес хората са със съдби на жертви и нарастващи щети.
  Днес има лица със заблуда, че няма да са поразени от недостатъчното полезно емитиране на парите.
  За устойчив просперитет на Република България с благодатно обществено здравеопазване е необходимо подобрено емитиране на лева.

  Все още обществеността коментира последиците в общественото здравеопазване, а е мълчалива за запазването на съществената причина (недостатъчното полезно емитиране на пари).

  Нередност?
Нов коментар