Защо сагата с ваксините, буса за кренвирши и хладилника ЗИЛ не е смешна

Здравните институции напълно се провалиха в осигуряването на законна верига за транспорт и съхранение на ваксините срещу COVID-19

Спомняте ли си скандала около държавната фирма "БулБио", за която в края на 2015 г. се разбра, че е произвеждала ваксини, без да има право на това, и е фалшифицирала не само собствената си документация, но и сертификати на Изпълнителната агенция по лекарствата, за да може да изнесе в срок пратки за Турция? Същата тази фирма, която е под крилото на здравното министерство, направи сега държавата за смях с транспорта на ваксините срещу COVID-19 с микробус за кренвирши.

Смехът по принцип е хубаво нещо, но не и когато държавата очаква да спечели доверие за процеса на ваксинация. Дори държавата документално да оборудва с всичко микробуса на частната компания "Белла" и да излезе, че той смело отговаря на всички европейски изисквания за транспорт на лекарства, то с поставените за съхранение ваксини в съветския хладилник ЗИЛ на преклонната възраст от 40 години в РЗИ - Пловдив, държавното дружество и здравните власти дадоха знак, че в България законите и наредбите за лекарствата може и да не се спазват.

Кой избра "Леки"?

Според закона лекарствените продукти в хуманната медицина, каквито са и ваксините, могат да се внасят и транспортират само от търговци на едро с лекарствени продукти, които трябва да изпълнят редица законови изисквания - като осигуряване на подходящи помещения, оборудване и съоръжения и подходящи транспортни средства, осигуряващи правилното съхранение, разпространение и транспортиране на лекарствените продукти, в съответствие с изискванията на добрата дистрибуторска практика. Търговците се вписват в специален регистър в агенцията по лекарствата (ИАЛ) и непрекъснато са обект на проверки дали спазват тези изисквания. Причината е проста - всички по веригата на лекарствоснабдяването трябва да осигурят качество и безопасност на лекарствата.

"БулБио" беше само производител на над 600 продукта до 13 март тази година, когато държавата започна да купува през него лекарства и консумативи срещу COVID-19. За да се стигне до микробуса за кренвирши, значи държавното дружество не е разполагало със специализиран хладилен автомобил, което поставя под въпрос как точно транспортира собствената си продукция и какво пише в разрешителното му за търговец.

На сайта на дружеството няма обява, че "БулБио" търси безвъзмезден превоз с лицензиран хладилен автомобил за термолабилни лекарства за предстоящата пратка с ваксините. Логично е да се предположи, че е преговарял с останалите търговци на едро с лекарства. В България те са 200 на брой и поне най-големите от тях разполагат с множество хладилни камиони, регистрирани в РЗИ специално за превоз на лекарства, които изискват съхранение при определена температура. Отделно от това, на пазара има и две международни транспортни фирми, регистрирани за превоз на термолабилни лекарства. Към момента няма данни дали им е искана помощ.

На сайта на "Белла" е описано, че производителят на храни е предоставил автомобил в отговор на искане на държавната фирма. Как обаче "БулБио" е избрала да се обърне точно към "Белла" все още е въпрос без отговор. Интересно е дали Държавният резерв например няма три хладилни буса, с които да извърши доставките?

Може ли с бус за кренвирши?

За да бъде законен превозът на ваксините с бус за кренвирши, независимо че става въпрос за дарение от страна на "Белла", държавната фирма трябва да има изричен писмен договор с производителя на храни.

Не само това. Тъй като "БулБио" е сертифицирана по ISO и става въпрос за транспорт на ваксини, чувствителни към температурите, според наредбата за добра дистрибуторска практика, "БулБио" трябва да е направила предварителна проверка на подизпълнителя си, която да удостовери, че той отговаря на изискванията за транспорт на лекарства. Нужни са писмени стандартни оперативни процедури за доставката и транспорта на ваксините, така че да не се допусне повреда или загуба, да се осигурят съответните температура, влажност, светлина, обезопасени транспортни средства, за да предотврати нарушение на стабилността, целостта на опаковката и евентуално замърсяване на партидата при произшествие.

Отделно от това "БулБио" трябва да подаде предварително заявление за регистрация на хладилния бус в РЗИ.

Всичко това - за да се гарантира безопасността и целостта на ваксините. Възможно е "БулБио" да е подготвила или да подготви набързо всички тези документи, включително и разрешителните, но липсата на предварителни разяснения от страна на държавата създава поле за спекулации и съмнения.

Всичко това трябва да се проверява стриктно от Изпълнителната агенция по лекарствата, която редовно глобява складове и аптеки за най-малки отклонения в начина на съхранение на лекарствата. В случая с ваксините, изпълнителният директор на ИАЛ се видя в кадър как помага за бутането на количката с партидите и явно не вижда никакъв проблем и собствено задължение да провери какво се случва и да наложи глоби.

Според европейските регламенти и лекарствения закон производителят носи отговорност за това продуктът му да не се компрометира, докато пристигне до пациента. "Капитал" отправи своите въпроси до Pfizer докъде се простира отговорността им при доставката на ваксини. ЕК съобщи, че компанията отговаря за доставката до съответните държави. След това се предполага, че като европейска страна България ще осигури до край веригата за доставка до пациентите.

Може ли в хладилник ЗИЛ?

За разлика от буса за кренвирши, където все пак може стандартите да са спазени, при 40-годишния хладилник в Пловдив краткият отговор е - не, не може да се ползва такава техника за такива цели и да се очаква обществото да има доверие в системата. Излъчените телевизионни кадри от цял свят показаха начина на съхранение на ваксините - в специални хладилници, които да следят непрекъснато температурата и условията на съхранение.

Съветският хладилник в РЗИ - Пловдив, няма монтирани никакви уреди за следене на температурата и условията са толкова архаични, че дори премиерът Бойко Борисов се притесни в кадър на живото си излъчване във Facebook, че поиска хладилникът бързо да се затвори.

Тази ситуация е още по-нелепа, след като от седмици се знае, че в Пловдив ще пристигнат ваксини, които трябва да се съхраняват в хладилник, и очевидно никой не се е подготвил за това.

Изгубеното време

Още от ноември държавата се подготвя за посрещането на ваксините срещу COVID-19, като включително образува и специален щаб за целта. За това време обаче държавната фирма "БулБио" не е успяла да се снабди с хладилен бус, а РЗИ-тата - с професионален хладилник за съхранение на ваксините. Което най-малкото означава, че и ваксините от задължителния имунизационен календар се съхраняват по съвсем същия ненадежден начин, а вероятно се транспортират до лекарите в хладилни чанти, в които също няма мониторинг на температурата..

Така, ако някой все пак се разболее след ваксината, може спокойно да съди държавата за това, че не е осигурила условия за правилното съхранение на ваксината.

В случая обаче ще попадне в омагьосан кръг при търсенето на доказателства. И РЗИ, и "БулБио", и Изпълнителната агенция по лекарствата са структури на здравното министерство, в чиито възможности е да издадат всички необходими документи и да не признаят, че нещо не е наред. Вероятно и дълго време ще обясняват как всичко с буса за кренвирши е прекрасно и законно, и единственият проблем е, че е брандиран. Както и с хладилниците.

Това, разбира се, няма как да увеличи доверието на хората, че всичко с ваксините се случва по закон и според правилата и че качеството им е непокътнато. Както и трудно ще даде спокойствие на който и да е производител, че държавата може да осигури напълно качествена и законна среда за продажба на продуктите му, а не да го компрометира по най-примитивния начин.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


33 коментара
 • 1
  katia_1 avatar :-|
  Rational

  Това, че живеем в цирк не е от вчера, а от поне 10 години. И да, наистина не е смешно много отдавна. Притеснително е, че за една част от обществото подобна некомпетентност, погазване на закони и наглост е нормално.

 • 2
  nikolaysabev avatar :-|
  nikolaysabev

  От всякъде мирише. Ще ми се Меркел да наеме фирмите на ГЕРБ за пътни строителство, телевизия и препарати. Само за две години да “оръшкат” из немско.

 • 3
  bbu1609066520698117 avatar :-|
  Ivan Ivanov

  Производителят на ваксините казва да се съхраняват при -80, в противен случай ще има неясни последствия с потенциален лош резултат.
  Във бус за салами на +4 ????
  Какво да коментираме още ??

 • 4
  oki1978 avatar :-|
  Oktay Hasanov

  Има още едно нещо притеснително последният етап от подготовката на ваксината на Пфайзер и Бионтех,е смесването на двете субстанции при асептични условия.За да не попадна замърсяване в последният етап.Което може да доведе до странични реакции.Едва ли е взета и проба за стерилност от цялата партида Трябва да се изчакат 48 за микробиологичният анализ.Изключително много време е загубено за Подготовка на РЗИ по мащабното ваксинация на Територията на Република България .Да се надяваме че все още има време да се навакса пропуснатото.Маги

 • nogica

  Тъжно е когато калинките на държавни служби не ги интерисува нищо. До Пловдив има завод за хладилници на една немска фирма,ако директорът на РЗИ беше се обадил щяха да им подарят един. За булбио е ясно само калинки на заплата

 • 6
  tht avatar :-|
  ТНТ

  До коментар [#3] от "Ivan Ivanov":

  Както всеки обикновен манипулатор казваш само част от истината, а тя е, че производителят "Пфайзер" изисква температура -80 градуса по Целзий при ДЪЛГОСРОЧНО съхранение. Преди непосредствена употреба ваксината може да се съхранява ДО ПЕТ ДНИ при температури до +4 градуса по Целзий, което е съвсем по силите на всеки битов хладилник, включително и на 40-годишен ЗИЛ /ама каква реклама на марката само, а?!/, МРАЗ с хладилен агент амоняк на същата възраст или пък със супермодерен микропроцесорно-контролиран хладилник за дома. Освен това преди самото инжектиране в човешкото тяло субстанцията, както и при всяка друга инжекция, трябва да е загрята до СТАЙНА температура. Всичко друго е чесане на езици, генериране на интернрт-трафик и е от лукаваго...

 • 7
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Най-нелепото обяснение в цялото това безобразие беше, че храдилникът Зил се заключвал. Толкова ли не можеше да се намери едно помещение за хладилник - не за камион!, което де се заключва?

 • 8
  cepcem avatar :-?
  cepcem

  А какво се случва с хладилника ЗИЛ, ако спре тока? Няма датчик, който да записва температурата. А ако самият хладилник дефектира вечерта и чак на сутринта се разбере, дали ще обявят, че са съсипали ваксините или тайничко ще ги употребят?

 • 9
  efe1609081397698158 avatar :-|
  Atanas Trendafilov

  Много добре написана статия. Искам само да добавя, че -80С се осигуряват по време не транспорт със сух лед който според наредба на МС е опасен товар. Буса има ли АДР сертификат за трасщнспорт на опасни товари? Шофьора има ли обучение и сертификат според изискванията на АДР? Какъв сигнал дава държавата потъпквайки собствените си правила. Нямам думи.

 • 10
  progressiv avatar :-|
  Вяра

  ГЕРБ в цялата си мощна некомпетентност, опростяване и профанизация . Както казва народа-видяла жабата, че подковават вола и тя вдигнала крак.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход