Европейската комисия отделя 4 млрд. евро за борба с рака

Планът на Брюксел срещу рака включва инвестиции в иновации и лечение, но и опит да се намалят неравенствата в борбата с рака между държавите-членки

Европейската комисия представи плана си за действие за "победа над рака", който предвижда между 2021-2025 г. да бъдат инвестирани 4 млрд. евро в наднационални и национални мерки за справяне с рака. От ЕК посочват, че само за 2020 г. в съюза с рак са диагностицирани 2.7 млн. души. Комисията предвижда, че икономическата цена на болестта за ЕС може да достигне до 100 млрд. евро годишно до 2035 г., ако не се вземат централни мерки.

Планът на ЕС за справяне с болестта е амбициозен и се фокусира не само върху диагностика и лечение, а и върху превенция, иновации и нови технологии, дигитализация и намаляване на неравенствата в лечението между различните държави-членки. От комисията не крият и намеренията си чрез регулаторни инструменти да се опитат да наложат още ограничения на тютюневата индустрия в ЕС, които ще засягат и новите тютюневи продукти - електронните цигари и бездимните продукти.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове