Скрининг за прееклампсия с 12 000 преминали пациенти
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Скрининг за прееклампсия с 12 000 преминали пациенти

Скрининг за прееклампсия с 12 000 преминали пациенти

След него 98% от ражданията протичат без усложнения

Десислава Николова
2246 прочитания

Екип на проекта

Д-р Мария Янкова - специалист по майчино-фетална медицина, д-р Виолета Стратиева - специалист по майчино-фетална медицина, д-р Анна Богданова - специалист по майчино-фетална медицина

Прееклампсията е основна причина за майчина и перинатална смъртност, като годишно в световен мащаб се описват повече от 50 000 смъртни случая на майки в резултат на този мултисистемен синдром. Той се развива през втората половина на бременността и се характеризира с хипертония и протеинурия или при липса на протеинурия - с дисфункция на майчините органи. Прееклампсията е свързана с намалено кръвоснабдяване на плацентата с последващо увреждане на растежа на плода, оксигенация и повишен риск от мъртво раждане. Освен това при голям процент от жените с прееклампсия се налага преждевременно раждане и бебетата са изложени на допълнителни рискове, произтичащи от недоносеност. Те включват неонатална смърт, мозъчен кръвоизлив, гърчове, затруднено дишане и хранене, жълтеница, ретинопатия и продължителна хоспитализация и инвалидизация. Прееклампсията се развива в от 2 до 8% от бременностите. В една трета от случаите състоянието води до раждане преди 37 гестационна седмица (преждевременна или ранна прееклампсия), а при две трети раждането се случва след 37 седмица (късна или прееклампсия на термин).

Рутинен скрининг

Екипът на клиниката въвежда рутинно в практиката на центъра за фетална медицина скрининг за прееклампсия на всички бъдещи майки, които посещават женската консултация или са насочени за високоспециализирани скринингови изследвания, фетална морфология и фетална ехокардиография. Скринирането е поетапно и включва специализирани изследвания и проследяване на специфичните рискови фактори и индикатори в 11 - 13, 20 - 24, 32 и 36 гестационна седмица.

Комбинираният скрининг от майчините фактори МАР, UTPI, PLGF, РAРP-A и sFLT-1 прогнозират всички случаи на ранна прееклампсия, а от факторите МАР, PLGF и sFLT-1 - около 85% от късната прееклампсия след 37-ата седмица. През последните 5 години през такъв скрининг са преминали близо 12 хиляди жени, като установените плацентарни усложнения са около 10%. Благодарение на скрининга и предприетите терапевтични действия и проследяване на случаите ражданията без усложнения при хипертонични и плацентарни нарушения, включително и прееклампсия, достигат 98%.

Самият скрининг е разработен от Fetal Medicine Foundation London - водещата школа в света, която развива и иновира майчино-феталната медицина. Подходът се основава на теоремата на Bayes, съчетаваща априорния риск от майчините характеристики и медицинската история с резултатите от различни комбинации от биофизични и биохимични измервания, направени по различно време през бременността.

Предотвратяване на усложненията

Променливите от майчините характеристика и медицинската и акушерска история, която увеличава риска от прееклампсия, включва напредване на възрастта на майката, увеличаване на теглото, медицинска история за хронична хипертония, захарен диабет и системен лупус еритематозус или антифосфолипиден синдром, зачеване инвитро и фамилна история или лична история за прееклампсия. Според екипа на "Оскар клиник" иновацията и добрата практика в случая се състоят във въвеждането на напълно нов за страната ни специфичен скрининг за едно от най-опасните усложнения на бременността, което поставя в голям риск живота и здравето както на майката, така и на рожбата й.

Откриването на риск за прееклампсия дава възможност на проследяващия акушер-гинеколог или специалист по пренатална медицина възможност да провежда навременно и адекватно лечение, което да постави риска от прееклампсия под контрол при последващото наблюдение на бременността, включително времето и съдържанието на следващите посещения и определянето на подходящо време и място за раждане.

"Екипът ни от специалисти по фетална медицина за пръв път у нас въведе скрининга за прееклампсия в България и е носител на най-големия опит в страната за установяването на риска от това изключително сериозно състояние. В "Оскар клиник" този скрининг е въведен рутинно от 2013 г. и през него преминават всички бременни жени, които преминават специализираната ни женска консултация или ни посещават за високоспециализирани изследвания", казват от клиниката.

Д-р Мария Янкова, мд, управител на "Оскар клиник", председател на Асоциацията по майчино-фетална медицина:

Философията ни е да приложим ранно лечение

Визитка

Д-р Мария Янкова е акушер-гинеколог, консултант по фетална медицина, управител на "Оскар клиник" и председател на управителния съвет на Асоциацията по майчино-фетална медицина. Завършила е медицина в София през 2000 г., а през 2006 г. придобива специалност по акушерство и гинекология. Има магистратура по здравен мениджмънт и е защитила докторантура с тема "Управление на рисковете по време на бременност". Ученик е на проф. Кипрос Николаидес - ръководител на водещата в световен план Фондация по фетална медицина към King's College Hospital в Лондон, където е специализирала и сертифицирана в областта на пренаталната диагностика, 1-ви триместър скрининг на бременността, фетална ехокардиография, инвазивната диагностика и др. Извършва специализирана фетална диагностика в МЦ "Св. Петка" и създава съвместно с д-р Стратиева през 2010 г. O.S.C.A.R. Clinic - One step clinic of assessment of risks. Това е първата за страната специализирана клиника за намиране и профилактика на най-честите усложнения на бременността. От 2011 г. е асистент в катедра АГ към Медицинския факултет на Софийския университет в Университетска болница "Лозенец". На Третите годишни награди за иновации и добри практики в здравния сектор на "Капитал" и "АбВи" печели трето място с данни за въведения за пръв път рутинно у нас скрининг за прееклампсия, през който са преминали 12 хиляди бременни жени за 5 години.

Д-р Янкова, какво представлява и защо е важно да бъде установен навреме рискът за бременната и плода й?

Мисията ни като специалисти по фетална медицина е обезпечаването на достъпа до качествено проследяване на бременността, акцент в което са определянето и контролът на индивидуалните рискове в пълен обем. Въвеждането на скринингови програми за превенция е част от каузата ни да предотвратяваме животозастрашаващи състояния за майката и плода, едно от които е прееклампсията. Преди повече от 10 години си поставихме за цел всяка бременна жена да има достъп до скрининг за хромозомни заболявания през първия триместър. Горди сме, че успяхме и той вече е златен стандарт - прилага се в повечето специализирани клиники и можем да считаме, че бременните жени от цялата страна имат достъп до нето. Сега целта ни е да постигнем същото със скрининга за прееклампсия, за да се превърне в част от стратегията за намаляване на хипертичните усложнения и тези, свързани с преждевременно раждане в страната. Причината в "Оскар клиник" да работим така посветено в тази посока е, че прееклампсията е основна причина за майчина и перинатална смъртност. Описват се повече от 50 000 смъртни случая на майки годишно в световен мащаб поради прееклампсия. Състоянието е свързано с намалено кръвоснабдяване на плацентата с последващо забавяне на растежа на плода, оксигенация и повишен риск от мъртво раждане. Освен това голям процент от жените с прееклампсия раждат преждевременно поради индикации за майката и/или плода и новородените са изложени на допълнителни рискове, които произтичат от недоносеността им. Като честота прееклампсията се развива при 2-8% от всички бременностти.

Благодарение на скрининга успявате ли да промените хода на бременността при вашите пациентки?

Категорично да. Част от успеха на нашата работа изисква определяне на правилното време и място на раждане. Критично важно е родоразрешението да се осъществи в родилни центрове с високоспециализирана акушеро-гинекологична помощ и трето ниво на отделенията по неонатология. Философия на превантивната медицина и подход в "Оскар клиник" е да осигурим пълната информация за потенциалните рискове, за да можем да наложим ефективен контрол върху тях, да отложим развитието на болестните процеси или да приложим ранно лечение, ако е възможно. В този смисъл в момента, в който се установява предиспозиция за развитие на прееклампсия, клиничната изява все още не е започнала, или с други думи, тя все още не е проявила алармиращите симптоми за високо кръвно на майката и изоставане в растежа на плода. Това е и времето за реакция и превантивни мерки. Чрез скрининга ние, специалистите, печелим време в името на живота. Време, в което да опазим здравето на майката, да подсигурим оптимални условия за развитие на фетуса и да доведем раждането максимално близо до термин.

2020 г. постави лечебните заведения и специалистите в безпрецедентна здравна криза. В същото време родилната помощ не би могла да се постави в режим на пауза - как се отрази пандемията на вашата работа?

Работата ни като специалисти и преди пандемията от COVID-19 беше строго подчинена на спазване на хигиена и прецизност в името на безопасността на пациентките и екипа ни. Предприехме предписаните и добре познати мерки - стриктна дезинфекция, недопускане на струпване на пациенти и предотвратяване на излишното чакане. Успоредно с това беше изключително важно да поддържаме добра комуникация с пациентките си, за да отговорим навременно на техните притеснения и въпроси, произтичащи от пандемията. Разбира се, имахме заболели от коронавирусна инфекция пациентки и следяхме внимателно състоянието им. Радостното е, че вирусът не дава отклонения в развитието на плода и не се предава от майката на новороденото.

Екип на проекта

Д-р Мария Янкова - специалист по майчино-фетална медицина, д-р Виолета Стратиева - специалист по майчино-фетална медицина, д-р Анна Богданова - специалист по майчино-фетална медицина

Прееклампсията е основна причина за майчина и перинатална смъртност, като годишно в световен мащаб се описват повече от 50 000 смъртни случая на майки в резултат на този мултисистемен синдром. Той се развива през втората половина на бременността и се характеризира с хипертония и протеинурия или при липса на протеинурия - с дисфункция на майчините органи. Прееклампсията е свързана с намалено кръвоснабдяване на плацентата с последващо увреждане на растежа на плода, оксигенация и повишен риск от мъртво раждане. Освен това при голям процент от жените с прееклампсия се налага преждевременно раждане и бебетата са изложени на допълнителни рискове, произтичащи от недоносеност. Те включват неонатална смърт, мозъчен кръвоизлив, гърчове, затруднено дишане и хранене, жълтеница, ретинопатия и продължителна хоспитализация и инвалидизация. Прееклампсията се развива в от 2 до 8% от бременностите. В една трета от случаите състоянието води до раждане преди 37 гестационна седмица (преждевременна или ранна прееклампсия), а при две трети раждането се случва след 37 седмица (късна или прееклампсия на термин).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.