Д-р Светослав Ценов: Очакваме повече от 1800 нови лекарства срещу рак през следващите години
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Д-р Светослав Ценов: Очакваме повече от 1800 нови лекарства срещу рак през следващите години

Д-р Светослав Ценов: Очакваме повече от 1800 нови лекарства срещу рак през следващите години

Директорът "Стратегии и развитие" на развиващите се пазари на японската фармацевтична компания "Астелас" пред "Капитал"

2119 прочитания

На 23 март "Капитал" организира конференция от поредицата "Иновации и добри практики в здравния сектор", с чиято програма можете да се запознаете тук. В поредица от интервюта ви представяме визията на нашите лектори за случващото се в здравния сектор.

Как се променя лечението на рак през последните години и как "Астелас" допринася за това?

Всяка година повече от три милиона души в европейския регион са диагностицирани с рак, а около половината от тях умират от тази болест. С 50% се е увеличила честотата (от 2,1 на 3,1 милиона случая) на ракови заболявания за периода 1995-2018 г.

Според последните данни от националния раков регистър, публикувани през 2017 г., българите с онкологични заболявания са около 300 000, като техния брой към края на 2020 вече е близо 350 000. Разбира се, основна причина за това е застаряване на населението, но и увеличените рискови фактори, на които са изложени хората в ежедневието. Необходимостта от фокус върху сферата на онкологията се увеличава все повече. Факт е, че онкозаболяванията стават водещи по разпространение и инвалидизация в света през 2020 г.

Ето защо ключов момент са съвместните усилия на лекари, институции и бизнес в търсенето на нови решения и осигуряване на оптимална и ранна диагностика, скрининг и лечение.

Интересен е фактът, че за периода 1995-2018 г. смъртността от онкологични заболявания се увеличила с 20%, или повече от два пъти по- малко в сравнение с увеличената честота на разпространение. Основната причина за това са по-ранната диагностика и достъпът до иновативно, персонализирано лечение. Днес 2-ма от всеки 3-ма диагностицирани с рак преживяват поне пет години.

Фармацевтичната индустрия фокусира все повече усилия в намирането на по-ефикасни и безопасни решения за онкологичните пациенти. Повече от 1 800 са очакваните нови молекули в областта на онкологията през следващите години. Може да звучи неочаквано, но именно компаниите, работещи в сектор здравеопазване отделят най-голям процент от прихода си в R&D, или иновации, изпреварващи всички останали сектори.

"Астелас" не прави изключение и инвестира 17% от глобалния годишен оборот на компанията, точно за разработването на нови молекули в различни терапевтични области. Разбира се, голяма част от тези молекули не стигат до крайните фази на проучванията и до потребителите и това е причината вече разходите за всяко ново лекарство да са почти двойно по-големи от тези, които бяха само преди няколко години. От друга страна - именно отделянето на големи финансови ресурси в научноизследователски проучвания от компаниите даде възможност да се намери лечение за редица заболявания, за които преди липсваше

През 2006 г. и "Астелас" се присъедини към борбата с рака в България, като канализира нашия опит, за да помогне за справяне с предизвикателствата, пред които са изправени пациентите и техните лекари. Оттогава ние разработихме силни специализирани изследователски възможности и установихме сътрудничество с организации, стоящи начело при провеждане на изследванията за рак.

Един от основните фокуси на компанията е предлагане на иновативни подходи в борбата с рака на простата, който е петият най-разпространен вид рак в световен мащаб. Всяка година 380 000 мъже в цяла Европа откриват, че страдат от заболяването, а близо 100 000 умират от него.

В следващите години планираме да стартираме нови лечения за редица злокачествени заболявания- изцяло нови терапевтични подходи за лечение на рак на пикочен мехур, рак на гърдата, на белите дробове, на стомаха.

Хематологията е още една област, в която инвестираме сериозно в търсене на нови терапевтични подходи. В края на 2019 година получихме европейска регистрация за наша терапия за лечение на остра миелоидна левкемия, която вече е достъпна и на българския пазар.

Поради много бързото развитие на медицината в последните години, компанията работи и в областта на персонализираната медицина, геннната терапия, геномното секвениране. Това са приоритетни области за компанията ни, поради което в най-скоро време очаквам да предложим и там нови решения.

Имат ли българските пациенти бърз достъп до иновативна терапия в онкологията? На какво се дължи забавянето?

През последните години достъпът до иновативно лечение в България се подобрява. Това е и една от причините за увеличената преживяемост за редица онкологични диагнози.

Типичен пример в тази посока е рака на млечната жлеза, чийто дял е около 26% от всички онкодиагнози. Средно 72,8% е 5-годишната преживяемост у нас, а в Европа - 83,8%, като наваксваме значително. Около 60% от пациентките у нас се диагностицират в ранен стадий, когато целта на терапиите е излекуване. Подобно е положението и при рака на простатата, както и други локализации.

Независимо от това, България има да извърви дълъг път, за да достигне средноевропейските нива по отношение на достъп до съвременни лечения, както и до срока, за който това се случва. Много са причините за това, както от гледна точка на достатъчно инвестиции в здравеопазване, така и от тази на съответната регулаторна рамка, и не на последно място от наличието на оптимална среда.

Осигуряването на допълнителен ресурс е ключово, което всъщност се случва и в цяла Европа. В България малко над 8% от БВП е средният разход за здравеопазване, от тях под 5% е публичният разход за здраве, средно европейски този процент е над 8%, в някои държави е над 10-11%, така че имаме да наваксваме. За всички участници в системата това е сериозен проблем. Затова участваме активно в този диалог и в значителна степен споделяме риска.

Един от основните проблеми през последната година, свързани с достъп до онкологично лечение, е Covid-19 пандемията. Подобно на пациентите с други хронични заболявания, и онкологичните пациенти срещат редица затруднения по пътя на диагностиката и лечението, свързани както с липсата на достатъчно информация и ограничения достъп до част от лекарите и здравните услуги, така и със собствения им страх от потенциално заразяване с коронавирус. Данни от проучвания сочат, че между 1.0% и 3.9% от пациентите с ковид-19 имат рак, като числата растат до между 7.3% и 20.3% за пациентите, които са в критично състояние или умират.

За страдащите от онкологично заболяване навременната диагностика и своевременното започване на лечението са от първостепенна важност. А ако цикълът на терапия бъде опорочен поради отлагане или пропускане, това би могло да доведе до фатални последици. За съжаление в тази ситуация голяма част от онкологичните пациенти са изправени пред труден избор, а лекуващите ги лекари са натоварени с още по-голяма отговорност.

На 23 март "Капитал" организира конференция от поредицата "Иновации и добри практики в здравния сектор", с чиято програма можете да се запознаете тук. В поредица от интервюта ви представяме визията на нашите лектори за случващото се в здравния сектор.

Как се променя лечението на рак през последните години и как "Астелас" допринася за това?


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.