Четири милиарда причини за превземане на здравеопазването

Директорите на държавните болници управляват почти безконтролно огромен финансов ресурс, провеждат проблемни обществени поръчки и се саморазправят с недоволните

Назначенията в енергетиката и земеделието през последните дни от управлението на ГЕРБ и ДПС фокусираха много внимание, но първият сектор, в който започнаха да се бетонират директорите на държавните фирми, беше здравеопазването. Там бяха форсирани изборите на изпълнителни директори на 65-те държавни болници, санаториуми и психиатрични центрове, които на практика управляват ресурс от около 3 млрд. лв. годишно от здравни вноски, получен от здравната каса, и допълнително - около 1 млрд. лв. плащания в брой от пациентите и от здравните застрахователи.

Повечето държавни болници са в ужасно финансово състояние и на практика във фалит от много години, което обаче по никакъв начин не се отразява на политическите назначения в тях и несменяемостта на част от директорите. Така наред с доказани професионалисти начело на част от болниците в състезание сами със себе си - повечето конкурси бяха с един участник, са назначени и множество избрани от ГЕРБ директори.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал