Какво означава болниците да не бъдат търговски дружества

Това ще направи по-малко публични проблемите в стопанисването и управлението им

Темата накратко
  • Казусът с изваждането на клиниките от обхвата на Търговския закон фигурира в политическите програми на левите партии и "Има такъв народ".
  • Това обаче няма да преодолее проблемите при управлението и финансирането им, ще разруши и минималния контрол върху работата им и ще доведе до тяхното окончателно одържавяване.
  • И в момента болниците не могат да фалират, назначаването на бордове не може да се обжалва, а политическите назначения не помагат за доброто им управление.

Една от бурите в заседавалата един път в този парламент здравна комисия беше приемането на законопроекта на Мая Манолова, с който тя се опита да спре назначенията на бордове на държавните болници през последните месеци. Приетият на първо четене проект не решава напълно казуса с политическите назначения и непрозрачния избор на директори и съвети на директорите на клиниките. За сметка на това обаче повдига за кой ли път дебата дали болниците трябва да бъдат публични предприятия и търговски дружества и трябва ли да се променя техният статут в организация с нестопанска цел, която не формира печалба (и загуба). Обещанието болниците да престанат да бъдат търговски дружества фигурира в предизборните програми на "Има такъв народ", БСП и "Изправи се! Мутри вън!". То не фигурира в одобрените законопроекти на Манолова, но пък тя е отбелязала в мотивите си, че текстовете са първа стъпка към премахването на статута на болниците като търговски дружества. Това ще повлече след себе си дълги процедури по трансформация, която няма да донесе повече прозрачност при управлението на средствата от здравни вноски.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал