Размисли след двадесет години

Второ десетилетие у нас не се намира път към дългосрочна, непроменима стратегия, целяща да намали социалната и обществената тежест на болестта рак

Визитка

Евгения Александрова е дългогодишен пациентски застъпник и консултант в областта на онкологичните заболявания. След успешно проведено лечение на рак на гърдата основава през 2004 г. Асоциация на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ), на която е председател и до днес. АПОЗ е организация, чиито основни ценности са свързани изцяло с добруването на пациентите, а дейността й е посветена на разширяването на рамката грижи за тях. Организацията обогатява опита си чрез членство в множество авторитетни международни мрежи, сред които UICC, ECPC, Europa Donna, Europa Uomo, INCA, Europa Colon и др., като се стреми да пренася и въвежда полезни практики в България. Александрова е сертифициран пациентски консултант, национален представител на Европейската коалиция за борба с рака на гърдата EUROPA DONNA и контактно лице за "Мисия РАК" на рамковата програма "Хоризонт Европа 2021 - 2027". Автор и съавтор на множество полезни за пациентите публикации и печатни издания. За дейността си е удостоявана с множество престижни награди, сред които "Жена на годината", "Златно сърце" и 50-о място в класацията на в. "Капитал" за 100-те най-влиятелни жени в България.

Преди двадесетина години в една цивилизована, не много далечна страна една млада жена, която била родена другаде (у нас), но живеела там и създавала изкуство, с ползата от което била известна, ненадейно се разболяла от рак. Не била нито в рискова възраст, нито живеела в рискова среда, но болестта я връхлетяла и въпреки положените грижи и усилия младата жена станала жертва на рака. Само няколко месеца по-късно тази страна, която още тогава имала стройна програма за превенция и ранно откриване на рак, променила собствените си критерии и намалила значително възрастта, смятана за рискова, за да повиши ефективността на програмата си за предпазване от тежките последици на рака.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

"Пирогов" на три морета

"Пирогов" на три морета