Костадин Ангелов и службите са знаели за трафика на органи в България. Не са направили нищо

Директорът на "Медицински надзор" вероятно "устно" е разпоредил висшия държавен чиновник да изпревари трима души за трансплантация

Зловеща. Това е само едно от определенията на историята с вероятно незаконните трансплантации, извършвани в България през последните години, за които през седмицата заговори служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Накратко, той каза, че в болница "Лозенец" са трансплантирани чуждестранни пациенти с донори от трети държави, които са предоставили фалшиви удостоверения за роднински връзки. Този сюжет е труден за възприемане - тук са идвали хора от например Оман, Израел и други места, които са представяли за свои роднини молдовци и украинци. Трансплантациите не са били инцидентни. Случвали са се повече от няколко пъти, което говори за система и международна организация с център в България (виж карето). И това не е всичко.

Историята става още по-зловеща от факта, че тази практика е била известна на властите. От октомври 2020 г. Министерството на здравеопазването (оглавявано тогава от Костадин Ангелов) е знаело, че в болница "Лозенец" са били извършени поне няколко трансплантации на хора с фалшиви документи. Но управленска реакция на случващото се не е имало. Този сюжет наистина се развива в момент, когато вероятно огромен капацитет на здравното министерство е бил зает от епидемията. Но все пак да повторим - България известно време е била център на международна престъпна организация за трафик на човешки органи. Да го кажем за трети път - трафик на човешки органи, за който част от българските власти са знаели, но не са направили нищо. Това може да означава само едно - че покровителите на тази организация са на най-високото ниво в държавата. Там, където може да се нареди престъпления от такъв порядък да не бъдат разследвани.

Лилавата бюлетина на Интерпол

Разкриването на историята започва в края на януари 2020 г., когато Интерпол изпраща до държавите, с които работи, т.нар. лилава бюлетина (Purple notice). Това са уведомления до полицейските организации да имат предвид, че се развива нов тип международна организирана престъпност. В миналото лилави бюлетини са издавани, за да се обърне внимание например на бума в онлайн продажбите на наркотици. През януари 2020 г. обаче фокусът е "данни за трафик на органи чрез фалшифициране на документи и деклариране на неверни данни за роднински връзки". В самата лилава бюлетина се описва случай, в който израелски граждани са трансплантирани в Бразилия, като донори са хора, "говорещи руски". "В страната са установени още най-малко четири случая, всички свързани с израелски граждани, които чакат за даряване на органи от фиктивни техни близки, които впоследствие се оказват граждани на страни от Източна Европа. Възможността за извършване на този тип престъпления трябва да се вземе под внимание от всички страни и най-вече от тези, чиито закони позволяват доброволно даряване на органи от роднини", пише в лилавата бюлетина на Интерпол.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал