Костадин Ангелов и службите са знаели за трафика на органи в България. Не са направили нищо

Костадин Ангелов и службите са знаели за трафика на органи в България. Не са направили нищо

Директорът на "Медицински надзор" вероятно "устно" е разпоредил висшия държавен чиновник да изпревари трима души за трансплантация

Десислава Николова
37889 прочитания

Зловеща. Това е само едно от определенията на историята с вероятно незаконните трансплантации, извършвани в България през последните години, за които през седмицата заговори служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Накратко, той каза, че в болница "Лозенец" са трансплантирани чуждестранни пациенти с донори от трети държави, които са предоставили фалшиви удостоверения за роднински връзки. Този сюжет е труден за възприемане - тук са идвали хора от например Оман, Израел и други места, които са представяли за свои роднини молдовци и украинци. Трансплантациите не са били инцидентни. Случвали са се повече от няколко пъти, което говори за система и международна организация с център в България (виж карето). И това не е всичко.

Историята става още по-зловеща от факта, че тази практика е била известна на властите. От октомври 2020 г. Министерството на здравеопазването (оглавявано тогава от Костадин Ангелов) е знаело, че в болница "Лозенец" са били извършени поне няколко трансплантации на хора с фалшиви документи. Но управленска реакция на случващото се не е имало. Този сюжет наистина се развива в момент, когато вероятно огромен капацитет на здравното министерство е бил зает от епидемията. Но все пак да повторим - България известно време е била център на международна престъпна организация за трафик на човешки органи. Да го кажем за трети път - трафик на човешки органи, за който част от българските власти са знаели, но не са направили нищо. Това може да означава само едно - че покровителите на тази организация са на най-високото ниво в държавата. Там, където може да се нареди престъпления от такъв порядък да не бъдат разследвани.

Лилавата бюлетина на Интерпол

Разкриването на историята започва в края на януари 2020 г., когато Интерпол изпраща до държавите, с които работи, т.нар. лилава бюлетина (Purple notice). Това са уведомления до полицейските организации да имат предвид, че се развива нов тип международна организирана престъпност. В миналото лилави бюлетини са издавани, за да се обърне внимание например на бума в онлайн продажбите на наркотици. През януари 2020 г. обаче фокусът е "данни за трафик на органи чрез фалшифициране на документи и деклариране на неверни данни за роднински връзки". В самата лилава бюлетина се описва случай, в който израелски граждани са трансплантирани в Бразилия, като донори са хора, "говорещи руски". "В страната са установени още най-малко четири случая, всички свързани с израелски граждани, които чакат за даряване на органи от фиктивни техни близки, които впоследствие се оказват граждани на страни от Източна Европа. Възможността за извършване на този тип престъпления трябва да се вземе под внимание от всички страни и най-вече от тези, чиито закони позволяват доброволно даряване на органи от роднини", пише в лилавата бюлетина на Интерпол.

България е такава страна. Българското МВР препраща по служебен път уведомлението на международната организация до Министерството на здравеопазването, където то попада при заместник-министъра Бойко Пенков. Той от своя страна го препраща на Агенция "Медицински надзор", за да "извърши проверка, като в случай на установени подобни данни или информация по идентични случаи да информирате Министерството на здравеопазването своевременно". Агенцията се захваща с тази проверка съвсем насериозно.

Установяват се извършените трансплантации на чужденци в България през последните години, комплектоват се всички налични документи на донорите и реципиентите. Тези документи се изпращат до съответните посолства за проверка на автентичността. Когато започват да пристигат отговорите, започва да става ясно, че има сериозен проблем.

В официално писмо от 28 октомври 2020 г. до министъра на здравеопазването Костадин Ангелов агенция "Медицински надзор" пише: "Посолството на Сирийската арабска република ни информира, че не може да потвърди роднинска връзка между гражданите на Султанат Оман и Сирийската арабска република. Посолството на Индия ни уведомява, че апостилите на Акта за раждане и на свидетелството за брак са фалшификат."

Най-драстични обаче били примерите от Израел, където донорите били млади хора от Украйна и Молдова, а получателите - граждани на Израел, но с арабски имена и с мюсюлманско вероизповедание. Техните документи за самоличност също се оказват фалшифицирани.

Накратко, казусът с търговия с органи в болница "Лозенец" обхваща 14 трансплантации на чужденци през 2019-2020 г., като в повечето случаи донорите са били млади хора от Украйна и Молдова, а реципиентите - посочени за техни роднини от Израел, Сирия, Оман, Германия и дори Япония.

Агенцията за медицински надзор решава, че случаят е прекалено сериозен да чака, и уведомява както министъра, така и ДАНС, на която препраща и всички данни за фалшиви документи. След известно време ДАНС отговарят на ИАМН, че случаят не е за тях, и го препращат към ГДБОП. Оттам нататък няма никакви новини. Не се случва нищо.

Нещо повече - през първите месеци на 2021 г. Костадин Ангелов преназначава като изпълнителен директор на болница "Лозенец", където се е случвало всичко това, проф. д-р Любомир Спасов, който лично извършва трансплантации в лечебното заведение. Министерството на здравеопазването дори не е сезирало прокуратурата за казуса.

Самият Костадин Ангелов коментира пред "Нова телевизия", че Министерството на здравеопазването не е разследващ орган и след получаване на първите информации в ИАМН е разпоредено всички документи да бъдат изпратени в ДАНС и ГДБОП, като Министерството на здравеопазването да бъде своевременно уведомено.

"Вероятно резултатите са вече факт и това позволява на Стойчо Кацаров да ги изнесе. Институциите сме си свършили работата, за да може сега да говори, защото единственото, което виждам от него, са само приказки", отбеляза Ангелов.

По принцип институцията, която трябва да бъде уведомена, когато се предполага извършването на престъпление, е прокуратурата. Самите ДАНС и ГДБОП след разследване също могат да изпратят преписката до държавното обвинение, ако открият данни за престъпление, но явно не са го направили до момента, в който д-р Кацаров разкри схемата.

Служебният здравен министър д-р Кацаров също намекна, че предишните двама здравни министри са били наясно с казуса и не са реагирали.

Твърде вероятно това се е случило и заради още един казус с трансплантациите, за които пряко отговорно е здравното министерство, и той е пререждането на българи в листите на чакащите точно с помощ от здравните институции. Както и казусът за търговия с органи, така и този с пренареждането след обаждане "отгоре" бяха разкрити миналата седмица от служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, който уволни цялото ръководство на болница "Лозенец".

"Капитал" научи от източник, пожелал анонимност, че в края на април тази година директорът на агенцията Георги Деянов устно е наредил на служителите си да насочат черен дроб за трансплантация от ВМА в болница "Лозенец". Става въпрос за казуса, при който високопоставен държавен служител, разкрит от bird.bg като Веселин Даков, бивш главен секретар на Министерския съвет при Бойко Борисов, е получил черен дроб от трупен донор, като е изпреварил още трима души в листата на чакащите, които са били по-подходящи от него.

Самият здравен министър по онова време проф. Костадин Ангелов обясни пред "Нова телевизия", че никога не се е обаждал на никого в хода на една трансплантацията, нито е знаел кои са донорите и реципиентите.

От кабинета на проф. д-р Любомир Спасов оттовориха, че при първа възможност той ще върне обаждане.

Двата казуса поставят под огромен въпрос дали държавата може да гарантира справедливост и еднакво третиране на нуждаещите се от трансплантация над 1000 пациенти в България, както и дали в една от големите университетски болници, дълго субсидирана от държавата, е работил международен канал за търговия с органи. И то в момент, в който страната е на едно от най-ниските нива на развитие на трансплантациите в ЕС. Случаят е изключително важно да се реши, включително и заради почтените лекари на бившата правителствена болница и пациентите, които имат доверие в нея.

Службите мълчат

За да се случи трансплантация в България, трябва да бъде уведомена Изпълнителната агенция за медицински надзор и болницата да изпрати документите за донора и получателя, както и тези, доказващи родствени връзки. В България е разрешена трансплантацията от жив донор само ако двете страни имат роднинска връзка. Изпълнителната агенция получавала копия от документите при влизането на двете страни в България, както и нотариално заверени декларации и преводи на документи с апостили от посолствата, че двойките чужди граждани са роднини и са подходящи за извършване на трансплантация, а донорът е съгласен да дари органа.

"Усъмнихме се в истинността им, тъй като много зачестиха случаите на донори от Украйна и Молдова, а реципиентите бяха от Израел. В Израел даряването на органи от роднини се насърчава, цялата процедура е абсолютно безплатна, а здравната система е една от най-добрите в света. За нас беше странно защо израелски граждани ще пренебрегнат собствената си държава и ще пожелаят да бъдат трансплантирани в България. Затова решихме, че има проблем с доказването на роднинските връзки, и писахме до посолствата. Правеше впечатление, че реципиентите са представени за израелски граждани, но пък са с мюсюлманско вероизповедание и арабски имена", разказват източниците на "Капитал". Те не знаят колко са заплащали за трансплантациите чуждите граждани на болница "Лозенец", защото държавата не разполага с тази информация.

Според публичната информация за трансплантации в Израел наистина има много строги правила за пряка роднинска връзка и затова част от гражданите ѝ пътуват за трансплантации предимно в Турция и Пакистан.

Цялата налична информация обаче не е попречила на процедурите по трансплантации, дори и след отговори от посолствата, че става въпрос за фалшифицирани документи, нито пък замесените са били наказани. Както "Капитал" вече писа, директорът на болница "Лозенец" проф. Спасов винаги е разчитал на изключително силна политическа подкрепа основно от ДПС.

Според адвокат Стоян Мадин в Наказателния кодекс има специален текст, който засяга нарушаването на правила, установени за вземане и предоставяне на човешки органи за трансплантация, като наказанието е лишаване от свобода от една до три години, а ако деянието е извършено с користна цел - от три до пет години. В случая трансплантациите са платени от чуждите граждани по тарифата за частни пациенти. "При всички положения, ако има документи с невярно съдържание и те са създадени от длъжностни лица, те също носят наказателна отговорност до пет години, а всяко ползване на фалшифицирани документи с умисъл представлява отделно престъпление", казва адвокат Мадин.

Да бъдеш първи в листата

За другия скандален казус, разкрит от служебния министър - този, при който с телефонни обаждания пациент е включен в последния момент в листата на чакащите като четвърти и изпреварва по-подходящите от него трима други, доскорошният изпълнителен директор на ИАМН д-р Георги Деянов обяви публично, че това не е ставало с негово обаждане и на него никой не се е обадил. Казусът е бил решен по този начин от трансплантационните екипи.

Лекарите да си разменят сами орган и да решават без санкция на ИАМН обаче е невъзможно. При наличие на трупен донор, агенцията информира трансплантационните центрове и прави списък на потенциално подходящите пациенти, които са записани в нейния регистър и листата на чакащите. Лекарите преценяват дали моментното състояние на пациентите позволява трансплантация, кои са най-спешните и заедно с агенцията правят списък и решават къде да отиде органът и да бъде извършена трансплантацията. В конкретния случай двата трансплантационни центъра за черен дроб са ВМА и болница "Лозенец".

Подборът на реципиенти става не само по лабораторни данни за съвпадение между реципиента и донора, а и по допълнителни критерии, като например по-дълго чакащият в листата има приоритет пред тези, които са включени по-скоро.

"При донор на бъбрек на възраст до 35 г. се търси най-напред реципиент на възраст до 18 г., при реципиент на сърце и черен дроб с предимство също са по-младите пациенти. След подбор на реципиент агенцията за медицински надзор предлага на съответната болница пациента или пациентите, подходящи за реципиенти, а окончателното решение се взема от лечебното заведение. Или казано с други думи, ако някой пререди някой друг - това най-напред е станало в ИАМН, особено при положение че е имало няколко подходящи реципиенти в различни лечебни заведения", коментира адвокат Мария Шаркова, управляващ съдружник в адвокатско дружество "Шаркова и партньори". Тя допълва, че човекът е бил в безизходица и е търсел изход, но това не оправдава действието на конкретни лица от ИАМН и "Лозенец", които са предложили точно него и са наредили да се осъществи трансплантацията именно на него, независимо от това, че е имало по-подходящи реципиенти.

"Чакащите за чернодробна трансплантация със статус на спешност са в огромен риск за живота си. И в случай че не са получили черен дроб заради нарушение на правилата, държавата може да отговаря за вредите, които са претърпели. Броят извършени трансплантации на черен дроб от трупен донор през първите пет месеца на тази година е пет, а листата на чакащите е над 90 души", казва Шаркова.

Бивш маркетинг мениджър на болница "Лозенец" потвърди пред "Нова телевизия" за трансплантациите

Tри дни след освобождаването на ръководството на болница "Лозенец" и изнесените от служебния министър данни ГДБОП и прокуратурата започват разпити за незаконните трансплантации, съобщи "Нова телевизия". Пред NOVA говори бившият маркетинг мениджър на правителствена болница "Лозенец", който също е сред разпитаните. Той потвърждава, че в лечебното заведение е имало незаконни трансплантации, като за всяка от тях по сметките на болницата са постъпвали над 20 хиляди долара.

Леви бил маркетинг мениджър през последните седем месеца. Той разказва, че знае за 5 трансплантации, които са в разрез със закона - една на черен дроб и четири бъбречни, като при всяка от тях донорите и реципиентите имат роднинска връзка, но само по документи.

"Реципиентите са палестинци с израелски паспорт, а донорите са граждани на Украйна, Молдова", казва той. По думите му връзката между пациентите и болницата се осъществявала през специална фирма.

"Има фирма, която е собственост на турски гражданин с представител в България и човек, който отговаря за логистиката. Те пристигат, те намират реципиентите, те намират донорите и със знанието и благословията на проф. Спасов тези хора се озовават в болница "Лозенец", казва той.

Според Леви донорите и реципиентите били хора с нисък социален статус, а на българска почва се уреждали документите за роднинската връзка.

Самите документи за трансплантацията се изпращали в медицинския надзор само ден или два преди самата операция.

"И да иска някой да реагира - той няма време. Законът гласи - седем дни до трансплантацията. Винаги се чака последният момент."

Бившият вече служител твърди, че знае и за случай, в който не е спазен редът за трансплантация в болницата, а пациентът е получил предимство с едно позвъняване.

"С едно телефонно обаждане на проф. Спасов до министъра на здравеопазването. В случая, който беше факт - държавен служител на много висок пост, познавам го, това е служител, който много е съдействал на болницата", заяви Леви и посочва, че този човек е прередил трима души, чакащи за трансплантация.

Зловеща. Това е само едно от определенията на историята с вероятно незаконните трансплантации, извършвани в България през последните години, за които през седмицата заговори служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Накратко, той каза, че в болница "Лозенец" са трансплантирани чуждестранни пациенти с донори от трети държави, които са предоставили фалшиви удостоверения за роднински връзки. Този сюжет е труден за възприемане - тук са идвали хора от например Оман, Израел и други места, които са представяли за свои роднини молдовци и украинци. Трансплантациите не са били инцидентни. Случвали са се повече от няколко пъти, което говори за система и международна организация с център в България (виж карето). И това не е всичко.

Историята става още по-зловеща от факта, че тази практика е била известна на властите. От октомври 2020 г. Министерството на здравеопазването (оглавявано тогава от Костадин Ангелов) е знаело, че в болница "Лозенец" са били извършени поне няколко трансплантации на хора с фалшиви документи. Но управленска реакция на случващото се не е имало. Този сюжет наистина се развива в момент, когато вероятно огромен капацитет на здравното министерство е бил зает от епидемията. Но все пак да повторим - България известно време е била център на международна престъпна организация за трафик на човешки органи. Да го кажем за трети път - трафик на човешки органи, за който част от българските власти са знаели, но не са направили нищо. Това може да означава само едно - че покровителите на тази организация са на най-високото ниво в държавата. Там, където може да се нареди престъпления от такъв порядък да не бъдат разследвани.

Лилавата бюлетина на Интерпол

Разкриването на историята започва в края на януари 2020 г., когато Интерпол изпраща до държавите, с които работи, т.нар. лилава бюлетина (Purple notice). Това са уведомления до полицейските организации да имат предвид, че се развива нов тип международна организирана престъпност. В миналото лилави бюлетини са издавани, за да се обърне внимание например на бума в онлайн продажбите на наркотици. През януари 2020 г. обаче фокусът е "данни за трафик на органи чрез фалшифициране на документи и деклариране на неверни данни за роднински връзки". В самата лилава бюлетина се описва случай, в който израелски граждани са трансплантирани в Бразилия, като донори са хора, "говорещи руски". "В страната са установени още най-малко четири случая, всички свързани с израелски граждани, които чакат за даряване на органи от фиктивни техни близки, които впоследствие се оказват граждани на страни от Източна Европа. Възможността за извършване на този тип престъпления трябва да се вземе под внимание от всички страни и най-вече от тези, чиито закони позволяват доброволно даряване на органи от роднини", пише в лилавата бюлетина на Интерпол.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • Ivan

  Ако никой не влезе в затвора след това престъпление ще е срам и позор за всички български служби и държава. НИКОЙ не трябва да е над закона.

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  Tрафикът на органи е изконен "бизнес на службите" още от времето на комунистическата ДС. ДАНС, като кадрови и идеен правоприемник на ДС, прави това, което дъртите ченгета са научили от време оно.

 • 3
  knb avatar :-|
  Кнб

  Та за трансплантациите: Интересно кой е виновен? Доктора, пред който се представят редовни български документи, нотариуса, който ги заверява, консулството, което е длъжно да признае апостил или закона, който позволява всичко това (европейски, между другото). И защо трябва да се наказва болницата за несвършената работа на останалите. Всъщност става дума само за кражба на болница от страна на правителството, избрано еднолично. И ако погледнем миналото, когато сравнително заможни хора получаваха транспланти в Индия от местни донори: не са ли нарушавали закона? Или може би приложимия закон и в единият и в другия случай не е българският. Е нищо, да се надяваме че няма да дойде и нашият ред, за да прехвърлим собствеността си на Радев. Надеждата крепи човека.

 • red.mary

  Отвратителни престъпници!

  "Агенцията за медицински надзор решава, че случаят е прекалено сериозен да чака, и уведомява както министъра, така и ДАНС, на която препраща и всички данни за фалшиви документи. След известно време ДАНС отговарят на ИАМН, че случаят не е за тях, и го препращат към ГДБОП. Оттам нататък няма никакви новини. Не се случва нищо.

  Нещо повече - през първите месеци на 2021 г. Костадин Ангелов преназначава като изпълнителен директор на болница "Лозенец", където се е случвало всичко това, проф. д-р Любомир Спасов, който лично извършва трансплантации в лечебното заведение. Министерството на здравеопазването дори не е сезирало прокуратурата за казуса."

 • 5
  istinetz avatar :-|
  istinetz

  До коментар [#] от "":

  Очевидно министъра, службите, и ръководството на болницата, които са си затворили очите. Що се правиш на тъп.

 • 6
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  До коментар [istinetz] от "":
  "Що се правиш на тъп." Той не се прави на тъп, а си е такъв. Тъп трол, който ни в клин, ни в ръкав е намесил името и на Радев, защото такава е задачата: мафията срещу Радев, служебното правителство и партиите на протеста. А задачата не е лесна.

 • 7
  ask16174436701044842 avatar :-|
  Тор

  Не можах да разбера, къде е ужаса? Има донори, които са съгласни и приемници, които си плащат.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход