Нови терапии повлияват механизма на развитие при атопичен дерматит

Всяко 5-о дете в България се ражда с атопия, казва доц. Развигор Дърленски от Отделението по дерматология и венерология в "Аджибадем Сити клиник Токуда болница", секретар на Българското дерматологично дружество

доц. Развигор Дърленски
доц. Развигор Дърленски
доц. Развигор Дърленски
доц. Развигор Дърленски

Доц. Дърленски, атопичният дерматит масово се приема като обикновена екзема. Какво представлява всъщност и защо се смята за системно заболяване?

Първо да уточня, че понятията "екзема" и "дерматит" означават едно и също на езика на дерматолозите - възпалителна реакция на кожата, за която може да има най-различни причини. Атопичният дерматит конкретно е една от най-честите болести, с която ние, дерматолозите, се срещаме. Към момента всяко 5-о дете в България се ражда с атопия, а до 2050 г. се очаква всяко второ дете в индустриализирания свят да има такива оплаквания.

Често атопичният дерматит не се проявява само на кожата, а се асоциира и със симптоми на дихателната система, каквито са например астмата и алергичният ринит. Ето защо в най-съвременната концепция той се приема като мултиорганно, системно възпалително заболяване с характерните кожни промени за различните възрасти. Това е генетично заболяване, което допълнително се влияе от факторите на околната среда, начина на живот, хигиената. Що се отнася до храната, в предишни години често децата с атопичен дерматит бяха оставяни на дълги ограничаващи диети, но това беше преоценено. Сега се приема, че колкото по-рано се включват храни с потенциални алергени - при атопичен дерматит това са мляко, яйца, ядки, толкова по-голяма е вероятността тези деца да изградят толерантност и да не развият алергия към тях.

Кои са най-характерните симптоми?

Водещите са сърбеж и сухота на кожата, като тези оплаквания са генерализирани, не само в определени зони. Характерно е, че заболяването обхваща различни части на тялото в различните възрасти. Най-често атопичният дерматит започва между 3-ия месец и първата годинка на детето с обрив в областта на лицето, скалпа, дланите, стъпалата. Впоследствие с израстването на детето тези обриви се локализират в сгъвките - най-често на врата, на лакътя, на ръката. След това само около 30 до 40% от тези деца ще имат някакви оплаквания като възрастни. Хубавото е, че при атопичния дерматит има голям процент на пациентите, които "израстват" състоянието.

При възрастните най-често са засегнати кожата на дланите, на стъпалата, клепачите, гениталиите и сгъвките, както при децата.

Какво става с хората, при които атопичният дерматит протича в средни и тежки форми?

Голяма част от пациентите боледуват от лека или средна форма, като в най-леките форми заболяването може да се изразява в сухота с влошаване през зимата при студено време. Около 20% от пациентите имат средно тежка или тежка форма на заболяването, която изисква и лечение през устата, инжекционно или т.нар. системно лечение. В тежките случаи с различните видове дерматологични лекарства и кремове няма да успеем да се справим.

Разполагат ли българските пациенти с такава тежка форма на дерматит с всички възможности за съвременно лечение, както в останалите страни от ЕС?

В тази връзка ще се позова на статия, която предстои да излезе в новия брой на сп. "Дерматология и венерология" - съсловният журнал на дерматолозите в България. Тя предлага фармако-икономически анализ, който показва, че лечението на атопичния дерматит в нашата страна - независимо от тежестта на протичане, не се заплаща от здравната каса. Изводите са, че най-големи са разходите на пациента за т.нар. емолиенти - различните видове хидратиращи кремове, балсами, лосиони, които спомагат за облекчаване на сухотата на кожата, но не лекуват причината за атопичния дерматит. Тя най-често е генетична и се дължи на липсата на някои структурни елементи на кожата. Вследствие на това водата от организма много лесно се изпарява и кожата е суха.

Лекарствата, които вече са златен стандарт в тежките и средно тежките форми на атопичен дерматит, не се реимбурсират от НЗОК.

Какви са предимствата на новите лекарства за пациентите?

Става дума за два вида медикаменти - т.нар. биологични средства или препарати, насочени към някой от конкретните елементи в механизма на развитие на атопичен дерматит. Другият тип са т.нар. JAK киназни инхибитори, които представляват малки молекули и отново със специфичен прицелен механизъм на действие водят до значително облекчаване на най-тежките симптоми при атопичен дерматит. Ето защо и ние като Българско дерматологично дружество правим постоянни усилия българските пациенти да получат достъп до тези медикаменти - част от тях са разрешени от Европейската агенция по лекарствата за страните от ЕС, за други предстои такова одобрение до края на годината.

Все още нямаме пряк български опит с тях с изключение на данните от клиничните проучвания, в които сме участвали в хода на одобрението на тези лекарства. На базата на световния опит и на публикациите в научната литература можем да твърдим, че благодарение именно на тези лекарства има бъдеще, "светлина в тунела" за пациентите с атопичен дерматит.

Повече информация за атопичния дерматит ще намерите във фейсбук страницата "Свободни в своята кожа" - https://www.facebook.com/freeinyourskin/

Още от Капитал

"Пирогов" на три морета

"Пирогов" на три морета