България в Европа: Защо Пловдив и Пазарджик са сред областите с най-много болнични легла в ЕС

В серия от въпроси поглеждаме към годишните статистики на ЕС и обясняваме няколко от най-странните области, в които България изпъква

Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив - най-голямата в страната
Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив - най-голямата в страната    ©  Капитал
Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив - най-голямата в страната
Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив - най-голямата в страната    ©  Капитал
Миналата седмица Евростат - европейската статистическа служба - публикува годишния си доклад. В него традиционно се преглеждат всички елементи на европейския живот и се сравняват 27-те държави - членки на ЕС, по критерии като образование, качество на живот, здравеопазване, икономика и др.

Журналистите на "Капитал" прегледаха доклада и подбраха най-интересните или изненадващи според тях статистики, които засягат регионите на България, и се опитаха да отговорят на въпроса "защо е така".

В следващите няколко дни ще публикуваме по един въпрос и отговор на различна тематика.

Ето досега публикуваните:

Защо в Северозапада стават толкова катастрофи?

Броят на болничните легла и лекарите на 100 хил. души население са показатели за капацитета на здравната система и устойчивостта й по време на пандемии. Въпреки че България се класира сред най-осигурените с лекари и болнични легла страни обаче, това не е помогнало за по-доброто лечение на ковид и при втората вълна през есента на 2020 г. пет български региона оглавяват класацията с най-много на брой починали от ковид в ЕС - между 701 (в Северозападния регион) и 485 (в Североизточния) на 100 хил. души в различните региони при средно 271.8 в ЕС.

Според Евростат един от българските региони - Южен централен, в който влизат областите Пловдив и Пазарджик, е с една от най-високите снабдености с болнични легла в ЕС, повече от 800 на 100 хил. души при средно 186 на 100 хил. Подобна снабденост имат само още няколко региона в ЕС - северногерманският регион Мекленбург-Предна Померания, северният полски регион Заходньопоморско и две столици на страни от бившия източен блок - Будапеща и Букурещ.

За да разберем защо е така, трябва да се върнем 20 години назад. Тогава държавата взе решение да не приватизира държавните и общинските болници, но пък и да не ограничава разкриването на нови частни болници. Така наред с построените вече болници възникнаха нови обекти и общият брой на лечебните заведения в България стана 322 с 53 173 легла към 2018 г., или средно 74.8 легла на 10 хил. души.

По принцип разпределението на болничните легла в България е неравномерно, като 59% от тях са концентрирани в седем области: София - 20.8%, Пловдив - 13.3%, Пазарджик - 4.3%, както и в Бургас, Варна, Плевен и Стара Загора.

В Пловдив се намира най-голямата държавна болница в България - университетската "Св. Георги" с 1435 легла, и в областта към днешна дата работят още 45 болници и санаториуми, като отделно в област Пазарджик функционират 14 клиники и балнеолечебници.

Така в двете големи области на Южен централен регион има 60 заведения, като единствената област с повече като брой болници и санаториуми в България е София-град. Там работят 80 болници за активно и продължително лечение.

На ниво регион обаче София влиза в Югозападен, където общото население е малко над 2 млн. души, докато общото население на Южен централен е доста по-малко: 1.4 млн. души. Така този регион се оказва не само най-добре осигуреният откъм легла в страната, но и един от най-подготвените в цяла Европа. В българския доклад за здравето на нацията самият Пловдив е областта в България с най-висока осигуреност на легла - 98 на 10 хил. души население, като това е непроменен факт от години насам.

С две думи, причината в Южния централен район да има най-много болнични легла на глава от населението е, че нито една власт не е координирала нуждите от лечение и в областта исторически са се струпали 60 лечебни заведения на малко разстояние.

А доколко това означава, че достъпът до медицинско обслужване е най-добър: по брой доктори на 100 хил. души Южен централен отстъпва не само на Югозападен, но и на Северозападен регион.

Още от Капитал